Testovi mobitela

HTC One SV

One SV One SV One SV One SV One SV One SV One SV One SV One SV One SV One SV One SV One SV One SV One SV One SV
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Frekvencija 850 / 900 / 1800 / 1900
Dimenzije uređaja (mm) 128 x 66,9 x 9,2
Masa uređaja (g) 122
Ekran i tipkovnica
Rezolucija ekrana 480 x 800
Broj boja ekrana 16,7 milijuna
Memorija
Telefonski imenik Neograničeno
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 5 megapiksela (2592 x 1944)
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Da
WAP Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Kapacitet baterije (mAh) 1800
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Diktafon Da
Glazbeni player Da
Video player Da
FM radio Ne
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Da
Dodatno SNS integracija, Dropbox - 25 GB, ekran veličine pet inča, Android OS 4.0.4 Ice Cream Sandwich, Corn
Gdje kupiti
Cijena 3.899 kn
Info VIPnet


091 / 77 00
http://www.vipnet.hr
Cafe Mobil
Pogledajte što se na najvećem hrvatskom forumu o mobilnim komunikacijama piše o ovom proizvođaču!
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

One serija u petoj brzini
Autor: Ivan Češković

HTC je brzinom munje upotpunio One seriju i donio joj još jednu novost, podršku za 4G prijenos podataka. One SV se na papiru čini kao prosječan uređaj, no na testu je pokazao pravo lice

HTC One SV je najnoviji uređaj iz One serije dostupan na hrvatskom tržištu. HTC-ova One serija je postala glavna serija i na njezinom popisu se nalazi nekoliko flagship modela. Iako u seriji postoje već slični uređaji ovome modelu, One SV se od svih razlikuje jer posjeduje 4G i moguće ga je koristiti u LTE mreži koja omogućuje mnogo veće brzine prijenosa podataka. LTE mreža je tek u razvoju u Hrvatskoj i (velike) brzine koje omogućuje moguće je ostvariti na vrlo malenom broju mjesta. Ali, pronašli smo mjesta s LTE signalom i isprobali surfanje velikim brzinama. U našem vrlo opširnom testu otkrivamo i koje su to brzine prijenosa postignute.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1363193026.jpg

Sadržaj pakiranja

Uređaj dolazi u prepoznatljivoj kutijici One serije. Ekološki dizajnirana kutija malo većih dimenzija od uređaja ne donosi mnogo. Uz uređaj dolaze slušalice, punjač, USB kabel duljine jednog metra te uputstva na nekoliko jezika. MicroSD kartica nažalost ne dolazi u paketu.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1363193213.jpg

Ergonomija, dizajn i izrada

HTC One SV se izradom smjestio u samu sredinu One serije. Uređaj ne karakterizira unibody dizajn kao što je to kod nekoliko modela One serije, no iako je stražnji dio odvojiv, na njemu je odrađen odličan posao. Na prvi pogled nećete ni primijetiti da je odvojiv jer se savršeno stapa s ostatkom uređaja, i uzevši u obzir da maska nigdje ne škripi HTC je odradio odličan posao u izradi. Uređaj odlično leži u ruci zahvaljujući dizajnu kojeg odlikuje zaobljenost svih rubova. Sve tipke i svaki kutak uređaja su lako dohvatljivi i kada uređaj držite jednom rukom, no kako je stražnja maska od tvrde i glatke plastike uređaj je jako sklizak te pri bržem rukovanju može izletjeti iz ruke. Na testu smo imali uređaj plave boje koji se pokazao izvrsnim za održavanje. Na tržištu postoje još bijela i crvena verzija uređaja.

 

Prednjom stranom dominira zaslon veličine 4,3 inča kojeg štiti staklo Gorilla Glass 2. Iznad zaslona se nalaze kamera, zvučnik unutar kojeg je smješteno notifikacijsko LED svjetlo dok senzor za svjetlo nije vidljiv. Ispod ekrana se nalaze tri kapacitivne tipke. Stražnja strana uređaja je posve jednostavna i na njoj su smješteni kamera, LED bljeskalica i zvučnik.

