Testovi mobitela

HTC EVO 3D

EVO 3D EVO 3D EVO 3D EVO 3D EVO 3D EVO 3D EVO 3D EVO 3D
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Dual SIM Ne
Frekvencija 850 / 900 / 1800 / 1900
Hrvatski izbornik Da
Dimenzije uređaja (mm) 126 x 65 x 12,1
Masa uređaja (g) 170
Ekran i tipkovnica
Rezolucija ekrana 540 x 960
Broj boja ekrana 16,7 milijuna
Tipkovnica Alfanumerička
Memorija
Telefonski imenik Neograničeno
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 5 megapiksela (2560 x 1920)
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Da
WAP Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Kapacitet baterije (mAh) 1730
Vrijeme razgovora 2G (h) 9,3
Vrijeme čekanja 2G (h) 420
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Diktafon Da
Glazbeni player Da
FM radio Da
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Da
Organizator Da
Gdje kupiti
Cijena 795 kn
Info Tele 2


095/ 1000 444
http://www.tele2.hr
Cafe Mobil
Pogledajte što se na najvećem hrvatskom forumu o mobilnim komunikacijama piše o ovom proizvođaču!
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

Mobitel u trećoj dimenziji
Autor: Dejan Pavlović

Android smartphone s 3 kamere!

HTC Evo 3D je svakako smartphone koji će povisiti letvicu koju će ostali proizvođači morati doseći. Riječ je tu o ogromnom ekranu, visoke rezolucije, brzom dvojezgrenom procesoru, velikoj količini memorije. Više u nastavku testa...

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1330008656.JPG

Sadržaj pakiranja

Uz mobitel se klasično dobiju punjač s USB kabelom koji se koristi i kao kabel za prijenos podataka, te upute.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1330009122.JPG

Ergonomija, dizajn i izrada

HTC Evo 3D je velik mobitel. Cijelom prednjom stranom dominira ogroman 4,3 inčni ekran ispod kojeg su smještene četiri standardne Android tipke. Tipke su kapacitivne, pa ih je za aktiviranje potrebno lagano dodirnuti.

 

Na gornjem dijelu uređaja se nalazi veliki zvučnik, set standardnih senzora i LED notifikacija za obavijesti o propuštenim pozivima i porukama te kamera za video pozive. Na desnom boku mobitela se nalaze tipke za promjenu glasnoće, veliki kružni gumb okidača kamere te prekidač za 2D, odnosno 3D mod snimanja.

 

Lijevi bok je "pražnjikav", pa je tamo mjesto našao samo microUSB port za punjenje, odnosno sinkronizaciju podataka.

 

Stražnja strana uređaja je svakako i najzanimljivija – na njoj su se smjestile ne jedna, već dvije kamere pomoću kojih se omogućuje snimanje 3D fotografija i video isječaka. Između njih se našao i dvostruki LED blic koji potpomaže fotografiranju u uvjetima smanjenog osvjetljenja.

 

Mobitel je izrađen odlično! HTC se odlučio na bolje materijale kod konstruiranja ovog mobitela, što je i razumljivo – jer ipak je riječ o mobitelu više klase, pa tako nema niti najmanjeg škripanja kućišta.

 

Veličina je pak razlog zbog kojeg će ovaj mobitel zasigurno odbiti brojne potencijalne kupce. Ipak je tu riječ o masivnom ekranu, pa su tako dimenzije mobitela preko 12 centimetara u visini, oko 7 u širini i 1,2 u debljini. Svakako granica na kojoj se ovaj mobitel može na ugodan način smjestiti u džep hlača.


http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1330009391.JPG

Ekran i tipkovnica

Ekran je fantastičan! Riječ je o velikom ekranu – 4.3 inča, qHD rezolucije (540 x 960 pikesela) sa sjajnim prikazom boja, kontrastom i pozadinskim osvjetljenjem.

 

Tehnologija izrade ekrana je "obična" – LCD, ali uz dodatak 3D prikaza. Ovaj način prikaza se uključuje prekidačem koji se nalazi na lijevom boku i tada je moguće pregledavati fotografije koje su snimljene u 3D modu. Bez korištenja 3D naočala!

