Testovi mobitela

HTC Titan

Titan Titan Titan Titan Titan Titan Titan Titan Titan Titan Titan Titan Titan Titan Titan
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Dual SIM Ne
Frekvencija 850 / 900 / 1800 / 1900 / 3G
Hrvatski izbornik Da
Dimenzije uređaja (mm) 131,5 x 70,7 x 9,9
Masa uređaja (g) 160
Operativni sustav Windows Phone 7.5 (Mango)
Ekran i tipkovnica
Rezolucija ekrana 480 x 800
Broj boja ekrana 16,7 milijuna
Vrsta ekrana Osjetljiv na dodir
Tipkovnica Virtualna
Memorija
Telefonski imenik Neograničeno
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 8 megapiksela (3264 x 2448)
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Da
WAP Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Kapacitet baterije (mAh) 1600
Vrijeme razgovora 2G (h) 6,8
Vrijeme čekanja 2G (h) 460
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Diktafon Da
Glazbeni player Da
FM radio Da
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Da
Organizator Da
Gdje kupiti
Cijena 4.999 kn
Info Intelkom


01/ 3863 888
http://meanit.hr/
Cafe Mobil
Pogledajte što se na najvećem hrvatskom forumu o mobilnim komunikacijama piše o ovom proizvođaču!
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

Masivno iz HTC-a
Autor: Dejan Pavlović

HTC donosi Windows Phone 7 pametni telefon masivnog ekrana i srednjih specifikacija

HTC je bio prvi koji je izdao WP7 uređaj. Nakon nekoliko godina, HTC nam nudi i prvi uređaj koji je pokretan Windows Phone 7.5 OS-om, odnosno Mangom.

 

HTC je Titanu dodijelio upravo to ime kako bi opravdali masivan mobitel s ne tako masivnim  specifikacijama. Korisnici koji dolaze s nekih starijih mobitela, koji su imali skromnije dimenzije će svakako biti možda i preplašeni dimenzijama mobitela, ali u slučaju korisnika koji su prethodno posjedovali neki moderniji smartphone takav efekt neće imati.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1330179726.JPG

Sadržaj pakiranja

S mobitelom u kutiji dolazi punjač, USB kabel, slušalice te standardni set priručnika za korištenje. Bitno je napomenuti da USB kabel ima dvojaku ulogu, pa se tako koristi za prijenos podataka, ali ako ga se utakne u punjač mobitela tada on postaje običan kabel za napajanje. Slušalice su dobre kvalitete, a nude i gumbe za promjenu pjesama kao i gumb za javljanje/prekidanje razgovora.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1330179905.JPG

Ergonomija, dizajn i izrada

Na mobitelu se nalazi 4,7 inčni ekran koji dominira cijelom prednjom stranom uređaja. Ispod ekrana se nalaze standardne WP7 tipke (tipka za povratak, početni ekran i pretraživanje).

 

Iznad ekrana je i kamera za video pozive i jako glasan zvučnik koji omogućava čujnost uređaja i u glasnim okruženjima. Stražnja strana uređaja rezervirana je za 8 megapikselnu kameru pored koje se nalazi i dvostruka LED bljeskalica.

 

S desne strane kamere mjesto je našao i zvučnik, koji je kao i u slučaju zvučnika za razgovore dovoljno glasan te su male šanse da ćete imati propuštene pozive ili poruke i u glasnijim okruženjima.

 

Na gornjoj strani mobitela nalaze se utor za 3,5 mm slušalice i tipka za paljenje, odnosno gašenje uređaja te postavljanje u stand by. Osim tipke i 3,5mm utora na gornjoj strani se smjestio i drugi mikrofon za poništavanje smetnji prilikom razgovora.

 

Na bokovima mobitela nalaze se tipke za pojačavanje i stišavanje glasnoće, dvostepena tipka kamere i micro USB utor za punjenje i sinkronizaciju podataka.

 

Na donjem dijelu uređaja se nalazi i mala tipkica koja služi za uklanjanje stražnjeg pokrova. Skidanjem pokrova dolazimo do promijenjive baterije i utora za SIM karticu. Mobitel nažalost nema mogućnost izmjena micro SD kartica, pa taj port nije prisutan.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1330180372.JPG

Ekran i tipkovnica

Ekran je nažalost standardne rezolucije za HTC uređaje, i iznosi 480 x 800 točaka, što je pomalo razočaravajuće. Gustoća piksela iznosi oko 190 po inču. Nešto smanjenu rezoluciju ekrana srećom nadomješta tehnologija izrade koja je S-LCD i možemo je samo nahvaliti. Kutovi gledanja su iznimno široki, a reprodukcija boja kao i kontrast na zavidnoj razini.