Tipka za paljenje i gašenje uređaja se nalazi s gornje strane i lako je dohvatljiva. Pokraj nje se nalazi utor za slušalice. Tipke za glasnoću nalaze se s desne strane te su također lako dohvatljive. Utor za microUSB kabel nalazi se na dnu.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1363193232.jpg

Ekran i tipkovnica

Uređaj dolazi sa S-LCD2 ekranom veličine 4,3 inča, rezolucije 480 x 800 piksela. Zahvaljujući S-LCD2 tehnologiji te gustoći piksela od 217 ppi, pikseli nisu tako uočljivi kao na konkurenciji ove klase. Ekran pruža odličan prikaz, vidljivost je dobra i na suncu, no zaslon kakav smo vidjeli na starijem One X bi bio pravi pogodak. Osjetljivost i preciznost ekrana su izvrsni.

 

Tipkovnica je HTC Sense koju smo već upoznali u nekoliko navrata. Tipkovnica je izvrsna i omogućuje preciznost unosa teksta na kakvu smo navikli na HTC uređajima. Osim standardne QWERTZ tipkovnice možete izabrati i standardnu telefonsku tipkovnicu. Tipkovnica ima mogućnost predviđanja riječi te ako se naviknute na ovu mogućnost unos teksta postaje još brži. U pejsažnom modu tipkovnica postaje još veća i unos je još lakši i precizniji. Pisanje dužih mailova ili poruka neće biti nikakav problem.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1363193337.jpg

Operativni sustav, sučelje i brzina rada

HTC One SV dolazi s Android operativnim sustavom verzije 4.1.2  te Sense 4+ inačicom. Ovo je posljednja inačica koju HTC nudi za bilo koji uređaj, te za sada nema saznanja hoće li biti nadogradnji na 4.2 ili neku višu verziju. Zahvaljujući dvojezgrenom procesoru te 1 GB RAM-a korištenje je ugodno, brzina rada više nego zadovoljavajuća, uređaj radi fluidno, a prilikom korištenja nismo primijetili nikakve probleme i zastajkivanja.

 

Sučelje je poznato HTC Sense u posljednjoj inačici. Zaključani zaslon je jednostavan, sa satom i četiri prečaca na aplikacije, no u postavkama je moguće izabrati nekoliko dizajna zaključanog zaslona od kojih svaki prikazuje različite informacije (vremenska prognoza, foto albumi i drugi).

 

Otključavanjem zaslona dolazimo na početni zaslon, jedan od njih pet. Prvim pokretanjem na zaslonima se nalaze razni widgeti, najpoznatiji od njih je HTC-ov sat s vremenskom prognozom, no widgeti se mogu maknuti i možete prilagoditi sučelje kako vam odgovara. Također, broj zaslona se može mijenjati. Pritiskom na Home tipku pokazuju se svi aktivni zasloni i ovdje možete brisati i dodavati zaslone. Na svakom zaslonu na dnu je prisutna traka s pet prečaca od kojih jedan, središnji, vodi na popis aplikacija dok se ostali mogu prilagođavati. Uređaj posjeduje sve novosti koje je donio JellyBean i Sense 4+ (štednja energije, Google Now) koje smo detaljnije opisali u HTC One X+ recenziji nedavno.

 

U radu nismo imali nikakvih problema. Uređaj je sve zadatke obavljao iznimnom brzinom i nikakvih problema nismo osjetili u korištenju. Prilikom korištenja više aplikacija, prelazaka s jedne na drugu uređaj također nije zakazao i sve je obavljao brzo.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1363193474.jpg

Imenik, pozivi i društvene mreže

Imenik je u duhu Sensea. Telefon prikazuje numeričku tipkovnicu za zvanje, a iznad nje se nalazi popis s nedavnim poziviama te lista kontakata. Dodirom na kontakt uređaj odmah poziva kontakt što u imeniku nije slučaj. Imenik otvara njegovu karticu i prikazuje sve dodatne informacije. Imenik je zanimljiv jer unutar svakog kontakta nudi prikaz poziva za taj kontakt, poruke, e-mailove, ažuriranja na društvenoj mreži te prikaz fotografija. Kvaliteta poziva je odlična i telefoniranje se bez problema odvija u glasnijoj okolini.

