Testovi mobitela

HTC TyTN II

TyTN II TyTN II TyTN II
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Dual SIM Ne
Frekvencija 850 / 900 / 1800 / 1900
Hrvatski izbornik Ne
Dimenzije uređaja (mm) 112 x 59 x 19
Masa uređaja (g) 190
Ekran i tipkovnica
Rezolucija ekrana 240 x 320
Broj boja ekrana 16,7 milijuna
Tipkovnica Alfanumerička
Memorija
Telefonski imenik Neograničeno
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 3,2 megapiksela (2048 x 1536)
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Da
WAP Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Poly
Kapacitet baterije (mAh) 1350
Vrijeme razgovora 2G (h) 6
Vrijeme čekanja 2G (h) 400
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Diktafon Da
Glazbeni player Da
FM radio Ne
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Da
Organizator Da
Gdje kupiti
Cijena
Info Intelkom


01/ 3863 888
http://meanit.hr/
Cafe Mobil
Pogledajte što se na najvećem hrvatskom forumu o mobilnim komunikacijama piše o ovom proizvođaču!
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

Budi sve što možeš
Autor: Ivan Kišić

HTC je iskoristio veliko iskustvo i napravio možda najbolji PDA ove generacije

Posljednjih godina HTC je polako osvajao tržište PDA smartphoneova ponajprije zbog svoje kvalitete koja je došla do zavidne visine nakon godina proizvodnje uređaja za velike kompanije poput HP-a, Fujitsu Siemensa i Palma. Međutim, nakon svog tog vremena HTC je prije nešto manje od godinu dana prekinuo veze s tvrtkama koje su brandirale njihove uređaje i okrenuo se vlastitom brandu, dok je istovremeno nastavio vjernost nekim operatorima. HTC se pokazao dovoljno zrelim kroz zadnjih godinu dana, postavljajući granice i nova mjerila za uređaje poput pravog trendsettera. HTC TyTN II kulminacija je i spoj najboljeg što nam je HTC predstavio zadnjih godina. Pitanje je samo hoće li očekivanja biti opravdana.

Ipak ima kompromisa

TyTN II smješten je u praktičnom kućištu kod kojega je sve prilagođeno korisniku. Svaki njegov segment iznimno je čvrst i nema niti najmanjeg pomaka ili škripanja. Prednja strana napravljena je od brušenog metala, srednji od plastike i stražnji od gumirane plastike. Dizajn uređaja prilično je jednoličan i mračan, no upravo takav najviše odgovara poslovnim korisnicima koji su ovdje ciljana publika. S prednje strane, lijevo od HTC-ova logotipa, nalazi se VGA (640 x 480 piksela) kamera namijenjena za videopozive i eventualne autoportrete. Čak osam gumba nalazi se oko navigacijske tipke i smatramo ih dobro smještenim i praktičnim za često korištenje. Naročito nam se sviđaju tipke OK, start i messaging, kojima se lako pristupa čestim funkcijama uređaja. 2,8-inčni ekran nije ništa posebno, osim što su njegove karakteristike gotovo jedini nedostatak ovom odličnom uređaju. Kao što već neki pretpostavljaju, radi se o maloj rezoluciji ekrana od samo 240 x 320 piksela (QVGA), nasuprot VGA rezoluciji koja je četiri puta veća i već viđena na više uređaja, čak i HTC-ovih. Ovakav potez razumijemo, no nimalo nam se ne sviđa: glavni razlozi za ostanak s QVGA rezolucijom su veći sistemski zahtjevi za rad s VGA zaslonom, kao i potreba da on ima dovoljno energije za normalan rad – bez toga trajanje baterije došlo bi do toga da operatori odbiju prodavati neki uređaj jer ne pokriva njihove zahtjeve za minimalnim trajanjem baterije. Nadamo se da će HTC uložiti više novaca i vremena u svoj R&D (Research and Development – istraživanje i razvijanje) odjel kako bi se razvilo nekakvo rješenje da VGA zasloni prestanu biti gosti u HTC-ovim uređajima. Prilično je težak, čak 190 grama, no vjerujemo da će mnogi biti spremni žrtvovati težinu za tolike mogućnosti.

Osim nesretne rezolucije, zaslon je zadovoljavajuće kvalitete i prikaza pri dnevnom svjetlu. Kut gledanja također je dovoljan i uobičajen za ovakav tip uređaja.

