Testovi mobitela

HTC Sensation

Sensation Sensation Sensation Sensation Sensation Sensation Sensation Sensation Sensation Sensation Sensation Sensation Sensation Sensation Sensation
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Dual SIM Ne
Frekvencija 900 / 1800 / 1900 / 3G
Dimenzije uređaja (mm) 127 x 66 x 12
Masa uređaja (g) 148
Operativni sustav Android 2.3 Gingerbread
Ekran i tipkovnica
Rezolucija ekrana 540 x 960
Broj boja ekrana 16,7 milijuna
Tipkovnica Alfanumerička
Memorija
Telefonski imenik Neograničeno
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 8 megapiksela (3264 x 2448)
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Da
WAP Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Kapacitet baterije (mAh) 1520
Vrijeme razgovora 2G (h) 6
Vrijeme čekanja 2G (h) 400
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Diktafon Da
Glazbeni player Da
FM radio Da
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Da
Organizator Da
Gdje kupiti
Cijena
Info VIPnet


091 / 77 00
http://www.vipnet.hr
Cafe Mobil
Pogledajte što se na najvećem hrvatskom forumu o mobilnim komunikacijama piše o ovom proizvođaču!
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

Najjače na tržištu!
Autor: Dejan Pavlović

Stiže senzacija iz HTC-a – mobitel koji radi na taktu od 1.2 GHz te ima veliki 4.3-inčni ekran. Izrađen je iz jednog komada aluminija.

HTC je predstavio Sensation, mobitel koji je po snazi vjerojatno i najjači komad hardvera na tržištu. 

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1303306657.JPG

Sadržaj pakiranja

U redakciju nam je došao samo mobitel i punjač, pa nam tako točan sadržaj pakiranja nije poznat.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1303306718.JPG

Ergonomija, dizajn i izrada

Dizajn Sensationa je već sada tradicionalan za HTC. Izgledom podsjeća na gotovo sve novije modele koje ovaj tajvanski proizvođač predstavlja. Prednjom stranom uređaja dominira veliki ekran ispod kojeg su se smjestile četiri kapacitivne Android tipke. Iznad ekrana mjesto su našli veliki zvučnik, senzor osvjetljenja i kamera za video pozive.

 

Na lijevoj strani nalazi se tipka za promjenu glasnoće uređaja koja je uistinu dugačka. Zamjerka je što nam se tijekom testiranja nekoliko puta dogodilo da pritisnemo sredinu tipke, a ne gornji odnosno donji kraj. Ispod ove tipke nalazi se i microUSB utor za punjenje odnosno sinkronizaciju podataka.

 

Stražnja strana rezervirana je za kameru, dupli LED blic i zvučnik.Nedostatak smo vidjeli u nepostojanju tipke za okidanje kamere. Općenito, Sensation je korektno izrađen. Materijali koji su korišteni nam se čine da su dovoljno čvrsti i kvalitetni. Naime, Sensation je izrađen iz jednog komada aluminija.

 

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1303306863.JPG

Ekran i tipkovnica

Ekran dominira cijelom prednjom stranom uređaja. To je razumljivo jer je ipak riječ o 4.3 inčnom ekranu. Tehnologija izrade je S-LCD, uz rezoluciju od 540x960, što je uz iPhone4 i Motorolin Atrix najveća rezolucija ekrana na tržištu mobitela.

 

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1303306894.JPG

Operativni sustav, sučelje i brzina rada

Sensation dolazi s najnovijom verzijom Androida u verziji 2.3.3. Osim toga, HTC se pobrinuo i za najnoviju verziju HTC Sense sučelja koje je doguralo do verzije 3.0.

 

HTC Sense u ovoj verziji donosi nekoliko novotarija. Glavna novost je potpuno promijenjen ekran zaključavanja. Sada je na njega moguće postaviti widgete, ali i ostale informacije o uređaju. Osim toga, HTC je malo uljepšao sučelje pa tako sada i widget vremena ima 3D izgled, a 3D je prisutan i u animacijama promjene početnih ekrana.