 

Društvene mreže su prisutne na svakom koraku kako smo navikli na Sense sučelju. Osim Facebook, Twitter i Google+ aplikacije, prisutna je i Friends Stream aplikacija koja na jednom mjestu udružuje sve vaše društvene mreže i prikazuje novosti.

Osim ovoga, moguće je sinkronizirati kontakte s Facebook liste prijatelja. Od svih sučelja s kojima smo se sreli na Androidu rekli bismo kako je HTC Sense najviše podređen društvenim mrežama.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1363193846.jpg

E-mail i poruke

Uz uređaj dolaze dvije e-mail aplikacije. Standardna Gmail aplikacija služi samo za Google Mail račune, a HTC Mail aplikacija za sve račune. Na žalost, HTC Mail ne podržava  

push notifikacije već samo sinkroniziranje u određenim vremenskim intervalima. Ako posjedujete mail račune na nekim drugim servisima a potreban vam je push morat ćete posegnuti za nekom drugom aplikacijom, recimo Aqua Mail.

 

Aplikacija za poruke je redizajnirana kako bi se uklopila u Sense sučelje. Poruke se grupiraju prema kontaktima, a prikaz unutar razgovora je u oblačićima. Osim prilagodbe pozadine i boje oblačića moguće je mijenjati veličinu teksta. Veličinu se mijenja pritiskom dva prsta te njihovim udaljavanjem ili približavanjem. Zahvaljujući odličnoj tipkovnici kako smo naveli ranije, pisanje mailova i poruka je iznimno ugodno.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1363193885.jpg

Procesor, memorija

HTC One SV dolazi s dvojezgrenim procesorom jačine 1,2 GHz i s 1 GB RAM-a. Moramo priznati da unatoč ovim specifikacijama uređaj radi kao da ima dvije jezgre više ili još više RAM memorije. Brzina uređaja je odlična i korištenje je ugodno u svim pogledima.

 

Uređaj posjeduje 8 GB interne memorije od kojih je korisniku dostupno 4,15 GB za spremanje slika, videa, glazbe i raznih dokumenata. Uređaj također posjeduje utor za microSD memorijsku karticu. Za mijenjanje kartice nije potrebno vaditi bateriju već samo stražnji poklopac.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1363194027.jpg

Benchmark test

Testiranje smo odradili s dvije aplikacije, Quadrant Standard i Vellamo. Prilikom testiranja na uređaju je bilo instalirano nekoliko dodatnih aplikacija koje smo koristili za vrijeme korištenja uređaja.

 

U Quadrant Standard aplikaciji HTC One SV  je ostvario 5296 bodova i time se našao na samom vrhu ljestvice ponuđenih modela. Za usporedbu, stariji brat One X, koji je specifikacijama jači, na istome je testu postigao oko 4500 bodova.

U Vellamo aplikaciji One X+ je osvojio 1976 boda na HTML5 testu, te 510 boda za CPU dio test. Rezultat u HTML5 testu je najveći s kojim smo se susreli do sada.

