Testovi mobitela

HTC Windows Phone 8X

Windows Phone 8X Windows Phone 8X Windows Phone 8X Windows Phone 8X Windows Phone 8X Windows Phone 8X Windows Phone 8X Windows Phone 8X Windows Phone 8X Windows Phone 8X Windows Phone 8X Windows Phone 8X Windows Phone 8X Windows Phone 8X Windows Phone 8X Windows Phone 8X Windows Phone 8X Windows Phone 8X
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Frekvencija 850 / 900 / 1800 / 1900
Dimenzije uređaja (mm) 132.4 x 66.2 x 10.1
Masa uređaja (g) 130
Ekran i tipkovnica
Rezolucija ekrana 720 x 1280
Broj boja ekrana 16,7 milijuna
Memorija
Telefonski imenik Neograničeno
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 8 megapiksela (3264 x 2448)
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Da
WAP Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Kapacitet baterije (mAh) 1800
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Diktafon Da
Glazbeni player Da
Video player Da
FM radio Ne
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Ne
Dodatno MicroSIM, SNS integracija, MP3/WAV/eAAC+/WMA player, MP4/H.264/H.263/WMV player, Windows Phone 8, Co
Gdje kupiti
Cijena 4.999 kn
Info Intelkom


01/ 3863 888
http://meanit.hr/
Cafe Mobil
Pogledajte što se na najvećem hrvatskom forumu o mobilnim komunikacijama piše o ovom proizvođaču!
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

Novi uređaj, novi operativni sustav
Autor: Ilija Gavrić

HTC je predstavio novi mobitel sa Windows Phone OS-om, no nije stao tu. Predstavio je mobitel sa novim Windows Phone 8 operativnim sustavom.

Nakon niza mobitela baziranih na Androidu, HTC je predstavio i novi Windows Phone 8 mobitel, jednostavnog naziva HTC Windows Phone 8X. Pored navedenog modela kojeg testiramo, HTC je najavio i manjeg brata: HTC Windows Phone 8S.

Tvrtka iz Tajvana nije puno eksperimentirala oko naziva već su jednostavno spojili naziv operativnog sustava (Windows Phone 8) te na kraju dodali „oznaku“ (X tj. S).

Čitatelji koje prate HTC odmah će skužiti oznaku modela i povezati ju s Android modelima One X i One S. Očito je cilj HTC-u da uvede sustav slovnih oznaka u svoje proizvode radi lakšeg prepoznavanja. Kakav se pokazao ovaj mobitel, a i novi Windows Phone 8 OS, pročitajte u nastavku testa.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1353705428.jpg

Sadržaj pakiranja

HTC Windows Phone 8 dolazi s opremom kao i velika većina današnjih pametnih mobitela. Što znači da ćete u pakiranju dobiti mobitel, USB kabel, punjač i stereo slušalice. Poprilično standardno za današnje vrijeme.

Ergonomija, dizajn i izrada

Na test nam je došao potpuno crni HTC Windows Phone 8X, dok bi se u prodaji trebao naći isti model u nekoliko „življih“ boja, tj. plava, narančasta i žuta. Osobnog smo mišljenja da mu crna boja daje dašak elegancije i poslovnog mobitela.

Upotrijebljena plastika je mekana i ugodna na dodir. Izrada je jako dobra, kako smo i navikli od HTC-a, te nema nikakvih škripanja, pošto je uređaj napravljen od jednog dijela plastike. Stražnja strana je zaobljena prema krajevima uređaja.

Prednjom stranom mobitela dominira 4,3“ ekran, ispod kojeg su smještene tri bijele kapacitivne tipke. Iznad ekrana se nalazi relativno velika rešetka zvučnika, ispod koje se nalazi statusni LED. Lijevo od zvučnika se nalazi prednja kamera rezolucije 2,1 mega piksel, koju odlikuje široki kut slikanja, HTC navodi 88o. Na desnoj strani uređaja, pri samom vrhu se nalazi utor za microSIM karticu. Ispod utora za SIM karticu se nalaze tipke za podešavanje jačine zvuka, dok se pri dnu desne strane nalazi tipka za pokretanje kamere i fotografiranje.


