Testovi mobitela

HTC Windows Phone 8S

Windows Phone 8S Windows Phone 8S Windows Phone 8S Windows Phone 8S Windows Phone 8S Windows Phone 8S Windows Phone 8S Windows Phone 8S Windows Phone 8S Windows Phone 8S Windows Phone 8S Windows Phone 8S Windows Phone 8S
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Frekvencija 850 / 900 / 1800 / 1900
Dimenzije uređaja (mm) 120,5 x 63 x 10,3
Masa uređaja (g) 113
Ekran i tipkovnica
Rezolucija ekrana 480 x 800
Broj boja ekrana 16,7 milijuna
Memorija
Telefonski imenik Neograničeno
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 5 megapiksela (2592 x 1944)
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Da
WAP Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Kapacitet baterije (mAh) 1700
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Diktafon Da
Glazbeni player Da
Video player Da
FM radio Ne
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Ne
Dodatno Windows Phone 8, MicroSIM, SNS integracija, Beats Audio, Qualcomm Snapdragon S4, Memorija: 4 GB inte
Gdje kupiti
Cijena Nije formirana
Info mobilni operateri
Cafe Mobil
Pogledajte što se na najvećem hrvatskom forumu o mobilnim komunikacijama piše o ovom proizvođaču!
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

Šareni ulazak u Windows Phone svijet
Autor: Ilija Gavrić

HTC nastavlja s mobitelima baziranim na Windows Phone OS-u, a 8S je šareni predstavnik koji svojim karakteristikama i cijenom predstavlja ulazni model u svijet Windows Phonea 8

HTC je skupa sa svojom perjanicom Windows Phone 8X, pogonjenom s Windows Phone 8 operativnim sustavom, predstavio manjeg brata 8S. A sada nam je na test došao upravo HTC Windows Phone 8S. HTC 8S je za sad drugi HTC-ov mobitel na WP OS-u, a kao i kod HTC-ove Android One serije, „S“ predstavlja manji i dostupniji model.

No za razliku od sterilne One serije, Windows Phone 8 serija iz HTC-a dolazi u znatno interesantnijim bojama, tj. kombinacijama boja. Kakav se pokazao HTC 8S te koje su njegove prednosti i mane, pročitajte u nastavku testa. Ako već niste, preporučamo vam da pročitate i test većeg brata HTC Windows Phone 8X jer su neke stvari slične pa ćemo se možda nekad pozvati i na test HTC-a 8X.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1358284348.JPG

Sadržaj pakiranja

HTC 8S dolazi zapakiran u malu bijelu kutijicu, koja se nalazi u papirnatom omotu. Zanimljivo je da HTC ističe da je pakiranje „Eco-friendly“, tj. 99% se može reciklirati, 50% su obnovljivi materijali, a slova su tiskana sa sojinom tintom. Mogli bismo reći da je to najuzbudljiviji dio pakiranja ovog mobitela. Jer ostatak sadržaja u kutiji ne odstupa od konkurencije. Točnije, pored mobitela dobivate „hrpu“ papira (upute, garanciju), stereo slušalice, punjač te USB kabel. Sami USB kabel je dugačak 107 cm, što je nešto kraće nego kod konkurencije. Trebamo napomenuti da je sve dobiveno s mobitelom bijele boje. Boja možda ovisi i o boji mobitela, ali ćemo o tome kasnije.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1358285058.JPG

Ergonomija, dizajn i izrada

Već smo ranije spomenuli da 8S dolazi u različitim kombinacijama boja, koje su dosta zanimljive. Tako ćete moći birati između crveno-narančaste, crno-plave, crno-bijele i sivo-zelene kombinacije. Upravo ta zadnja kombinacija boja je bila na testnom mobitelu.

Za razliku od većeg brata 8X, kao i čitave One serije (Android), 8S sa svojim kombinacijama boja djeluje dosta zaigranije i osvježavajuće na tržištu mobitela.

