Testovi mobitela

HTC One X

One X One X One X One X One X One X One X One X One X One X One X One X One X One X One X
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Frekvencija 850 / 900 / 1800 / 1900
Hrvatski izbornik Da
Dimenzije uređaja (mm) 134,4 x 69,9 x 8,9 m
Masa uređaja (g) 130
Ekran i tipkovnica
Rezolucija ekrana 720 x 1280
Broj boja ekrana 16,7 milijuna
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 8 megapiksela (3264 x 2448)
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Da
WAP Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Poly
Kapacitet baterije (mAh) 1800
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Glazbeni player Da
Video player Da
FM radio Da
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Da
Organizator Da
Dodatno SNS integracija, MP4/H.263/H.264 player, MP3/eAAC+/WAV player, Google Search, Maps, Gmail, YouTube,
Gdje kupiti
Cijena 1.895 kn
Info Tele2


095/ 1000 444
http://www.tele2.hr
Cafe Mobil
Pogledajte što se na najvećem hrvatskom forumu o mobilnim komunikacijama piše o ovom proizvođaču!
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

Jedini X
Autor: Ivan Kišić

U ovom trenutku HTC One X vjerojatno je najbolji mobitel dostupan na našem tržištu

Uređaj dolazi u pomalo siromašnom pakiranju gdje se osim uputa nalaze samo USB kabel, punjač u koji se kabel spaja i slušalice. Među uputama možemo pronaći i mali metalni dodatak za vađenje microSIM kartice s obzirom da se kućište uređaja ne može otvoriti tako da baterija ostaje van dosega korisnika.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1337368348.JPG

Ergonomija, dizajn i izrada

Unatoč velikim dimenzijama, One X ne daje dojam da je toliko velik zbog skromne mase i činjenice što nema širokih margina oko zaslona. Tanji je od jednog centimetra, no unatoč tome teško je zanemariti 4,7 inčni zaslon koji zaista može biti težak za korištenje zbog svojih dimenzija.
 
Dizajn nije ekstravagantan i nema mnogo detalja. Nije konzervativan, no nije niti daleko od toga - nema dovoljno osobnosti da bi bio. Kvaliteta izrade je vrlo dobra, uređaj je čvrst i nemamo straha od ogrebotina i padova - siva verzija slabo pokazuje znakove korištenja.
 
Slušalice su na vrhu, a microUSB na dnu može poslužiti i za spajanje na HDMI podržane televizore uz potrebni adapter.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1337368361.JPG

Ekran i tipkovnica

4,7 inčni zaslon rezolucije 720x1280 piksela vjerojatno je najbolji kojeg smo ikada koristili i zaštićen je Gorilla staklom prve generacije. Druga generacija Super LCD ekrana je zaista predivna i prilikom korištenja je bio najimpresivniji detalj mobitela. Unatoč izvrsnoj gustoći piksela i kvalitetnom kutu gledanja, njegove dimenzije su velike i teško ih je opravdati.

Ne možemo se sjetiti niti jedne situacije kad bi zaslon bio prevelik za neku radnju ili utjecao negativno na neku aplikaciju, no još uvijek je previše situacija kad mobitel koristimo s jednom rukom i za korisnike s dlanovima prosječne veličine dolazak do prilično bitne tipke za povratak (dolje lijevo) je težak zadatak.
 
Ergonomija pati zbog takvih problema i koliko god smo uživali u gledanju filmova i surfanju po webu, prilikom vožnje u tramvaju smo jedva uspjeli poslati SMS koristeći jednu ruku. Dilema oko korištenja velikih zaslona ostaje na korisniku, naročito jer tipkovnica gotovo uvijek zahtjeva korištenje s dvije ruke, iako s tako velikim ekranom ne bi bilo loše da ih je i više.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1337368496.JPG

Operativni sustav, sučelje i brzina rada

Android OS u svojoj 4.0 verziji pokazao se kao vrlo sposoban i praktičan operativni sustav, a u detalje o njemu samome ne moramo. Ono što moramo naglasiti je neobičan korak koji je HTC napravio po pitanju Sense sučelja. Dok drugi proizvođači ne mogu odoljeti svim mogućnostima i điđama koje mogu ubaciti u mobitel, HTC je poslušao sugestije korisnika i zapravo smanjio svoj angažman.