Na lijevoj strani uređaja nema nikakvih tipki ni utora, a na donjoj strani se nalazi mikrofon i utor za USB kabel. Na gornjoj strani, u lijevom dijelu, nalazi se utor za slušalice, dok se desno nalazi tipka za paljenje/gašenje mobitela. Na stražnjoj strani uređaja, pri vrhu, se nalazi 8 megapikselna kamera pored koje se smjestila LED bljeskalica. Na sredini stražnje strane se nalazi utisnuti HTC logo, dok se pri dnu uređaja smjestila relativno velika rešetka ispod koje se nalazi vanjski zvučnik. Pošto uređaj dolazi s Beats Audio, iznad zvučnika se nalazi i logo Beats Audia.

 

Dimenzije modela 8X su 132,35x66,2x10,12 mm dok je masa 130 grama. Bez obzira na pozamašnije dimenzije, uređaj izgleda jako elegantno, a niti ne izgleda „debelo“. Kada pogledate ovaj model i usporedite ga s One serijom, vidjet ćete da su uređaji iz One serije puno zaobljeniji, ali ćete u usporedbi s njima uočiti i da je ovaj uređaj dosta velik za mobitel s 4,3“ ekranom.


8X dimenzijama možemo uspoređivati s One X (134,4x69,9x8,9 mm) koji ima veći ekran. Da je uređaj par milimetara „kraći“, ne bi imali nikakvih primjedbi, a tih par milimetara se moglo uštedjeti na gornjem dijelu mobitela (iznad ekrana). Sama širina i debljina uređaja je dobra i ne predstavlja nikakav problem prilikom korištenja mobitela s jednom rukom.


Mali nedostatak upućujemo smještaju tipke za paljenje/gašenje uređaja. Zbog malo veće dužine i smještaja tipke na vrh mobitela, malo je nezgodno stisnuti tipku prilikom korištenja mobitela. Pogotovo ako ga koristite jednom rukom. Kada otključavate/zaključavate mobitel, morat ćete pripaziti da vam ne ispade, pošto ga je potrebno malo „pogurati“ prstom prema dolje da bi stisnuli tipku. Puno praktičnije bi bilo da je tipka smještena na bok uređaja, bilo lijevi ili bilo desni. No zato je pozicija tipke za kameru dobra.


Zbog zaboljenosti stražnje strane, može se pojaviti klackanje mobitela kada se on nalazi na stolu. No to i nije toliko bitno, niti će to korisnici toliko primjećivati.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1353705833.jpg

Ekran i tipkovnica

HTC Windows Phone 8X posjeduje S-LCD2 ekran dijagonale 4,3“, HD rezolucije 720x1280 piksela sa 16 milijuna boja. Zbog nešto manje dijagonale ekrane (u odnosu na top Android telefone, 4,7“), a iste rezolucije gustoća piksela je veća (cca 342 ppi). Prikaz slike je dobar i po dnevnom svjetlu. Ekran je zaštićen pomoću Gorilla Glass 2, s lagano zaobljenim krajevima. Sam ekran jako dobro reagira na dodir i ima dobar odziv, a i kutovi gledanja su također dobri.

U odnosu na prethodne Windows Phone uređaje vidljiv je skok u rezoluciji ekrana (720x1280 naspram 480x800 piksela), što je rezultat novog Windows Phone 8 OS-a koji podržava veću rezoluciju.

Ispod ekrana se nalaze tri bijele kapacitivne tipke - Natrag, Windows i Traženje. Tipke imaju pozadinsko osvjetljenje, dobro su dimenzionirane i imaju vibracijski odziv. Pritisak na tipku traženja pokreće Bing tražilicu. Kada se nalazite u tražilici, postoji mogućnost i skeniranja QR kodova, pritiskom na ikonu u dnu ekrana.

8X nudi QWERTY tipkovnicu i u pejzažnom i u portretnom modu. Tipkovnica je poprilično bazična, a zamjerka je što ne nudi vibraciju prilikom pritiska. Očekivali smo da će bar nekim slovima biti pridodijeljeni dodatni simboli (do kojih bi se pristupalo dugim pritiskom na tipku), no to je nažalost izostalo.