HTC Windows Phone 8S nastavlja s unibody tradicijom koju HTC gura već duže vrijeme. To znači da je na mobitelu jedino pomičan stražnji donji dio ispod kojeg se nalazi utor za memorijsku karticu i microSIM karticu. Vrlo slično rješenje je poznato još od modela Legend i One V. Pošto je stražnji dio fiksan, znači da ne možete promijeniti bateriju, ali zbog toga mobitel odaje dojam čvrstoće i ne bi trebalo biti nikakvog škripanja plastike.

Upotrijebljena plastika je glatka, a pošto je mobitel sa stražnje strane ravan, morat ćete malo pripaziti da vam mobitel ne ispadne iz ruke.

Na prednjoj strani se nalazi 4“ ekran, no kad je ekran izgašen, vjerojatno ćete prvo primijetiti obrub zvučnika koji je u našem slučaju bio žut (zbog kombinacije boja) te donji dio prednje strane na kojem se nalaze 3 kapacitivne tipke, smještene također na žutoj podlozi.

Na desnoj strani uređaja, pri vrhu se nalaze tipke za stišavanje/pojačavanje zvuka, a malo niže i tipka za paljenje fotoaparata. Na gornjoj strani uređaja se nalazi tipka za paljenje/gašenje, a pored nje utor za slušalice. Desna strana je slobodna od ikakvih tipki ili utora, dok se na dnu nalazi utor za USB kabel i mikrofon.

Stražnja strana uređaja je siva, no uočit ćete žuti obrub oko kamere koja se smjestila pri vrhu uređaja. Pored 5 megapikselne kamere se nalazi LED bljeskalica. Na sredini uređaja je utisnuti HTC logo, a pri dnu Beats Audio logo iznad vanjskog zvučnika. Sam zvučnik se nalazi iznad žutog poklopca koji se skida i ispod kojeg se nalaze utori za microSD i microSIM kartice.

Dimenzije 8S su 120,5x63x10,28 mm i teži 113 grama. Kao i veći brat 8X, uređaj je pravokutnog oblika i nije zaobljen kao uređaji iz One serije, a i nešto je deblji. No zbog male težine uređaja, debljina uređaja vam možda i neće toliko smetati. Sam uređaj je kompaktan i odgovara dimenzijama konkurencije s 4“ ekranom. Zbog toga, bilo da imate veću ili manju ruku, nećete imati problema s korištenjem HTC-a 8S s jednom rukom. Sve tipke su dobro dimenzionirane i lake za korištenje.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1358286128.JPG

Ekran i tipkovnica

HTC Windows Phone 8S ima super LCD ekran dijagonale 4“ s rezolucijom 480x800 piksela sa 16 milijuna boja, a zaštićen je Gorilla staklom. Možemo reći da je rezolucija standardna za 4“ ekrane, što znači je gustoća piksela jednaka kao i kod konkurencije (cca 233 ppi). Kontrasti su dobri, kao i kutovi vidljivosti i prikaz slike po danu. Sam odziv ekrana je dobar i dobro reagira na dodir.

Ispod ekrana su se smjestile tri kapacitivne tipke - nazad, Windows i traženje. Tipke su dobro dimenzionirane te posjeduju pozadinsko osvjetljenje i vibracijski odziv. Pritiskom na tipku traženja se pokreće Bing tražilica, a možete skenirati i QR kodove, pritiskom na ikonu u dnu ekrana. Po pitanju on-screen tipkovnice nema razlike između onoga što nudi 8S i veći brat 8X.

Ukratko, tu je QWERTY tipkovnica i u pejzažnom i u portretnom modu. Tipkovnica je bazična, a najveći mana je nedostatak vibracije prilikom pritiska na tipku. Tu je zvuk, ali vam može nakon nekog vremena dojaditi. Tipke ne posjeduju pridodijeljene simbole (do kojih bi se pristupalo dugim pritiskom na tipku), kao što smo navikli kod nekih drugih HTC uređaja.

S obzirom na veličinu ekrana, tipke su dovoljno velike, a osobno nam je bilo lakše pisati u pejzažnom modu. Treba spomenuti da se pored razmaknice nalazi tipka za emotikone koja nudi dosta šarenih emotikona.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1358286218.JPG

Operativni sustav, sučelje i brzina rada

HTC 8S dolazi s novim Windows Phone 8 operativnim sustavom. Razlike između WP 8 i WP 7 smo naveli u testu HTC-a 8X.