Padajući izbornik za notifikacije više nije pretrpan opcijama, widgeta i dalje ima mnogo no nisu naporni i razne intervencije u operativni sustav su nešto smanjene. Neke novosti ipak nisu izostale pa se tako zaslon za zaključavanje može dodatno prilagoditi tako da možete napraviti više iz samog starta, tokom otključavanja mobitela.

HTC je također dodao teme s kojima se sučelje može dodatno mijenjati, a važno je spomenuti i dodatnu prilagodbu glavnog izbornika koji sada ima tri taba, odnosno kategorije na svom dnu. Zahvaljujući moćnom hardveru ispod (fiksiranog) poklopca, One X je brz i responzivan i niti u jednom trenutku, niti s najnaprednijim aplikacijama nismo imali ikakve probleme u radu.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1337368618.JPG

Imenik, pozivi i društvene mreže

Već standardno Androidovski, imenik je dobro napravljen i bogat opcijama, a HTC ga je dodatno uljepšao i proširio. Pojedini kontakti više sliče profilima, a povezanost s društvenim mrežama je na zavidnoj razini. Osnovni kontakt ima nekoliko važnih polja, no moguće ih je proširiti na zaista impresivan popis detalja, a sinkronizacija s Googleovim uslugama ga čini trivijalnim za backupiranje.
 
Twitter, Facebook, Flickr i drugi servisi su duboko integrirani u operativni sustav, do te razine da se vaši online albumi ponašaju kao lokalni i brišu granicu između onoga što imate na mobitelu i na društvenim mrežama. Ta povezanost je vidljiva na svakom koraku i ponekada olakšava život (brzi pristup news feedu iz widgeta), a nekada je naporno (sinkronizacija nevažnih kontakta).

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1337368644.JPG

E-mail i poruke

Android još uvijek radi na principu dvije e-mail aplikacije. Googleov Gmail je napravljen samo za pristup njihovom sandučiću, dok se klasična HTC-ova aplikacija može spajati na bilo koji kompatibilni e-mail, pa tako i Gmail. Novi dizajn mu je čist i praktičan, a dodane su i bogatije funkcije za rad s više e-mailova istovremeno, kao i tabovi. Još uvijek primjećujemo sitne probleme u radu s HTML e-mailovima, no generalno ne možemo reći da nam nešto nedostaje.

Isto možemo reći i za SMS aplikaciju. Čisto, jednostavno i obavlja zadaću kako treba. Mogli bi se požaliti na manjak integracije s online uslugama, no za to postoje dodatne aplikacije, neke od njih već i uključene.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1337369119.JPG

Procesor, memorija

HTC One X je po pitanju hardvera dosta izravan - radi se o jednom od najjačih mobitela trenutno na tržištu, s četverojezgrenim centralnim procesorom u sklopu Nvidijine Tegra 3 platforme, koja se hvali s odličnim performansama. Koristi nešto stariju Cortex A9 platformu, vjerojatno zbog kasnog dolaska nove A15, no čak i s tim “šiša” veći dio konkurencije. Radni takt od 1,5 GHz i ULP GeForce grafički podsustav u kombinaciji s 1 gigabajtom radne memorije i 32 GB prostora za pohranu podataka čine ga jednim od moćnijih mobitela kojeg smo držali u rukama. Memorija nije proširiva memorijskim karticama.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1337369206.JPG

Benchmark test

Sukladno očekivanjima, One X dostiže više od 4500 bodova u Quadrant Standard benchmarku, prešavši svaki drugi mobitel kojeg smo do sada testirali.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1337369264.JPG

Baterija i trajanje

Unatoč snažnom hardveru, trajanje baterije je solidno i nismo imali problema produljiti naše korištenje uređaja na dulje od jednog dana, tako da bi uz mjere štednje 1800 mAh baterija mogla potrajati i za vrijeme noćnog izlaska.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1337370065.JPG

Multimedija, FM radio, glazba

Veliki zaslon, sposoban hardver i prostrana memorija ne bi mnogo značili kada uređaj ne bi imao softver sposoban za iskorištavanje tih resursa. Video aplikacija podržava sve očekivane formate i u našem testu nismo imali problema s reprodukcijom, čak i sa sadržajem više rezolucije i bitratea. Ugrađena je u galeriju i nema mnogo dodatnih opcija, stoga se lako možete obratiti nekom od video playera na Play dućanu.