Još jedna primjedba bi išla kod korištenja tipkovnice u pejzažnom modu. Kada hoćete pisati poruke u pejzažnom modu, primijetit ćete da je tipkovnica veća, ali da ne ide od ruba do ruba ekrana. Tako je lijeva strana ostala malo neiskorištena, dok s desne strane smeta „izborna traka“ u kojoj se nalaze tipke za dodavanje privitka i slanje poruke. Tipke su same po sebi dobro dimenzionirane i traže samo malo privikavanja. No kada se priviknete, moći ćete jako brzo pisati poruke. Lijevo od tipke za razmak se nalazi tipke za emotikone.

Pritiskom na tu tipku, dobit ćete set od 90 emotikona. Na svu sreću, oni najčešće korišteni su odmah na početku. Ako ne želite obične emotikone, možete stisnuti na tipku emotikona u boji, tada ćete dobiti mogućnost biranja od 100 emotikona i sličica u boji. A pored toga, tu su još 4 tipke sa sličicama i 1 sa simbolima.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1353706256.JPG

Operativni sustav, sučelje i brzina rada

Kako smo ranije spomenuli, HTC Windows Phone 8X dolazi sa novim Windows Phone 8 operativnim sustavom. Jednu prednost novog OS-a smo već spomenuli (rezolucija ekrana), a druga, možda i vidljivija promjena se odnosi na tileove, tj pločice na početnom ekranu.

Tileovi su svojevrsni prečaci, odnosno widgeti, koje susrećemo na drugim uređajima. Kada dodate tile na početni ekrane, moguće je birati između 3 različite veličine svakog tilea. Ako podesite tileove na najmanju veličinu, moći će te u jednom redu postaviti 4 komada. Druga veličina je 2x2 mala tilea, pa je moguće postaviti 2 srednja tilea jedan pored drugog. Najveća veličina je 4x2 mala tilea ili 2x1 srednji tile, pa u tom slučaju stane 1 veliki tile u red.

Veća iskoristivost početnog ekrana je dobivena pomicanjem tipke za ulazak u izbornik na dno, ispod tileova. Izbornik, popis aplikacija se nije mijenjao u odnosu na prethodnu verziju Windows Phonea (7.5), tj. sve je i dalje poredano vertikalno abecednim redoslijedom. Bez mogućnosti promjene.

Dostupan je i „dječji kutak“ u koji je moguće dodavati aplikacije koje djeca mogu koristiti. Kada dodate „dječji kutak“, moguće je postaviti i lozinku za „normalno korištenje“ uređaja. Ako je dječji kutak aktiviran, dostupna su dva lock screena. Prvi se odnosi na normalno korištenje i kad želite ući na početni ekran potrebno je unijeti PIN (ako je postavljen). Ako lock screen pomaknete u lijevo, doći ćete u dječji kutak u koji možete pristupiti bez šifre.

Ovo je zgodna opcija ukoliko ne želite da vam djeca prčkaju po mobitelu i ograničiti im pristup samo određenim aplikacijama.

Kada smo već spomenuli lock screen, moramo reći da nam se neke njegove opcije sviđaju. Ako ste povezani s Facebookom, moguće je podesiti da se na zaključanom ekranu izmjenjuju vaše slike objavljene na spomenutoj društvenoj mreži. Ili možete jednostavno odabrati neku od fotografija snimljenih s mobitelom. Također lock screen ima mogućnost prikaza tipki za upravljanje glazbom.

Kada uđete otključate mobitel i dođete na početni ekran, ili se nalazite u izborniku, ikone signala i baterije su skrivene. Dovoljan je lagani dodir na vrh ekrana da bi se prikazale te ikone.

Kada smo kod samog OS-a, trebamo spomenuti još jednu promjenu. Prijašnja verzija OS-a nije imala mogućnost full multitaskinga, što je u ovoj verziji ispravljeno. Sigurni smo da će ovo razveseliti korisnike. A ne smijemo zaboraviti i NFC kojeg nudi ovaj uređaj.

Sam rad sustava je jako brz i fluidan, bez ikakvog štekanja, što smo i očekivali s obzirom na tehničke karakteristike uređaja. Samo vrijeme paljenja, od ugašenog stanja do hvatanja signala (uključujući unošenje pina) iznosi oko 58 sekundi.

Moramo napomenuti da ovaj uređaj dolazi s hrvatskim izbornikom što će uvelike olakšati rad novim korisnicima.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1353705845.jpg

Imenik, pozivi i društvene mreže

Imenik, odnosno „Osobe“ stavlja sve kontakte na „jedno mjesto“. Moguće je klasično pregledavanje svih kontakata abecednim redom ili ih sortirati u grupe ili pogledati nedavne kontakte.