Možda najuočljivija promjena je vezana za tileove, pločice na početnom ekranu. Tileove, koji su svojevrsni prečaci, tj. widgeti, moguće je mijenjati po veličini, tj. moguće ih je povećati ili smanjiti. Kada su smanjeni na najmanju dimenziju, moguće je postaviti 4 tilea u jedan red. U izborniku, popisu aplikacija, sve aplikacije su poredane vertikalno, abecednim redom.

Kao i kod većeg brata, tako je i kod 8S dostupan „dječji kutak“, koji u suštini ograničava korištenje uređaja djeci odnosno omogućuje da definirate aplikacije i funkcionalnosti koje vaše dijete može koristiti. Lock screen je bazičan i možete birati koje obavijesti će se prikazivati na njemu.


Sam sustav radi brzo i fluidno te nema zastajkivanja pri radu, što se i očekuje od uređaja s 1 GHz procesorom. Početnicima u Windows Phone svijetu će se svidjeti i to što mobitel posjeduje izbornike na hrvatskom, što se olakšati korištenje mobitela. Vrijeme paljenja mobitela, tj. do hvatanja signala, s unošenjem PIN-a, iznosi 1 minutu.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1358286274.JPG

Imenik, pozivi i društvene mreže

U imeniku, odnosno „Osobama“ kako se naziva imenik kod Windows Phonea, svi kontakti su poredani abecednim redom i može ih je postaviti u grupe ili vidjeti nedavne kontakte.

Kao i kod drugih pametnih mobitela, tako je i kod 8S moguće filtrirati kontakte, tj. odabrati s kojeg će se korisničkog računa povući kontakti. Bez puno problema možete sinkronizirati svoj Gmail račun i povući kontakte, kao i Facebook/Twitter kontakte.

 

U „osobama“ ćete tako na jednom mjestu imati sve informacije o svojim kontaktima, pogotovo ako ste ih povezali s nekom društvenom mrežom. No, ukoliko želite preko aplikacije pristupiti društvenim mrežama, morat ćete skinuti aplikaciju za određenu društvenu mrežu ili joj pristupiti preko internetskog preglednika.

 

Po pitanju telefoniranja, nema puno novosti. Pozivi su poredani kronološki, no pozivi od ili prema jednom kontaktu nisu „zbirni“ već se prikazuje svaki poziv zasebno. Ispod svakog poziva piše da li je poziv dolazni, odlazni ili propušten, te vrijeme poziva.

Ovdje bismo manu uputili nedostatku brzog biranja, što se može riješiti instaliranjem programa kao što je RapDailer, no i on ima svojih nedostataka (ne prikazuje primljene ili propuštene pozive).

 

Što se tiče razgovora i signala, nemamo zamjerki. Mobitel dobro hvata signal, čak i na nekim mjestima (garaže) gdje su neki konkurenti imali problema. Zvuk u slušalici je dobar i dosta glasan, čak i kad koristite vanjski zvučnik.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1358286335.JPG

E-mail i poruke

Po pitanju SMS poruka, također nema novosti u odnosu na druge pametne telefone. Poruke su podijeljene na 2 ekrana. Razgovori, odnosno sve poruke prema nekom kontaktu i „na mreži“, tj. prikaz kontakata koji su online i s kojima ste se dopisivali.

Mobitel dolazi s predinstaliranom aplikacijom za e-mail. Unutar aplikacije je moguće dodati više mail računa (Hotmail, Yahoo, Google), a moguće je vidjeti sve mailove u inboxu, nepročitane, označene ili hitne mailove.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1358286347.JPG

Procesor, memorija

HTC Windows Phone 8S ispod šarene „haube“ krije dobre karakteristike. Qualcomm S4 1 GHz, Dual-core procesor je uparen s 512 MB RAM-a i 4 GB interne memorije. Premda na prvu ne izgleda puno, kada počnete koristiti uređaj primijetit ćete da sve radi fluidno. Nećete imati problema niti s igranjem igrica.