Glazbeni svirač nije previše poseban, no ima integrirano prepoznavanje pjesama i lijepo sučelje. Zanimljivije je to što mobitel dolazi s Beats Audio logotipom, što bi značilo da pruža poboljšano zvučno iskustvo. Koristili smo mobitel s više slušalice, s upaljenim i ugašenim Beats poboljšanjima, no sve oglašavane prednosti su pale u vodu na prvi spomen javnog prijevoza ili slušalice ispod 300 kuna.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1337370153.JPG

Fotoaparat i video

Već prema očekivanjima, aplikacija za kameru je prepuna opcija i zbilja užitak za raditi, bez obzira na nedostatak fizičke tipke za fotografiranje. Kao procesi, fotografiranje i snimanje videa su identični - zaslon ima dvije tipke za te dvije akcije, jednu do druge i sve se odvija bez zastajkivanja ili prebacivanja u drugu aplikaciju.
 
Takav pristup omogućava munjevito snimanje fotografija, cijeli postupak je samo “tap tap tap” bez da se išta zaustavlja, a fotke se mogu raditi i tokom snimanja videa, također bez zastajkivanja. Njihova kvaliteta je vrlo dobra, no boje su ponekada isprane, a detalji prezrnati. Unatoč tome, generalno gledajući fotke su iskoristive i u manjim rezolucijama odlične.


Testne fotografije:


Povezivost i Internet pretraživač

Androidov web preglednik i dalje je među boljima. WebKit engine izvrsno prikazuje stranice, a veliki zaslon samo poboljšava cijelo iskustvo. Flash radi prilično dobro, a dodane su i neke nove opcije poput brzih kontrola. Pristup tabovima je i dalje dulji nego bi trebao biti, a izbornik se podiže iz gornjeg desnog kuta, kao i u svakoj drugoj aplikaciji otkako je ICS izbacio fizičku tipku za izbornik.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1337370194.JPG

Navigacija

Za pregledavanje mapa zaduženi su Google Mapsi, no za navigaciju priložena je HTC Locations aplikacija koja koristi mape od Route 66 koji su nam poznati sa starijih uređaja i drugih operativnih sustava. Sama navigacija dobro funkcionira i preuzimanje mapa je dovoljno lako i jednostavno, no govorna navigacija se nakon početnih 30 dana dodatno naplaćuje. Za ovako skup uređaj to nismo očekivali.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1337370212.JPG

Uredski paket

Uredske mogućnosti se oslanjaju na Polaris Office koji omogućuje manipulaciju s Office datotekama, kako za čitanje tako i zapisivanje u njih. Nije pretjerano moćna, no niti jedan mobilni paket nije, stoga smo zadovoljni i s ovime što smo dobili. DOC, XLS i PPT dokumenti se nakon uređivanja mogu sinkronizirati s online uslugama poput popularnog Dropboxa.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1337370224.JPG

Organizator i alarm

Kao i ostatak operativnog sustava, kalendar je prilično integriran s online uslugama, tako da je postalo vrlo lako pratiti sve obaveze koje skupljate sa svih strana. Nije previše poseban, no aplikacija koja sadrži sat, štopericu i druge detalje je postala prilično detaljna i bogata, pa tako uključuje lijepe i možda nepotrebno napredne grafike, poput fensi globusa koji će vam pokazivati kakvo je vrijeme i gdje se nalaze traženi gradovi.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1337370237.JPG

Aplikacije i igre

Dodatnih aplikacija nema mnogo i sviđa nam se takav pristup - HTC je ostavio na nama da dodamo željene aplikacije, a za tu svrhu je ugrađen HTC Hub, virtualni dućan koji nudi sve od kozmetičkih detalja do aplikacija za vaš mobitel. Koristi se isto kao i Google Play, no za njega će biti potrebna nova registracija.

Jedna dodatna aplikacija je 7digital, dućan za glazbu koji (naravno) ne radi u našim krajevima, a druga je nešto korisniji TuneIn Radio za slušanje Internetskih radio postaja.

HTC One X - cijena

Uređaj je dostupan kod sva tri operatera i to po cijenama od 4498 (T-Mobile), 4995 (Tele 2) i 4999 kuna bez pretplatničkog odnosa. Cijena je u gabaritima po kojoj se inače prodaju uređaji najviše klase.