U samom imeniku možete filtrirati popis kontakata, tj. moguće je odabrati s kojeg korisničkog računa da se prikazuju kontakti. Premda se ne radi o Androidu, tj. Googleu kao osnovi svega, lijepo je vidjeti da se kontakti s Gmaila bez problema sinkroniziraju s mobitelom i prikazuju u imeniku. Ukoliko koristite Facebook/Twitter, bez problema ćete moći povezati svoje kontakte na mobitelu s Facebook/Twitter prijateljima.

Odabirom nekog od kontakta (ukoliko je povezan za Facebook/Twitter profilom), na jednom ćete mjestu vidjeti sve informacije te osobe, statuse, slike, obavijesti. Isto tako, s jednog mjesta možete uputiti poziv, poslati SMS ili mail.

Kao što smo prethodno spomenuli, možete zaključiti da su društvene mreže jako dobro ukomponirane u kontakte. Ukoliko želite „klasičniji“ pregled Facebooka/Twittera, možete skinuti aplikaciju, koja vam omogućava pregled tih društvenih mreža kao i kod drugih pametnih mobitela (iPhone i Android uređaji).

Telefoniranje se obavlja aplikacijom Telefon. Kada ju pokrenete, prikazuje vam se povijest poziva. Pozivi su poredani kronološki, od zadnjeg prema prvom. Samo, za razliku od nekih drugih sučelja, pozivi prema jednom kontaktu nisu povezani u jednu stavku, već je zapis baš po vremenu kada je poziv ostvaren. Tipkovnica se pokreće pritiskom na tipku na dnu ekrana.

Kao manu bi definitivno spomenuli nedostatak brzog biranja. Po pitanju samih razgovora i signala nemamo nikakvih zamjerki. Zvuk sugovornika je dobar i dovoljno glasan, bez obzira koristili „slušalicu“ ili vanjski zvučnik. Također, ni sugovornici se nisu bunili da nas loše čuju ili da postoje ikakve distorzije.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1353705989.JPG

E-mail i poruke

Kada pokrenete aplikaciju Poruke, primijetit ćete da je podijeljena na 2 ekrana. Prvi je „razgovori“, odnosno sve poruke prema nekom kontaktu (SMS, Facebook ili Live messenger). Drugi ekran je „na mreži“, tj. prikaz kontakata koji su online i s kojima ste se dopisivali. SMS poruke su poredane prema kontaktima, kronološki.

E-mail aplikacija radi brzo i jednostavna je za korištenje. Unutar same aplikacije možete pregledati sve poruke u inboxu, nepročitane, označene ili hitne. Ako koristite Gmail, moguće je pregledati i ostale mape koje na Gmailu koristite.

Korištena paleta boja za SMS i E-mail aplikacije je dobra i omogućava čitanje poruka bez puno naprezanja.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1353706324.JPG

Procesor, memorija

HTC Windows Phone 8X dolazi s Qualcomm S4 1,5 GHz Dual-core procesorom te posjeduje 1 GB RAM-a. Istina je da HTC nudi i uređaj s Quad-core procesorom (One X), no osobnog smo mišljenja kako je i ova konfiguracija dobra i snažna za nesmetan rad s Windows Phone 8 OS-om, pa čak i da zavrti neke malo zahtjevnije igrice.

8X dolazi sa 16 GB interne memorije, od čeka je cca 14,5 GB dostupno korisniku. Premda Windows Phone 8, za razliku od prethodnika 7.5, ima podršku, HTC nije ugradio utor za dodatnu memorijsku karticu. Šteta, jer će puno korisnika zaželjeti da ima još slobodne memorije, pogotovo zbog fotki snimljenih s ugrađenom kamerom.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1353706342.JPG

Benchmark test

Benchmark testiranje smo odradili pomoću programa MultiBench 2. Pomoću MultiBench 2 testa smo dobili sljedeće rezultate: CPU = 17,762, Data transfer = 24,097, Memory = 02,681, Graphics = 36,782.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1353706909.JPG

Baterija i trajanje

HTC je u 8X ugradio bateriju kapaciteta 1800 mAh. No nije službeno naveo trajanje iste. Tijekom testa, nakon 14 sati korištenja, kapacitet baterije je pao na 30%. Tijekom tog vremena, imali smo stalnu konekciju na Internet (bilo preko mobilne mreže bilo preko Wi-Fi), surfali Internetom 10-ak minuta, obavili nekoliko poziva u trajanju 35 minuta, primili i poslali 5 SMS poruka, primili 10-ak e-mailova, snimili 5 fotografija, a imali smo sinkroniziran jedan Gmail i jedan Facebook korisnički račun.