 

Već smo spomenuli da 8S posjeduje 4 GB interne memorije, od čega je cca 1,35 GB dostupno korisniku. No ako vam to nije dosta, tu je i utor za microSD memorijsku karticu.

Kada smo kod memorijskih kartica, trebamo spomenuti da je to još jedna od razlika između WP 8 i WP 7 operativnih sustava jer WP 7 nije imao podršku za memorijske kartice.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1358286497.JPG

Benchmark test

Benchmark testiranje smo odradili pomoću programa MultiBench 2, kojeg možete besplatno skinuti u „Trgovini“. Pomoću navedenog programa smo ostvarili sljedeće rezultate: CPU = 11,683, Data transfer = 15,612, Memory = 01,901, Graphics = 33,251. Rezultati su nešto lošiji nego kod 8X, ali se radi i o razlici u hardveru (procesor i RAM).

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1358286593.JPG

Baterija i trajanje

U HTC 8S je ugrađena baterija od 1700 mAh, što je tek neznatno manje od baterije u 8X (1800 mAh), ali HTC iz nekog razloga ne navodi trajanje baterije. Kada tome dodate da mobitel posjeduje 4“ ekran, možete očekivati dosta dobre rezultate.

 

Prilikom testiranja, baterija je pala na 30% kapaciteta nakon 1 dana i 12 sati. Tijekom tog vremena, 8S je bio 12 sati spojen na Internet (većim dijelom Wi-Fi), surfali smo Internetom 30-ak minuta, imali 30-ak minuta poziva, poslali i primili oko 10 poruka, 20-ak minuta igrali Angry Birds, snimili 5 fotografija, 10-ak minuta gledali filmiće na Youtubeu, skinuli oko 100 MB igrica te igrali 40-ak minuta razne igrice.

Moramo priznati da nas je trajanje baterije pozitivno iznenadilo te da bi se s malo umjerenijim korištenjem (gašenje Interneta kada nije potrebno, manje igranja i skidanja igrica) moglo izdržati i do 48 sati bez punjenja. U svakom slučaju pohvale za bateriju.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1358287044.jpg

Multimedija, FM radio, glazba

Preglednik fotografija je malo drugačiji nego kod Androida ili iOS-a. Fotografije su podijeljene na 4 ekrana. Na prvom ekranu su snimke kamere, albumi, datum osobe, na drugom su favoriti (možete dodati omiljene fotografije), treći ekran je „Što je novo“ i povezan je s društvenim mrežama i fotkama prijatelja, dok se na četvrtom ekranu nalaze aplikacije.

 

Kao i veći brat, 8S podržava puno video formata: 3gp, .mp4, asf, .wmv, te audio formate: .aac, .amr, .m4a, .mp3, .wma. Glazba i video su spojeni u jednu aplikaciju u kojoj birate da li želite slušati glazbu ili gledati videozapise. Pjesme je moguće podijeliti po kategorijama (izvođačima, albumima, sve pjesme, playlist) ili žanrovima

 

Kada smo kod multimedije, trebamo spomenuti da se pojavljuje distorzija na vanjskom zvučniku kada jako pojačate vanjski zvučnik. Stvar se popravlja kada koristite slušalice, jer je onda moguće aktivirati Beat audio Sound enhancement. Jedna nelogičnost koju smo primijetili je ta da se prilikom pojačavanja/stišavanja zvuka multimedije ujedno mijenja i zvuk zvona.

Fotoaparat i video

Standardno za kategoriju 1 GHz procesora i 4“ ekrana, 8S dolazi s 5 megapikselnom kamerom s mogućnošću snimanja 720p videa i LED bljeskalicom. No HTC 8S ne posjeduje prednju kameru.

Kamera se pokreće pritiskom na tipku na desnoj strani, a potrebno je nešto manje od 2 sekunde za pokretanje kamere. Sučelje fotoaparata je jednostavno, a nudi mogućnost mijenjanja postavki bljeskalice (automatski, uključeno, isključeno), efekta (sivi tonovi, negativ, sepija, sunčani efekt), rezolucije (5, 4, 3, 2 megapiksela ili VGA), balans bijele boje, ekspozicije, kontrasta, oštrine, ISO osjetljivosti (automatska, 100, 200, 400, 800) te prepoznavanja lica.