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1330009454.JPG

Operativni sustav, sučelje i brzina rada

HTC Evo 3D dolazi s posljednjom verzijom Androida – 2.3, uz dodatak nezaobilaznog HTC-ovog Sensea koji je dogurao do verzije 3.0.

 

Sense 3.0 donosi nekoliko noviteta, od kojih su najzanimljiviji lock screen. Sada je na njega moguće postavljati razne widgete, kao i omogućiti prikaz nekoliko informacija. Svakako je najatraktivniji prikaz vremena, pa će se prilikom svakog paljenja mobitela iz moda čekanja na ekranu prikazati animacija trenutnog vremena, s informacijom o temperaturi.

 

Također je moguće postaviti i tkz. friend stream koji će prikazivati sve updateove s društvenih mreža, direktno na lock screenu.

 

Osim lock screena, novi Sense donosi i nekoliko 3D animacija, pa sada u slučaju da brže skrolate po početnom ekranu prikazat će se zgodna 3D animacija sa prikazom svih početnih ekrana. U slučaju da sporije skrolate po početnim ekranima izmjena ekrana će također biti popraćena 3D animacijom.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1330009493.JPG

Imenik, pozivi i društvene mreže

Kao i kod svih ostalih Android uređaja upravljanje s kontaktima se uglavnom oslanja na Google račun. Moguće je sinkronizirati mobitel s vašom google.com adresom nakon čega se i prikazuju svi kontakti na vašem mobitelu.

 

Osim klasičnog Google računa, Sense nudi i izradu vlastitog računa unutar kojeg se nalaze računi za brojne društvene mreže kao što su Facebook, Twitter, Picassa i slično.

 

Jedna nelogičnost koja nam se nije svidjela je pomalo konfuzno upravljanje računima. Naime, moguće je npr. dodati Facebook račun na 2 mjesta. Samo u slučaju da ste upisali Facebook podatke kroz Sense sučelje, informacije o kontaktima će se prikazivati kroz Sense widgete, a ako ste račun dodali kroz standardne Android postavke te informacije nećete imati.

 

Uz friend stream na lock screenu, moguće je postaviti ovaj widget i na početni ekran. Widget je svakako atraktivan, omogućuje skrolanje kroz njega, a prikazuje sve updateove statusa, kao i upisa ne zid i slično (kod Facebooka).

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1330009562.JPG

E-mail i poruke

Evo 3D ima dvije e-mail aplikacije. Jedna je Gmail, druga obična „E-mail“ koja je u sastavu Sensea. U Gmail aplikaciji se mogu pregledavati mailovi s Google računa koji ste povezali s mobitelom, dok je u drugoj aplikaciji moguće podesiti neograničen broj POP3/Exchange računa.

 

Aplikacije su dosta slične i svoj posao rade sjajno. Nedostatak koji smo primijetili je u nemogućnosti postavljanja potpisa u e-mail porukama u običnoj „E-mail“ aplikaciji. Gmail aplikacija to dozvoljava.

 

Svakako nam se svidjela mogućnost sortiranja poruka prema datumu, naslovu, pošiljatelju i veličini. Lista primljenih i poslanih poruka se prikazuje u obliku balončića. Na vrhu se prikazuje slika kontakta, a pritiskom na nju se prikazuju opcije zvanja ili slanja e-mail poruke.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1330009706.JPG

Procesor, memorija

Evo 3D ima dvojezgreni procesor koji radi na 1,2 GHz. Upravo zbog ovog brzog procesora rad s uređajem je odličan bez ikakvog znaka zastajkivanja. Osim brzog procesora Evo ima čak i 1 GB RAM memorije pa je tako multitasking rad na ovom uređaju pravo zadovoljstvo.


Negativna strana uređaja je samo 1 GB ROM memorije na koju  je moguće pohraniti aplikacije.