U prijevodu, kao i ostale nove pametne telefone koji rade na malo većem taktu, tako ćete i ovaj morati svaku večer stavljati na punjenje.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1353707028.JPG

Multimedija, FM radio, glazba

Po pitanju preglednika fotografija, nema značajnih promjena u odnosu na prethodnu verziju OS-a. Aplikacija „Fotografije“ je podijeljena na 4 ekrana. Prvi ekran nudi pregled fotografija u grupama: snimke kamere, albumi, datum, osobe. U grupi Albumi, moguće je pregledavati fotografije snimljene s mobitelom ili fotografije s vašeg Facebook korisničkog računa.

Drugi ekran su „Favoriti“ gdje možete dodati omiljene fotografije, dok je treći ekran „Što je novo“ povezan s Facebookom i vuče slike vaših prijatelja s navedene društvene mreže i slaže ih kronološki. Četvrti ekran su „Aplikacije“, a na uređaju dolazi predinstalirana aplikacija Photo Enhancer. Samo otvaranje fotografija je brzo i fluidno, a svidjelo nam se što možete i promijeniti pozadinu aplikacije „Fotografije“.

8X podržava sljedeće video formate: 3gp, .3g2, .mp4, m4v, asf, .wmv, te audio formate: .aac, .amr, .m4a, .mp3, .wav, .asf, .wma. Glazba i video su spojeni u jednu aplikaciju u kojoj onda birate da li želite slušati glazbu ili gledati videozapise.

Kao i kod ostalih uređaja, glazbu je moguće podijeliti po: izvođačima, albumima, sve pjesme, playlisti ili žanrovima. Ukoliko bi željeli na mobitelu pogledati DivX video, potrebno ga je pomoću Zune aplikacije konverirati u .mp4 format i prebacit na mobitel.

Zbog ekrana i lijepog prikaza boja, zasigurno ćete uživati u gledanju fimića na mobitelu. Uređaj ne posjeduje FM radio.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1353707060.JPG

Fotoaparat i video

Kako je već standard u svijetu mobitela, tako i HTC Windows Phone 8X posjeduje 8 megapikselnu kameru s HTC ImageChipom i s LED bljeskalicom. Kamera ima mogućnost snimanja Full HD 1080p videa. Na ranijoj verziji OS-a, snimanje je bilo ograničeno na 720p.

Kamera se pokreće pritiskom na tipku na desnoj strani mobitela, bez obzira bio mobitel otključan ili zaključan, a pokretanje kamere traje nešto manje od 2 sekunde.

Samo korisničko sučelje fotoaparata je jako jednostavno. Imate mogućnost mijenjanja postavki bljeskalice (automatski, uključeno, isključeno), efekata (sivi tonovi, negativ, sepija, sunčani efekt, rezoluciju (8, 6, 5, 4, 3, 2 megapiksela ili VGA), balans bijele boje (automatski, oblačno, dnevno svjetlo, žarna nit, fluorescentno svjetlo), ekspozicija (najmanja, manja, normalna, veća, najveća), kontrast, oštrina, ISO osjetljivost (automatska, 100, 200, 400, 800), prepoznavanje lica.

Kada smo se dotaknuli kamere, trebamo spomenuti i 2,1 megapikselnu kameru, za koju HTC navodi da pokriva kut od 88o. Postavke koje možete mijenjati za prednju kameru su: efekti, rezolucija (2 megapiksela (1920x1080), 1,4 megapiksela ili VGA), balans bijele boje, ekspozicija, kontrast, oštrina, prepoznavanje lica, samo-okidač.

No, da ne bi sve stalo samo na fotografiranju, 8X nudi i mogućnost snimanja Full HD videa.