 

Što se tiče postavki video kamere, možete upaliti/izgasiti LED, promijeniti efekt, rezoluciju (720p, VGA ili QVGA), balans bijele boje, kontrast, oštrina.

 

Fotografije snimljene s mobitelom su dosta dobre, kao i vjernost boja i kontrasti. Ako slikate po noći, fotografije mogu biti malo zrnate, ali to nije boljka samo ovog mobitela. Autofokus radi dobro i prilikom fotografiranja i prilikom snimanja videa.

 

Fotografirano s HTC Windows Phone 8S:
 

 

Povezivost i Internet pretraživač

HTC 8S posjeduje standardne načine povezivanja, tj. HSPA, Wi-Fi, Bluetooth. Jedino što će možda nekima faliti je NFC, ali to i ne smatramo manom pošto spomenuta tehnologija još nije u potpunosti zaživjela. Neki će korisnici ostati razočarani Bluetoothom, jer WP 8 i dalje nema mogućnost slanja podataka.

 

Na uređaju dolazi predinstaliran Internet Explorer, a u postavkama možete birati da li želite desktop ili mobile verziju programa. Stranice se otvaraju brzo, a i sam preglednik se lako koristi. No, Internet explorer nema podršku za Flash , a nedostatak text reflow opcije će zasigurno zasmetati neke korisnike.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1358287196.jpg

Navigacija

8S dolazi s Bing Maps aplikacijom, kao i drugi Windows Phone uređaji. Razlike između Google mapsa i Bing Mapsa su male, a Bing maps nudi tekstualne upute na hrvatskom. Za navigiranje je potrebna veza s Internetom. S obzirom na glasan vanjski zvučnik, šteta je što ne Bing maps ne posjeduje glasovnu navigaciju.

Uredski paket

Ako koristite Windowse na kućnom računalu, onda vrlo vjerojatno koristite i neke od programa iz Microsoft Office paketa. A pošto je 8S baziran na Windows Phone 8 operativnom sustavu, na mobitelu ćete naći besplatnu mobilnu verziju Microsoft Officea.

Što u prijevodu znači da možete besplatno editirati i pregledavati Office dokumente te ih sinkronizirati s računalom.

Organizator i alarm

Alarm je poprilično standardan za današnje mobitele. Nudi vam mogućnost postavljanja više alarma, s mogućnošću odabira dana ponavljanja i postavljanja različitih zvukova alarma.

Organizator se svodi na kalendar i notes aplikaciju. Kalendar je moguće sinkronizirati s više korisničkih računa (mail i Facebook), a moguć je pregled po mjesecu ili danu te po satima.

Aplikacije i igre

Kada uključite mobitel i uđete u popis aplikacija, vidjet ćete da je HTC malo šparao s aplikacijama na mobitelu. Tako ćete na HTC 8S naći tek nekoliko bazičnih aplikacija koje dolaze s Windows Phone uređajima, poput Internet Explorer, Bing Mape, Office, OneNote te Photo Enhencer i Make More space aplikacije.

 

Po pitanju HTC-ovih aplikacija, naći ćete samo jednu aplikaciju – HTC. U toj aplikaciji možete pogledati vremensku prognozu, dionice i vijesti. Za sve ostale aplikacije, morat ćete pretražiti Store (Trgovinu).

 

U odjeljku „Igre“ imate mogućnost skidanja demo igrica i učlanjenja u Xbox live preko kojeg možete dijeliti svoje rezultate. No na mobitelu ne dolazi predinstalirana niti jedna aplikacija. Do igrica možete doći preko aplikacije „Igre“ ili da uđete u Store i tamo ih potražite.

Na testu smo isprobali nekoliko demo igrica poput Angry Birds te Need For Speed i moramo reći da smo igre igrali bez problema, tj. zastajkivanja.

 

Već smo spomenuli da je za skidanje aplikacija i igrica zadužen Store. Aplikacije i igrice su podijeljene po temama, a postoji i mogućnost pretraživanja Storea, kao i kod konkurencije (Play Store, App store). Ako ste već koristili neki Android ili iPhone uređaj, Store kod Windows Phone uređaja vam neće biti stran.