 

HTC watch je nova aplikacija, odnosno servis koji omogućuje pregledavanje filmova i TV emisija direktno na vašem mobitelu.

 

Nažalost, primjerak mobitela kojega smo testirali nije imao omogućenu niti jednu od ovih funkcija, tako da ne možemo suditi o korisnosti ovih novotarija u realnoj uporabi.

 

Osim ovih novosti, svakako nam se svidjela nova ladica s informacijama. Sada osim standardnih notifikacija na vrhu ekrana, otvaranjem te ladice prikazuju se i dvije tipke – notifications te quick settings. Pomoću quick settingsa moguće je na brzi način paliti ili gasiti Wi-Fi, Bluetooth, GPS, data konekciju ili pregledavati stanje radne memorije. 

 

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1303306927.JPG

Imenik, pozivi i društvene mreže

Kontakte je u imenik moguće dodavati sinkronizacijom s vašim Google računom nakon čega će oni automatski biti prikazani, ili pak izravnim dodavanjem u memoriju uređaja.

 

Sitnu zamjerku imamo na automatsko importanje kontakata sa SIM kartice pa su se tako nakon sinkronizacije kontakata s Google računom i automatskog uvoza sa SIM kartice pojavili brojni dupli kontakti. Bilo bi dobro kada bi mobitel prikazao neku obavijest o tome da li želimo uvesti kontakte sa SIM kartice ili ne.

 

Pozivi napravljeni na Sensationu su bili pravo zadovoljstvo. Jačina zvuka je izuzetno jaka, vjerojatno zbog povećeg zvučnika koji se nalazi na vrhu uređaja. Zvuk koji možemo čuti od sugovornika je zvučao prirodno.

 

U mobitel je osim Google računa moguće dodati Flickr, Plurk i Twitter račun. Njihovim dodavanjem dobiva se opcija unosa svih kontakata s odabrane društvene mreže. Osim toga, moguće je i postojeće kontakte integrirati s Facebook kontaktima pa u ovom slučaju u imeniku se prikazuju najnoviji statusi određenih osoba i skidaju slike profila direktno s Facebooka.

 

Osim računa društvenih mreža, moguće je dodati razne mail račune, kao i željene RSS feedove. Svidjela nam se aplikacija kojom se mogu čitati feedovi s RSS kanala. Cijela aplikacija je pregledna s jasno naznačenim gumbima pomoću kojih se listaju RSS vijesti.

 

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1303306957.JPG

E-mail i poruke

Sensation dolazi s e-mail aplikacijom. U njoj je moguće dodavati e-mail račune za širok spektar providera. Automatsko dodavanje je  omogućeno za Hotmail, Gmail, Exchange i Yahoo mailove. Dodavanjem Hotmail računa smo imali problema, jer je uređaj stalno javljao da mu fali Hotmail certifikat. Problem je riješen dodavanjem POP3 računa.

 

Sučelje e-mail aplikacije je jednostavno - u gornjem dijelu nalaze se dvije tipke: „Inbox“ i tipka e-mail adrese. Odabirom inboxa prikazuju se sve mape koje pripadaju tom e-mail računu, a tipkom e-mail adrese prikazuju se svi e-mail računi na mobitelu, kao i broj nepročitanih poruka po pojedinom. Odličan dodatak je i mogućnost batch operacija, odnosno mogućnost istovremenog brisanja većeg broja poruka što je svakako koristan dodatak.

 

Aplikacija poruke omogućuje pregled poruka u tkz. threaded modu, uz dobar dodatak u vidu prikaza avatara kontakta koji vam piše koji se nalazi na vrhu. Na žalost, i dalje nema opcije stvaranja mapa, funkcije koja na mnogim drugim mobitelima postoji već jako dugo vremena.