A možete uključiti/isključiti LED, promijeniti efekte, rezoluciju (1080p, 720p, VGA ili QVGA), balans bijele boje, kontrast i oštrinu. A iste opcije nudi i prednja kamera (osim mogućnosti uključivanja diode).

Kvaliteta fotografija je zadovoljavajuća, a boje i kontrasti su također dobri. Fotografije su malo zrnate kada si slikate u mraku, te nam se čini da autofokus nekad ne odradi svoj posao skroz do kraja. Prosječnim korisnicima to neće smetati. Snimanje videa u najvišoj rezoluciji teče glatko, a autofokus radi dobro.

 

Fotografirano s HTC Windows Phone 8X:


 

 

 

 

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1353707380.JPG

Povezivost i Internet pretraživač

HTC Windows Phone 8X nudi sve dostupne načine povezivanja. Pored HSPA, Wi-Fi i Bluetootha, posjeduje i NFC. Po pitanju Bluetootha, stvari se nisu promijenile s dolaskom novog OS-a. I dalje nema mogućnost slanja podataka. Neke korisnike će to možda zasmetati, pošto je NFC relativno nov i stariji uređaji ne posjeduju tu tehnologiju.

Po pitanju Internet pretraživača, uređaj dolazi s predinstaliranim Internet Explorerom. U postavkama možete odabrati desktop ili mobile verziju programa. Preglednik je brz i lako se koristi. No, postoje dvije mane. Jedna je nedostatak podrške za Flash, a drugi je taj što nema text reflow opciju.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1353707512.JPG

Navigacija

HTC 8X dolazi, kao i drugi Windows Phone uređaji s Bing Maps. U suštini su jako slične Google mapsima, što znači da imate tekstualne upute (koje su usput rečeno na hrvatskom), no za navigiranje vam treba stalna veza s Internetom, a nema glasovnu navigaciju.

Možemo samo reći šteta, jer je ekran dovoljno velik, a zvučnik dovoljno glasan da bi vam uređaj mogao poslužiti kao navigacija.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1353707556.JPG

Uredski paket

Ako koristite Windowse na kućnom računalu, onda vjerojatno i tekstove pišete u Wordu ili formule u Excelu. Pošto je ovo uređaj baziran na Windows Phone OS-u, s njim dolazi mobilna verzija Microsoft Officea, besplatno. Tako da možete potpuno besplatno pregledavati i editirati office dokumente, a pomoću SkyDrivea ih sinkronizirati s računalom.

Organizator i alarm

Organizator se i ovdje svodi na kalendar i quick notes aplikaciju. Kalendar je dobro napravljen i nudi mogućnost sinkronizacije s više korisničkih računa. Kalendar se sinkronizira i s Facebookom, što je opet zanimljivo nekim korisnicima. Kalendar je moguće pregledavati po mjesecu ili po danu, gdje je moguće vidjeti sve obveze po satima.

Alarm ne nudi ništa novo. Moguće je postaviti više alarma, kojim danom da se ponavljaju i postaviti zvuk.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1353707576.JPG

Aplikacije i igre

Uređaj dolazi s nekoliko predinstaliranih programa. HTC je ubacio program Bljeskalica pomoću koje možete upaliti diodu da vam služi kao lampa te HTC aplikaciju. Ona donosi dašak Sense sučelja na ovaj mobitela. U njoj možete pogledati vremensku prognozu, dionice i vijesti. Također na mobitelu ćete naći i program za poboljšavanje fotografija, pretvarač (korisna aplikacija za preračunavanje) te igricom Marble Maze (kojom se upravlja pomoću naginjanja mobitela).

U „folderu“ Igre imate mogućnost skidanja demo igrica ili učlanjivanja u Xbox live. Pomoću Xbox livea možete dijeliti svoje rezultate ili komunicirati s prijateljima. Na mobitelu smo isprobali Need for Speed igru, veličine preko 100MB. S obzirom na specifikacije uređaja, nismo ostali razočarani. Igru smo igrali bez puno trzanja.

Za skidanje aplikacija i igrica je zadužen Marketplace. Aplikacije i igrice su podijeljene po temama, a pored svake je označeno da li je besplatna ili se plaća (i navedena cijena). Također, postoji i mogućnost pretraživanja Marketplacea po nazivu aplikacije. Da bi mogli skidati aplikacije s Marketplacea, potrebno je registrirati se pomoću nekog Windows korisničkog računa, bilo hotmail bilo live.com.