 

Moramo priznati da ovako visoke rezultate na testovima nismo očekivali i da smo ugodno iznenađeni.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1363194093.jpg

Baterija i trajanje

Uređaj posjeduje bateriju jačine 1800 mAh što je za uređaj srednje klase izvrsno. Svakodnevnim korištenjem uređaja, normalnim dnevnim korištenjem, poneki poziv, poneka poruka, uz malo surfanja baterija će izdržati dva dana. No, malo većim korištenjem, s više poziva, par stotina poruka, surfanjem i pregledavanjem foruma baterija će izdržati jedan dan korištenja.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1363194157.jpg

Multimedija, FM radio, glazba

HTC One SV dolazi s dvije aplikacije za preslušavanje glazbe. Prva je Googleova glazbena aplikacija koja je minimalistička i ne obiluje opcijama, dok je druga HTC-ova. HTC aplikacija za reprodukciju glazbe se pokazala boljom u izboru između ove dvije. Aplikacija omogućuje popis prema pjesama, izvođačima, albumima, žanru. Aplikacija je također jednostavna i ne obiluje opcijama, no spajanjem slušalica aktivira se Beats Audio opcija za poboljšanje zvuka.

 

Uređaj posjeduje i FM radio. Za korištenje radija potrebne su slušalice koje služe kao antena. Aplikacija je iznimno jednostavna za korištenje te je moguće dodati radio postaje u favorite. Aplikacija također posjeduje widget te imate brzi pristup FM radiju.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1363194204.jpg

Fotoaparat i video

Uređaj posjeduje 5 Mpx kameru s autofokusom i LED bljeskalicom na poleđini, te na prednjoj strani 1,6 Mpx kameru. Fotoaparat obiluje opcijama. Uz opcije prilagođavanja fotoaparata kao što su zvuk okidača, dodirivanje ekrana bilo gdje za snimanje, automatsku detekciju osmijeha, geografsko označivanje fotografija prisutno je mnogo opcija za poboljšanje fotografija. Fotografiranje je iznimno brzo zahvaljujući ugrađenome čipu za procesuiranje fotografija.

 

Stražnjom kamerom moguće je snimiti video 1080p kvalitete s 30 slika po sekundi, dok je prednjom kamerom moguće snimiti 720p video s također 30 slika po sekundi. Kvaliteta fotografija je dobra, nema odstupanja u bojama ili šumu na fotografijama. Video je također odličan i moramo priznati da smo zadovoljni s kamerom.

 

Fotografirano s HTC One SV:

 

 

 

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1363194221.jpg

Povezivost i Internet pretraživač

HTC One SV uz sve danas standardne načine povezivanja, donosi novi, LTE odnosno 4G. Uređaj podržava sva tri spektra LTE mreža, 800, 1800 i 2600 MHz. 4G u svojoj ponudi nude Vip i T-Mobile. Sama pokrivenost ovom mrežom u Hrvatskoj nije velika. Za sada su pokriveni veći gradovi, i to ne cijeli već određeni njihovi dijelovi. No, kako vrijeme prolazi tako se i pokrivenost ovom mrežom povećava. Uređaj podržava prijenos podataka do 100 Mbps. Brzine koje smo postigli na testu nisu tako visoke bile. U prosjeku se one kreću oko 35 Mbps, no ovisi o pokrivenosti na mjestima ćete dobiti skoro i duplo veće brzine, a ponegdje i duplo manje. No, u svakom slučaju osjetit ćete razliku u surfanju i preuzimanju datoteka. Detaljniji prikaz pokrivenosti možete pronaći na internetskim stranicama operatera.

 

Uz uređaj dolazi Chrome i Internet pretraživač dotjeran od strane HTC-a. Oba pretraživača su vrlo slična i obiluju opcijama. Prilikom testiranja surfanje se odvijalo preko Wi-Fi-ja, 2G i 3G načina rada mreže i ni u jednom načini nije bilo problema, osim razlika u brzini učitavanja stranica, a to ovisi o mreži. Internet pretraživači su brzi i stabilni. U njihovom korištenju nije bilo nikakvih problema.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1363194404.jpg

Navigacija

One SV dolazi s Google Maps navigacijom koja za čiji rad je potreban Internet. Uređaj posjeduje aplikaciju Car koja je podređena navigaciji. U nju su kombinirani telefon, glazba, navigacija i TuneIn radio. Sve aplikacije postaju veće i komande unutar njih su mnogo veće i lakše dohvatljive.