 

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1303307037.JPG

Procesor, memorija

U Sensationu se nalazi dvojezgreni procesor koji radi na 1.2 GHz. Osim glavnog procesora dostupan je i dodatni grafički grafički koprocesor koji bi trebao pomoći prilikom izvođenja zahtjevnijih 3D igrica.

 

S mobitelom dolazi samo 1 GB ugrađene memorije, od kojih je otprilike 700 MB dostupno korisniku za instalaciju aplikacija ili pohranu podataka koji se snimaju kamerom.

Nažalost, ovo je glavni nedostatak mobitelu i nije nam jasno da HTC nije uspio povećati internu memoriju.

 

Srećom, HTC nije štedio na RAM memoriji, pa tako Sensation ima 768 MB RAM-a što je dostatno za nesmetan višezadaćni rad. Tijekom testiranja smo igrali igricu Angry Birds, slušali FM radio i u pozadini ostavili Sygic mobilnu navigaciju. U svakom trenutku smo mogli mijenjati između tih aplikacija i uvijek su ostale na mjestu gdje smo ih ostavili prije slanja u pozadinski rad.

 

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1303307077.JPG

Baterija i trajanje

Trajanje baterije niti je dobro, a niti loše. U slučaju da su vam uključene sinkronizacije e-mailova, odnosno konstantna konekcija na 3G mrežu mobitel ćete morati puniti svaku večer. Ako se isključe sinkronizacije e-mail poruka i obavi se prosječno oko sat vremena telefonskih razgovora, pošalje 10-ak SMS poruka te snimi nekoliko fotografija kao i kraćih video isječaka baterija mobitela može trajati dan i pol do dva dana. Ovo i nije iznenađenje obzirom da se ipak radi o uređaju koji ima veliki ekran i dvojezgreni procesor.

 

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1303307107.JPG

Multimedija, FM radio, glazba

Glazbeni player mobitela je u potpunosti promijenjen od strane HTC-a. U donjem dijelu playera nalazi se šest ikona pomoću kojih je moguće birati izvođača, albume, pjesme ili snimljene playliste. Skrolanje kroz liste je jako brzo, a korisna je stvar što se na desnoj strani liste nalazi kvadratić kojega je moguće povući prema gore ili dolje i brzo doći do dijela liste koji počinje određenim slovom kojega ste izabrali povlačenjem kvadratića. 

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1310479666.jpg

Fotoaparat i video

Na stražnjoj strani uređaja mjesto je našla 8 megapikselna kamera s dvostrukom LED bljeskalicom. Okidanje slika je moguće samo iz aplikacije kamere putem dostupne tipke na zaslonu jer Sensation nema fizičku tipku okidača.

 

Sučelje kamere je minimalistički uređeno. Na desnoj strani se nalazi okidač i ladica u kojoj se nalaze opcije snimanja. Ovih opcija uistinu ima pregršt. Moguće je postavljati automatsko okidanje koje se može postaviti na 2 ili 10 sekundi. Također je moguće prilagoditi scenske modove snimanja (automatski, portret, krajolik, sport, iz bliza, snijeg, zalazak sunca i noćno snimanje).

 

Osim predefiniranih modova, moguće je potpuno kontrolirati osvjetljenje, kontrast, zasićenje i oštrinu fotografije, što je rijetkost na mobilnim aparatima. Dostupne su i standardne opcije podešavanja kao što su veličina fotografije, ISO vrijednost, detekcija lica i zvuk okidača.

 

Snimljene fotografije su dobre kvalitete. Prilikom snimanja po danu slike su odlične, s jasno definiranim bojama i zavidnom količinom detalja. U uvjetima slabijeg osvjetljenja dolazi do pojave šuma i zamućenja fotografije ako ne držimo ruku u potpunosti mirnu. Dvostruko LED svjetlo pomaže u osvjetljavanju scena do otprilike metra udaljenosti.