Kao manu Marketplacea bi spomenuli nemogućnost paralelnog skidanja dviju aplikacija na mobitel. Konkurencija (Play Store) ima tu mogućnost. Ali možda se i taj nedostatak popravi kada (ako) Marketplace bude „veći“, tj. s više aplikacija i više skidanja istih.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1353707732.JPG

Cijena za HTC Windows Phone 8X

HTC Windows Phone 8X je trenutno dostupan ekskluzivno u VIP-u, po cijeni od 4.999 kn za sami uređaj (studeni 2012.). No, cijena je nešto povoljnija ukoliko ga uzimate s potpisivanjem pretplate kod spomenutog operatera. Pošto uređaj trenutno nema direktnu konkurenciju po pitanju Windows Phone 8 uređaja (čeka se Nokia Lumia 920), cijenu možemo jedino usporediti s HTC-ovom perjanicom u Android segmentu, One X. Cijene su im kod istog operatera jednake.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1353708072.JPG

Cool faktor

Cool faktor kod modela 8X su živopisne boje u kojima dolazi.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1353708279.JPG

Zaključak

HTC je prije 9 - 10 godina počeo s proizvodnjom mobitela na bazi Windows Mobilea, ali tada pod drugim nazivom. A i prvi model pod „vlastitom kapom“ je predstavljen 2006.godine i pokretan je Windows Mobileom (HTC TyTN). U međuvremenu su imali i modele s Windows Phoneom 7.5, tako da je HTC cijelo vrijeme prisutan u Windows svijetu.

Ne možemo se oteti dojmu da ovom uređaju nešto fali. Pošto se radi o HTC-u, očekivali smo da će i na Windows Phoneu ponuditi dašak Sensea kojeg nudi u svojim Android mobitelima, no tu je samo HTC aplikacija. Šteta što Windows ne nudi malo odrješenije ruke proizvođačima, no i ovako je riječ o odličnom mobitelu koji će prosječnom korisniku ponuditi puno funkcionalnosti, a ako je korisnik član društvene mreže, kao npr. Facebooka, bit će oduševljen integracijom te mreže u sam uređaj.

Windows je popravio neke stvari u svom novom Windows Phone 8 OS-u, neke stvari „ulickao“, ispravio nedostatke i omogućio korištenje boljeg hardvera. No, ostalo je još mjesta za malo promjena. Kvalitetna izrada, odličan ekran, jako dobre kamere te brzi software će zasigurno privući kupce.

 

Plus 

+ ekran

+ izrada

+ kamere (prednja i stražnja)

Minus

- nedostatak utora za memorijsku karticu

- nemogućnost vađenja baterije

- neki sitni nedostatci Windows Phone OS-a

- visoka cijena

Konkurencija

Nokia Lumia 920


Kada dođe na tržište i saznamo cijenu, moći ćemo ju usporediti s HTC Windows Phone 8X. Do tada možemo samo uspoređivati karakteristike. Lumia 920 bi trebala nuditi nešto veći ekran (4,5“) s istom rezolucijom, duplo veću memoriju (32 GB), jaču bateriju, ali slabiju prednju kameru i sve upakirano u veće i teže kućište.

 

 

HTC One X

         

HTC One X nije konkurencija 8X-u po pitanju korištenog OS-a. One X nudi veći ekran (4,7“) uz istu rezoluciju, duplo veću memoriju (32 GB), Quad-core (One X) naspram Dual-core procesora (8X), nešto slabiju prednju kameru, uz istu bateriju. A sve to upakirano u neznatno veće, ali tanje kućište. Cijena oba uređaja je jednaka. I upravo zbog cijene, HTC-u Windows Phone 8X najveću konkurenciju predstavlja uređaj iz „vlastitog dvora“.

 

 

 

Komentari

Dragica

08. svibnja 2014 - 10:01 Prijavi neprimjeren komentar

Kako prenijeti fotografije sa HTC 8 na kompjuter.
Hvala.

zdenko

08. rujna 2013 - 23:24 Prijavi neprimjeren komentar

veliki nedostatak , sve šta se instalirava od progtama i igara troši prostor telefona umjesto memorijske kartice

Odgovori