S lijeve strane nalaze se kontrole uobičajene za neke HTC-ove uređaje i modele iz Sony Ericssonove ponude; thumbwheel ili na hrvatskom kotačić koji se može klikati, dok je ispod njega tipka OK. Iznad njih je tipka za glasovno biranje. Na desnoj strani je tipka za fotografiranje i nešto više od njega, gumb za uključivanje i isključivanje uređaja. S gornje strane ne nalaze se tipke ili utori, dok je s donje strane, neposredno ispod navigacijskih tipki, utor za microSD memorijske kartice. Nešto ispod njega utor je za punjenje, slušalice i prijenos podataka, u obliku extUSB utora koji koristi samo HTC. Srećom, kompatibilan je s običnim mini USB kabelima kakve nalazimo u svakom dućanu s informatičkom opremom.

Sa stražnje strane nalaze se samo kamera, zvučnik i gumeni poklopac za vanjsku GPS antenu. Šteta što nema bljeskalice ili bar ogledala za autoportrete. Utor za SIM kartice skriven je iza zaslona koji se nalazi na kliznom dijelu uređaja koji se, za razliku od prvog TyTN-a, kliže prema lijevo. Unatoč tome što je lako vidljiv i samim time ranjiv dok je tipkovnica izvučena, utor je odlično zaštićen iznimno čvrstim plastičnim poklopcem i mehanizmom za zaključavanje. Prilikom zamjene SIM kartica uređaj se sam isključi.

Poklopac za baterije nevjerojatno je čvrsto spojen za uređaj i jako je teško otvoriti ga ili pomaknuti. S obzirom da je utor za SIM kartice eksterni i da većina korisnika ne mijenja bateriju tako često, ovo nije tako loš potez. Preferiramo čvršću izvedbu od one labavije. Rupica za soft reset uređaja nam nije uopće trebala, uređaj je cijelo vrijeme radio izuzetno stabilno, bez obzira na opterećenje! Svejedno, rupica se nalazi s donje strane uređaja, lijevo od smještaja za stylusa pune veličine.

Zanimljiv „štos“, prvi put viđen na ovakvim uređajima, je tilt ekran koji se podiže do razine od oko 45 stupnjeva i tako omogućava korisniku idealan kut gledanja, bilo da surfa, gleda video ili čita dokumente.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1194516288.jpg

Sve može

Usporedba specifikacija prvog i drugog TyTN-a pokazuje nam da je najveća razlika između dva uređaja ugrađeni GPS prijemnik. Korišteni čip je SiRF Star III i u praksi funkcionira jako dobro, kao i u većini drugih implementacija. Bez korištenja interneta za preuzimanje AGPS podataka TyTN-u je trebalo oko 30 sekundi za nalaženje satelita, dok je kod korištenja QuickGPS-a TyTN našao potrebne satelite za dvostruko manje vremena, testirano u idealnim uvjetima. Nalaženje na mjestu otežane vidljivosti prema nebu povećava to vrijeme. Općenite performanse čipa su zadovoljavajuće, no ozbiljna je zamjerka nedostatak ugrađene aplikacije za navigaciju, tako da vam za korištenje GPS-a treba neki program s tom namjenom. Preporučamo korištenje domaćeg ViaGPS-a Cardinale koji se pokazao jednim od boljih od svoje vrste, no možete koristiti i druge aplikacije, primjerice popularni iGo ili TomTom.

U TyTN II ugrađen je 400 MHz Qualcomm procesor (ako vam je ime proizvođača nepoznato, niste jedini – relativno nepoznati Qualcomm je jedan od najvećih svjetskih proizvođača chipsetova za mobilne uređaje) dobrih performansi. Brzinu procesora testirali smo uobičajenim testom videoreprodukcije koji je prošao odlično. TyTN je bez problema prikazao više DivX datoteka pri različitim bitrateima i rezolucijama. Brz procesor osjeti se i pri radu s uređajem; dokumenti se otvaraju brzo, izbornici su responzivni..., sve je dovoljno brzo čak i za najzahtjevnije korisnike. Iako je napravljen za poslovne korisnike, multimedija mu nije strana. Osim već navedenog videa, TyTN je bez problema pogonio 3D akcijske igre i druge, procesora gladne aplikacije.