 

Video snimanje je dostupno u punoj HD rezoluciji (1080p) pri 30 sličica u sekundi. Snimanje se pokazalo kao odlično, uz malu kritiku. Naime, na početku snimanja snimak malo zastane, tako da se gubi oko početne 2 sekunde snimke.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1310479684.jpg

Povezivost i Internet pretraživač

Mobitel je moguće spojiti na Wi-Fi mreže (bitno je napomenuti da osim što podržava b/g standard moći ćete ga spojiti i na Wi-Fi mreže s n standardom).

Naravno da su podržane i brze 3G veze kao i konekcija na GPS satelite (s podrškom A-GPS-a).

 

Internet pretraživač je u najnovijoj verziji Androida također dobio poboljšanje brzine koja je uistinu i primjetna u otvaranju web stranica. Naravno, osim verzije OS-a brzini pripomaže i dvojezgreni procesor što je posebno primjetno kod skrolanja po web stranicama. Pinch to zoom također radi besprijekorno, čak i na stranicama koje su bogate flash sadržajima.

 

Flash player smo također testirali i na www.youtube.com, i svi video sadržaji su se reproducirali bez imalo zastajkivanja, sa zavidnom razinom sličica u sekundi.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1310479692.jpg

Navigacija

S mobitelom nije došla dodatna aplikacija kojom bi se mogli navigirati, ali kao i u svakom Googleovom telefonu, na raspolaganju imate Google Maps. I to novu verziju 5.0!

 

Najnovija verzija Google Mapsa omogućava 3D pregled terena. Zumiranjem na najveću vrijednost u većim gradovima se prikazuju 3D zgrade koje je moguće pregledavati iz bilo koje perspektive. Nažalost, usluga prikaza 3D terena je za sada dostupna samo u većim gradovima Amerike pa mape u Hrvatskoj još nisu dobile ovu funkciju. Ali, čekamo...

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1310479699.jpg

Uredski paket

S mobitelom ne dolazi aplikacija za uređivanje dokumenata, ali dakako da je moguće na Marketu pronaći jednu. Preporučujemo Documents to go.

 

Documents to go je besplatna aplikacija za pregledavanje dokumenata (puna verzija koja omogućuje editiranje se plaća) i na Sensationu radi odlično. Otvaranje dokumenata, kao i renderiranje PDF-ova je bilo jako brzo uz točan prikaz (kako bi dokumenti izgledali i na računalu).

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1310479705.jpg

Organizator i alarm

Organizator se kao i u većini Android telefona oslanja na sinkronizaciju s Google računom. Moguće je dodavati razne događaje u kalendar. Svakom događaju moguće je dodijeliti lokaciju, osobe s kojima se nalazim i podsjetnik koji će vas obavijestiti o nadolazećem vremenu događaja. 

Aplikacije i igre

Mobitel ne dolazi s predinstaliranim igricama, ali zato se HTC pobrinuo i dodao jednu simpatičnu aplikaciju. Radi se o aplikaciji „Love“. Pomoću nje se simulira čupanje latica cvijeta uz prigodnu poruku „voli me“ i „ne voli me“. Svakako koristan dodatak za sve zaljubljene.

 

Na mobitel smo instalirali Need for speed shift (demo verziju) i bili smo oduševljeni. Igrivost je uistinu odlična uz velik broj sličica u sekundi, a uz neprimjetno zastajkivanje.

Benchmark

Na Quadrant Standardu Sensation prosječno postiže 1163 bodova. Što je po svemu sudeći sjajan rezultat. Obzirom da smo ipak testirali predprodukcijski primjerak, za očekivati je da će u finalnoj verziji softvera Sensation dobiti još i više bodova.