Uredski paket

Uz uređaj dolazi Polaris Office. Ova aplikacija je besplatna i moguće je samo pregledavati dokumente, dok za kreiranje dokumenata morate kupiti cijelu verziju. No, Kingsoft Office je potpuno besplatna aplikacija koja omogućava kreiranje dokumenata. Osim ove aplikacije dolaze još i PDF preglednik, aplikacije za bilješke te aplikacija za zadatke.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1363194496.jpg

Organizator i alarm

Uređaj će se s predinstaliranim aplikacijama moći iskoristit i u poslovne svrhe. Organizator se nalazi unutar kalendara koji omogućuje sinkronizaciju Google računom, Microsoft Hotmail te Microsoft Exchange ActiveSync računima. Osim ovog načina, postoji aplikacija Zadaci koja također može poslužiti kao organizator i podsjetnik.

 

Alarm se nalazi kako smo navikli unutar aplikacije za sat. Najzanimljivija opcija alarma je mogućnost odbacivanja ili odgode alarma pomoću bočnih tipki.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1363194595.jpg

Aplikacije i igre

Osim već navedenih aplikacija koje su ujedno i najkorisnije, na uređaju se nalazi još nekoliko aplikacija, no zahvaljujući Trgovini Play i njezinom beskrajnom izboru nećete imati problema s pronalaskom raznih aplikacija i igri.

Cijena za HTC One SV

Uređaj se trenutno može pronaći samo u ponudi mobilnog operatera Vipnet po cijeni od 3.899 kn (u ožujku 2013.). Moramo priznati da smo očekivali nešto nižu cijenu.

Cool faktor

Cool nam je plava boja na stražnjoj strani kućišta kao i osjećaj pod prstima.

Zaključak

HTC One SV je izvrstan uređaj koji se cijenom i brzinom rada nalazi na samoj granici između srednje i više klase mobilnih uređaja. Uređaj krasei odlična kvaliteta izrade, dizajn te ono najbitnije, brzina rada koja je više nego očekivana i fluidnost rada. Uređaj možda neće privući pažnju mnogih, no oni koji ga odaberu sigurno neće biti razočarani. Svojim karakteristikama i najbitnije podrškom za 4G mrežu uređaj bi preporučili poslovnim korisnicima kojima je potrebna brzina rada i brza dostupnost podataka. HTC One SV je savršena mješavina starijih One S i One V modela.

 

Plus

+ brzina rada

+ 4G mreža

+ microSD

 

Minus

- ekran bi mogao biti bolji

- cijena

Konkurencija

Appel iPhone 5

 

Mnogi možda ne bi uvrstili novi iPhone kao konkurenta, no za korisnike koji traže od uređaja 4G, a žele da je kompaktnijih dimenzija iPhone je glavni konkurent. iPhone posjeduje bolji zaslon i više interne memorije, no ostale razlike u radu nisu vidljive i zapravo će presuditi favoriziranje iOS-a ili Androida.

 

Nokia Lumia 820

 

Nokia Lumia 820 je Windows Phone 8 uređaj, nekoliko stotina kuna skuplji od HTC-a One SV, no također podržava 4G prijenos podataka. Specifikacijama je uređaj sličan HTC-u, razlika je minimalna. Nokia donosi nešto jači procesor, kameru veće razlučivosti, no i nešto manju bateriju. No unatoč ovome svakako ulazi u uski krug konkurenata.

 

 

 

Komentari

Betich

28. kolovoza 2013 - 18:59 Prijavi neprimjeren komentar

I ja sam ugodno iznenađen kako brzo i tečno radi,bio sam skeptičan zbog procesora od samo 1.2,ali radi bez greške. Najbolji telefon u svojoj cjenovnoj klasi,a i stvarno ne vidim što bi skuplji modeli mogli više ponuditi.

vanja

02. travnja 2013 - 21:54 Prijavi neprimjeren komentar

super izvrstan nemam komentara,,,volio bi ga imat ali teski su dani pred nama????????????

Odgovori