Tipkovnica je, kao i kod prijašnjih HTC-ovih modela, jedan od najvažnijih razloga za kupnju. Što zbog brzine pisanja dokumenata i e-mailova, jednako toliko i zbog prednosti taktilnog osjećaja nad tipkanjem stylusom. Kao što smo očekivali prema službenim fotografijama, tipkovnica je zaista udobna i nakon kratkog privikavanja omogućava vam da maksimalno iskoristite sve mogućnosti uređaja. Malo gumirane, s idealnim hodom i dovoljne veličine čak i za najveće prste, TyTN II odličan je izbor za ovisnike o upisu podataka.

Posao u fokusu

HTC je do velike mjere prilagodio Windows Mobile 6 Professional i u njega dodao nekoliko vlastitih aplikacija, kao i wallpapera, tema i ostalih prilagodbi. Na samom today ekranu vidljiv je HTC Home dodatak na kojemu je vidljivo pet traka s vremenom, vremenskom prognozom za određeni grad, skupinom od devet određenih kontakta, jednako toliko aplikacija, a u zadnjoj su vidljive ikone koje predstavljaju četiri različita profila. Važno je napomenuti da je ovo jedini dio TouchFLO-a koji je implementiran, no unatoč tome, ikone su dovoljno velike za upravljanje prstima.

Iako je kupnja memorijske kartice gotovo imperativ kod svakog PDA (osim onih s ugrađenim tvrdim diskovima ili velikom količinom flash memorije), HTC TyTN dolazi s 256 MB ugrađene ROM memorije od koje je oko 110 MB dostupno korisniku tako da može poslužiti za hitne slučajeve ili zauvijek, ako vam nije potrebno više od stotinjak megabajta memorije. Nećemo previše o ugrađenom OS-u i njegovim mogućnostima, nego ćemo tek napomenuti najvažnije: napredne organizacijske mogućnosti, uredske mogućnosti (moguće otvaranje .docx, .xlsx i ostalih OOXML datoteka), ugrađeni Internet Explorer Mobile, Windows Media Player 10 Mobile, Windows Live zajedno s MSN-om, e-mail klijent s podrškom za Direct Push i podrška za lokalnu ili serversku sinkronizaciju putem Exchangea.

Ne možemo ne spomenuti da je u TyTN II ugrađena gotovo svaka kratica koja nam pada na pamet, od WiFi-a (IEEE 802.11 b/g), HSDPA (do 3.6 Mbps) / HSUPA, UMTS, EDGE, Bluetooth 2.0 i USB 2.0. Popis mogućnosti nastavljamo zanimljivom 3-megapikselnom kamerom koja bi ovaj puta mogla čak biti dobra. Da se ne shvatimo pogrešno, kamere na HTC-ovim uređajima varirale su od užasnih pa do jako dobrih, no čini se da je došao trenutak kada će jedan HTC stajati uz bok nekim modelima Sony Ericssona ili Nokije. Fotografije, kao i video zapis ispadaju jako dobro. TyTN II ima tradicionalno mnogo mogućnosti prilagođavanja pri fotografiranju, no manje iskusnim korisnicima dovoljno je da sve ostave kako je (osim pri noćnim scenama). Dobrim fotografijama zacijelo pogoduje i autofokus kojem slikanje iz velike blizine nije predstavljalo problem. Slikanje pri uvjetima umanjenog osvjetljenja na naše čudo nije toliko loše koliko smo očekivali, tako da možete pokušati slikati i u sumrak ili u zamračenoj prostoriji. Također smo zadovoljni i samim trajanjem baterije koju smo testirali u skladu s namjenom uređaja; uglavnom poslovna primjena s korištenjem HSDPA i WiFi veza, uz ponešto multimedije. TyTN je takav režim rada preživio puna dva dana, a vjerujemo da se uz neka ograničenja i korištenjem EDGE ili UMTS veze može i produžiti.

Zaključno možemo samo napomenuti da je HTC TyTN II pravi dragulj među svojim vršnjacima i pokazuje svakom proizvođaču kako heavy-duty PDA treba izgledati. Da, nedostaje nam VGA ekran, no mala je to žrtva kada su mogućnosti vašeg novog PDA ograničene samo brzinom vašeg stylusa.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1194516103.jpg

PLUS I MINUS

Plus: povezivanje, tipkovnica, GPS, kućište, procesor, memorija

Minus: nema VGA ekran

Konkurencija:

Nema je

 

 

 

Komentari

Trenutno nema komentara.

Odgovori