Cijena

S cijenom od 4.999 kuna HTC Sensation spada među najskuplje uređaje trenutno dostupne na tržištu. Jasno, kupnja mobitela u nekom operaterskom pretplatničkom paketu donosi uštedu. Iako se cijena od gotovo 5.000 kuna čini visokom, treba uzeti u obzir odlične performanse koje Sensation nudi u usporedbi s drugim mobitelima koji koštaju 500 ili 1000 kuna manje.

Cool faktor

Cool faktor mobitela su njegova hardverska snaga i izrada iz jednog komada aluminija. Ako se želite istaknuti u društvu i govoriti da imate najjači hardverski mobitel na tržištu, tada je Sensation za vas. U slučaju da vam prijatelji vole mobitele, definitivno ćete sa Sensationom biti senzacija..

Zaključak

Sensation je mobitel kojemu je teško pronaći manu. Apsolutno sve na njemu radi nevjerojatno uglađeno i brzo, bez ikakvog trzanja ili zastajkivanja. Surfanje webom je odlično, prvenstveno zbog velikog ekrana, ali i ultra brzog procesora koji renderiranje stranica radi iznimno brzo.

Mala zamjerka ide na trajanje baterije, ali obzirom na brojne prednosti koje dobivamo snažnim hardverom, bateriju možemo oprostiti.

 

 

 Plus

+ hardver

+ brzina rada

+ 1080p snimanje

 

 Minus

- očekivani dizajn

- trajanje baterije

Konkurencija

Samsung Galaxy S II

 

Galaxy S 2 ima ekran niže rezolucije, ali i bolji grafički koprocesor u odnosu na Sensation. U slučaju da više volite igrati naprednije igrice, a ne smeta vam manje piksela na zaslonu preporučili bi Galaxy S II.

 

Motorola Atrix

 

Iako Atrix ima dvojezgren procesor na „samo“ 1 GHz, prema karakteristikama procesora na papiru trebala bi biti ponešto štedljivija od Sensationa. Nedostatak je 5 megapikselna kamera i snimanje u rezoluciji od 720p.

 

 

 

Komentari

marin

27. kolovoza 2014 - 19:30 Prijavi neprimjeren komentar

Htc sense udem u igricu i premalo je da vidim kako igram. Kako da povecam ekran kada igram da mi bude prek cijelog ekrana?

zelj4321

04. srpnja 2012 - 00:12 Prijavi neprimjeren komentar

Imam HTC SENSATION vec 2 mjeseca. Sve extra..ovo mi je 3 anseid i nema premca,ali mu fali radne memorije! Ja je nikad nemam preko 170 mb,a imam 10 appsova samo. I to esencijalnih. Kako to povecat? Ciscenjem malo povecam? Pozzz

Jaco01

01. veljače 2012 - 10:11 Prijavi neprimjeren komentar

Ja sam si kupio Sensation u 9. mjesecu 2011. i radio je super prva dva, tri tjedna... nakon toga se počeo nasumično gasiti. kada sam malo potražio na internetu vidio sam da dosta ljudi s tim ima problema. i mogu vam reći da to gašenje mobitela jako živcira.

Mobil.hr (Dario)

21. srpnja 2011 - 14:37 Prijavi neprimjeren komentar

Izgleda da nekome (od konkurencije?) očito smeta što se Mobil.hr nalazi na vrhu rezultata pretraživača. Inače ako pročitate barem dio teksta vidjeti ćete da se iz specifikacija ne mogu navesti stvari poput gubitka 2 sekunde pri HD snimanju i sl.
Pozdrav konkurenciji koja umjesto da pokuša napraviti i izgraditi nešto bolje samo zna napadati i rušiti ono što postoji,
Dario.

Daniel

21. srpnja 2011 - 11:11 Prijavi neprimjeren komentar

Aj lijepo pogledaj na stranici od HTC-a: "Sleek unibody design with a premium aluminum finish". Pogledaj zadnju sliku desno na http://www.htc.com/europe/product/sensation/specification.html

1 2

Odgovori