Baterija i trajanje

Evo ima bateriju od 1730 mAh što je dostatno za jedan dan pojačane uporabe (oko sat vremena razgovora, 10-ak SMS poruka te podosta igranja s kamerom). U slučaju da češće prekidač moda prebacujete u 3D način prikaza baterija će trajati i do 60% kraće.

Multimedija, FM radio, glazba

Mjesto na kojem možete u potpunosti iskoristiti naziv mobitela "3D" je svakako video player. Prebacivanjem sklopke u 3D način te udaljavanjem mobitela na otprilike pola metra od očiju i zabava počinje! S tim da se ne koriste naočale.

 

Naravno u slučaju da reproducirate 3D filmove, a u slučaju da ih nemate postoji pregršt video isječaka na youtubeu koji su snimljeni u 3D-u i sjajno rade na ovom mobitelu.

 

Općenito, glavni nedostatak ovakvog prikaza, uz pojačanu potrošnju baterije je nemogućnost gledanja sadržaja na dulje vrijeme. Naime, već nakon pola sata, do 40ak minuta počinje se javljati lagana glavobolja koja upozorava da se ipak napravi mala pauza u gledanju.

 

Uz video player, Sense nam je donio i odličnu glazbenu aplikaciju. U njoj su integrirane brojne funkcije, kao što su automatsko skidanje covera albuma, poboljšanje zvuka equilizerima, automatsko pretraživanje youtube videa s odgovarajućim sadržajem te DLNA podrška.

Ako pustite glazbu kroz ovaj player, spuštanjem gornje ladice se prikazuje izvođač koji trenutno svira, a također je prisutna opcija i direktnog zaustavljanja pjesme.

Fotoaparat i video

Fotoaparat je ipak glavna značajka ovog mobitela. Kao što smo i na početku testa istaknuli, na stražnjoj strani uređaja se nalaze dvije kamere od 5 megapiksela između kojih se smjestio dvostruki LED blic.

 

Ove dvostruke kamere omogućuju fotografiranje stereoskopskih slika veličine 2 megapiksela. Sučelje kamere je odlično iskorišteno – sve kontrole se nalaze na desnoj strani sučelja i nude bogate opcije podešavanja. Pa je tako omogućen odabir scena snimanja, ISO osjetljivosti, balansa bijelog, kvalitete snimljene fotografije, načina fokusiranja i načina okidanja LED blica.

 

Samo fotografiranje je jako brzo te je tkz. shutter lag minimalan. A sada ono što vas ipak najviše zanima – kvaliteta fotografija. Ona je odlična! Posebno bi istaknuli odličnu kvalitetu fotografija pod dnevnim svjetlom, ali čak i kada se pali LED blic ona ne zaostaje.

 

Ako poželite snimati fotografije, ili video zapise u 3D modu, potrebno je prebaciti odgovarajući prekidač na taj mod. Tada je potrebno udaljiti mobitel od očiju (50-ak centimetara) i okinuti fotografiju. Tako snimljene slike imaju zadovoljavajući 3D efekt, ali samo u slučaju da ste snimali neke udaljenije predmete. Ako fotografirate predmete na manjoj udaljenosti (do otprilike 1,5 m) 3D efekt se u potpunosti gubi.

 

Slična stvar je s video snimanjima – najbolji rezultat je ako pridržavate mobitel na jednom mjestu, a predmet koji snimate se također ne pomiče. U slučaju da tijekom snimanja često mijenjate položaj mobitela 3D efekt se također gubi.

Testne fotografije:

 

 

 


 

 

Povezivost i Internet pretraživač

Mobitel je moguće spojiti na Wi-Fi mreže (bitno je napomenuti da osim što podržava b/g standard moći ćete ga spojiti i na Wi-Fi mreže s n standardom). Naravno da su podržane i brze 3G veze kao i konekcija na GPS satelite (s podrškom A-GPS-a).

 

Evo 3D također nudi i Bluetooth i to u verziji 3.0 koji nam donosi nešto smanjenu potrošnju baterije i brže brzine prijenosa podataka.