Cool faktor

Najzamjetniji detalj, ali i jedna od najvećih prednosti među konkurencijom zacijelo je zaslon. Odlične kvalitete i zavidnih dimenzija, toliki ekran će ostati u pamćenju svakome kome se hvalite s novim fotografijama i serijama.

Zaključak

Ako možete prijeći preko velikih dimenzija, HTC One X je jedan od najboljih mobitela na tržištu. Snažan hardver, dobra kvaliteta izrade i softverska podrška trebali bi biti dovoljni razlozi za uvjeravanje, ako samo jedan pogled na specifikacije nije dovoljan. Tu su i neki novi featuresi poput snimanja fotografija tijekom snimanja video zapisa (idealna stvar ukoliko želite neki koncert snimiti u cijelosti, ali želite imati i fotografije, ili pak ukoliko snimate svoje dijete kako pravi svoje prve korake).

 

Plus

+ Predivan zaslon

+ Snažan hardver

+ 32 GB memorije

+ HTC Sense


Minus

- Velike dimenzije

- Skupa navigacija

 
Konkurencija

Samsung Galaxy S III


 

Prvi mobitel koji mu može konkurirati je Galaxy S III. Izrada je na strani HTC-a, dok u gotovo istom kućištu Samsung nudi za 0,1 inča veći ekran i Gorilla 2 zaštitno staklo koje je nešto tanje. Samsung ima i proširivu memoriju, jaču bateriju, dok je procesor HTC-a jači za 100 MHz.

 

Samsung Galaxy Nexus


 
Nexus ima za pola inča manji ekran, 16 GB memorije koja također nije proširiva, slabiju kameru od 5 megapiksela i slabiji procesor koji kucka na 1,2 GHz. I ima dvije jezgre.

 

 

 

Komentari

Antonela

12. kolovoza 2013 - 22:36 Prijavi neprimjeren komentar

Ljudi pomozite! Jutros sam dobila telefon i nakon nekog vremena mi se pojavila obavijest da je dostupna nadogradnja. Nakon toga telefon je totalna koma, ne ouni bateriju, ne prepoznaje usb, ne migu ga upaliti jada duze drzim tipku power. Ima li mu spasa sutra u servisu? Hajde neka me netko obraduje, jer veceras sasvim sigurno nema spavanja od brige...

ahaznada

05. kolovoza 2012 - 12:42 Prijavi neprimjeren komentar

Cijena od 1895kn koju ste naveli nije točna jer se odnosi na jednu od Tele2 tarifa. Prava cijena u Tele2 je 4995kn ili u jednoj od tarifa
1895kn+100kn/mj x 24mj=4295kn

ahaznada

05. kolovoza 2012 - 12:21 Prijavi neprimjeren komentar

Besmisleno je govoriti o veličini ekrana na uređaju kao što je One-X ili Galaxy S3. Uređaj koji dolazi sa quad procesorom i 1GB rama za očekivati je da ima i poprilično veliki ekran jer takav uređaj se koristi isključivo za surfanje, igranje i reprodukciju multimedijskog sadržaja.
Proširivanje memorije sd karticom na uređaju koji ima 32GB interne memorije je u najmanju ruku smiješno. Jedino što se može zamjeriti ovom uređaju je malo premala baterija u odnosu na recimo GS3, ali zato One-X ima petu jezgru koja nije spomenuta u recenziji i koja služi isključivo štednji baterije jer se ostale četiri jezgre "pale" tek onda kada je to potrebno.

slash05

05. kolovoza 2012 - 07:45 Prijavi neprimjeren komentar

veliki nedostatak skućenost memorije ne bi ih ubilo da su napravili ulaz za sd card i nemogučnost dostupnosti baterije kas se zablokira a dešava se najbolje izvadit bateriju ato se ne može tu je galaxy u prednosti mudrije

ker

24. svibnja 2012 - 09:23 Prijavi neprimjeren komentar

Mobitel je odličan, kupio sam ga preko tele2 jedino sam se načekao bijele boje. tekst je opširan i ima se šta dugo čitati ali to mi je super a ne ono kao kad u 2 minutte pročitam cijeli test.

iako me sada malo rajca ovaj sg3, ali mi je sense ipak bolja stvar od bilo čega. prije sam isto koristio htc desire. taj sense je odličlna stvar, šteta što to ljudi ne znaju

1 2

Odgovori