Jedino što je vidljivo u odnosu na konkurentske „dućane“ je da je manje aplikacija koje su besplatne i općenito je manje aplikacija dostupnih, no vjerujemo kako će se to s vremenom mijenjati.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1358287157.jpg

Cijena za HTC Windows Phone 8S

HTC Windows Phone 8S je dostupan po cijeni od 2.499 kn za sami uređaj (siječanj 2013.). Ukoliko ga uzimate kod nekog od operatera, cijena pada ovisno o visini pretplate.

Pošto još na tržištu nema drugih Windows Phone 8 uređaja (osim HTC 8X), možemo reći da mu je konkurencija Sony Xperia J, koju krase podjednake karakteristike i cijena. S obzirom na ono što nudi, smatramo da je cijena dosta dobra.

Cool faktor

Cool faktor su zasigurno kombinacije boja u kojima HTC 8S dolazi.

Zaključak

HTC je s modelom 8S učinio Windows Phone 8 uređaje dostupne i onima plićeg džepa. Ovaj uređaj nudi dosta dobre specifikacije i performanse u odnosu na cijenu. A zbog nekoliko kombinacija boja zasigurno će naći kupce i među mlađom publikom. A tu trebamo dodati i duboku integriranost društvenih mreža u uređaj.

HTC 8S nudi više-manje sve isto kao i veći brat (po pitanju softvera), uz nešto slabije performanse. No ako ne patite na performanse na papiru već želite uređaj koji radi glatko i bez zastajkivanja, možete slobodno ušparati pola novaca i uzeti ovaj „manji“ model. U svakom slučaju, ovo je zanimljiv mobitel.

 

Plus

+baterija

+kućište (izrada i kombinacije boja)

+cijena

+utor za memorijsku karticu

 
Minus

- nemogućnost vađenja baterije

- nedostatci Windows Phone 8 operativnog sustava

- nedostatci Internet explorera

- malo aplikacija u „Trgovini“

 

 

Konkurencija

Samsung Galaxy S3 mini

 

Po pitanju karakteristika S3 mini je jako sličan HTC-u 8S. Oba imaju 1 GHz dual core procesor, 4 GB interne memorije, te 4“ ekran. S3 mini posjeduje duplo više RAM-a (1 GB) i prednju kameru, ali nešto slabiju bateriju. Najveće razlike su u operativnom sustavu (Android i WP 8) i cijeni (3.400 kn za S3 mini naspram 2.400 kn za 8S).

 

Sony Xperia J

 

Sony Xperia J je konkurencija 8S-u po pitanju karakteristika (1 GHz procesor, 512 MB RAM-a, 4“ ekran) i po pitanju cijene. Oba uređaja koštaju podjednako. Sony Xperia J ima neznatno veću rezoluciju i prednju kameru, a najveća razlika je u operativnom sustavu (Xperia J ima Android). U dvoboju ovih uređaja, odvagnut će privrženost nekom od operativnih sustava.

 

 

 

Komentari

kuka

22. ožujka 2014 - 12:14 Prijavi neprimjeren komentar

Dali da se minjam za mob ja dajem experiu arc s za htc window phone 8s ??

zoky

10. rujna 2013 - 23:41 Prijavi neprimjeren komentar

Dali znate sta znaci error code 8018830f zbog kojeg se nece ažurirat?

dt

29. svibnja 2013 - 17:38 Prijavi neprimjeren komentar

da li je moguce na htc 8 s putem stora instalirati radio

JB

20. travnja 2013 - 20:40 Prijavi neprimjeren komentar

Kupio sam HTC 8S prije 10-ak dana, mobitel je mrak radi ko lud a ima čega nema, samo nakon 10-og dana moj mobitel se nalazi kod servisera jer je ??? Što, crko, ne radi, nakon 10-ak dana je riknuo ekran ili procesor ili ti ne znam viša što, tako da sam lud. Moj komentar na kvalitetu, da se nije desilo što se desilo, 10 + ovako -1.

Odgovori