Navigacija

S mobitelom nije došla dodatna aplikacija kojom bi se moglo navigirati, ali kao i u svakom Googleovom telefonu na raspolaganju imate Google maps.

Uredski paket

S mobitelom dolazi Office aplikacija kojom je moguće samo pregledavati dokumente, s mogućnosti uređivanja. Riječ je o Polaris aplikaciji koja može otvarati Word, Excel, i PowerPoint datoteke. Moguće je stvoriti Office 2003 Word i Excel datoteke, ali i uređivati one iz 2007 godine.

Organizator i alarm

Organizator se oslanja na sinkronizaciju s Google računom. Moguće je dodavati razne evente u kalendar. Eventima je moguće dodijeliti lokaciju, kontakte koji dijele događaj te podsjetnike koji će vas podsjetiti na događaj u prethodno definiranom razdoblju.

Aplikacije i igre

Evo dolazi uglavnom s predinstaliranim aplikacijama koji su dio Sense sučelja. Svakako bi istaknuli flashlight app koji će upaliti LED svjetla na pozadini mobitela kako bi mogli vidjeti u mraku. Društvene mreže su pokrivene kroz Sense widgete, ali je također moguće instalirati posebne aplikacije s Marketa ako vam se u nekom slučaju one Senseove ne sviđaju.

Benchmark

Na Quadrant Standardu Evo 3D prosječno postiže 2100 bodova. Što je uistinu sjajan rezultat. Obzirom na ovako visok rezultat Evo ima svega nekoliko konkurentnih modela. U intervalu od 100-200 bodova našli su se HTC-ov Sensation, Motorolin Atrix te Samsungov Galaxy S II.

Cijena

HTC Evo 3D je najpovoljniji pametni telefon na tržištu, uzmemo li u obzir što se sve dobije od hardvera, i niti jedan drugi smartphone mu ne može konkurirati cijenom. Mobitel je u Tele2 mreži dostupan za 795 kuna, uz potpisivanje ugovora na dvije godine te uz plaćanje dodatnih 50 kuna mjesečno. Inače, kako biste dobili osjećaj o koliko se vrijednom mobitelu radi, spomenimo kako je cijena uređaja na početku prodaje bila 5.299 kuna. Kupnja koja se apsolutno isplati. Definitivni best buy.

Cool faktor

Cool faktor mobitela su svakako dvije kamere i mogućnost snimanja u 3D načinu i gledanje 3D sadržaja bez naočala.

Zaključak

U slučaju da vam je potreban pametni telefon iznimne snage svakako se Evo 3D ističe. Iako u svom imenu ima "3D" dojma smo da će iznimno maleni broj korisnika ustvari i koristiti ovu funkciju snimanja. Posebno ako se uzme u obzir da ona troši i do 60% više baterije nego u normalnom načinu rada. S druge strane, igranje igara u 3D-u je svakako primamljivo, kao i gledanje video zapisa s 3D YouTubeaI na kraju, tu je trenutno vrlo povoljna cijena.

 

 

Plus

+ odlična izrada

+ veliki ekran

+ iznimna hardverska snaga

 

Minus

- povećana potrošnja baterije u 3D modu

- mala količina ROM memorije

- velike dimenzije

 

Konkurencija

 

LG Optimus 3D


 

Optimus 3D je također Android koji nudi 3D snimanje, gledanje i dijeljenje. Ima ekran iste dijagonale, ali s manjom rezolucijom (480x800) i s manje RAM memorije (512 MB) te slabiji procesor (1 GHz, dual core, ali s dual memorijom i dual kanalom za povezivanje memorija).

HTC Evo 3D rasprava na Mobil.hr forumu.

 

 

 

Komentari

Djurdjica

21. travnja 2012 - 21:58 Prijavi neprimjeren komentar

može li se u Varaždinu kupiti ovaj mobitel i gdje?

Borna Cvitanić

21. travnja 2012 - 19:15 Prijavi neprimjeren komentar

http://www.youtube.com/watch?v=q67DDLfggVc

Odgovori