 

Nedostatak ekrana su refleksije koje se javljaju na suncu pa je i čitanje teksta bilo dosta otežano, ali ručnim podešavanjem osvjetljenja na najvišu razinu smo bar djelomično uklonili ovaj problem.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1330180422.JPG

Operativni sustav, sučelje i brzina rada

Na mobitelu se nalazi Windows Phone 7.5Mango. Cjelokupni OS ostavlja odličan dojam jer je u potpunosti fluidan i bez ikakvog zastajkivanja u svom radu.

 

Početni ekran mu se sastoji od tkz. "tileova". Tileovi su kockice koji su u suštini prečaci na aplikacije. Zgodna stvar je što tileovi mogu sadržavati dinamičke podatke, pa je tako npr. tile za poruke ispunjen kratkim opisom poruke i imenom pošiljatelja (naravno, u slučaju da vam je poruku netko poslao).

 

Osim prečaca, na početnom ekranu moguće je postaviti i hubove. Hubovi su također aplikacije koje se pokreću pritiskom na prečac, ali za razliku od običnih tileova ne sadrže dinamičke podatke. Treba istaknuti HTC hub koji simulira tradicionalni izgled početnog erkana na Sense mobitelima. Pa je tako pokretanjem ovog huba vidljiv standardni HTC sat s vremenskom prognozom.

 

U najnovijoj verziji OS-a, Microsoft je omogućio programerima da dodaju svoje prilagođene tileove te na njima prikazuju informacije. Kako će to funkcionirati u praksi programerskog svijeta, trebamo pričekati...

 

Skrolanjem lijevo, odnosno desno prikazuju se informacije o dionicama i novostima. Osim ovih podataka vidljive su i istaknute aplikacije koje preporuča HTC. Klikom na neku od njih pokreće se WP7 market s kojeg je moguće istu i skinuti.

 

Skrolanjem u lijevo na početnom ekranu prikazuje nam se lista instaliranih aplikacija i ostali prečaci za funkcije mobitela (postavke, kamera, kamkorder i slično).

 

HTC Titan je i prvi telefon na Windows Phone 7 koji nudi multitasking. Potrebno je pritisnuti gumb povratka na nekoliko sekundi i prikazat će nam se kartice svih aplikacija koje se vrte u pozadini.  Kroz te kartice je moguće skrolati lijevo desno, a pritiskom na jednu od njih pali nam se i željeni program.

 

Cijelo iskustvo multitaskinga je izuzetno dobro te se promjena kartica i učitavanje programa praktički izvršavaju trenutno.

 

Jedini nedostatak Windows Phone 7 multitaskinga je u tome što ne postoji lagani način za uklanjanje određenih aplikacija iz memorije. Nadamo se da će u nekoj od sljedećih iteracija OS-a Microsoft ugraditi npr. i mali "x" u rubovima kartica pomoću kojeg će se moći "ubiti" određene aplikacije.

 

Neki od nedostataka OS-a bi mogli navesti i nemogućnost postavljanja glazbenog playera u vodoravan položaj, a osim playera i još poneke aplikacije pate od slične boljke.

 

Osim ovoga, za puno iskustvo surfanja Internetom nedostaje i Adobeov Flash, a kao glavni nedostatak ipak bi istaknuli aplikacije. Microsoftov Market za sada ima oko 30.000 aplikacija, a ako ih usporedimo s aplikacijama s Androida, odnosno iOS marketa svakako zaostaju za kvalitetom, ali i za to se nadamo da će s vremenom biti poboljšano...


Sve u svemu, čini se da Microsoft ide u pravom smjeru, te konstantno poboljšava svoju novu mobilnu platformu koja će nakon još poneke nadogradnje uistinu i biti prava konkurencija Appleu, odnosno Googleu.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1330180633.JPG

Imenik, pozivi i društvene mreže

Imenik je u stvari "People Hub" iz Windows Phone 7. Prvi ekran nakon ulaska u aplikaciju prikazuje listu svih kontakata s gumbom za pretragu i gumbom za dodavanje novih kontakata.

Sortiranje kontakata je moguće obaviti prema imenu i prezimenu ili prema prezimenu i imenu.

 

Ako u aplikaciji imenika slajdate u desno tada se prikazuju događanja koja su kontakti obavljali na društvenim mrežama. Još jedno slajdanje u desno i prikazuje se povijest nedavnih zvanja.

 

Imenik se može sinkronizirati sa širokim spektrom društvenih računa. Nakon sinkronizacije prikazat će se svi kontakti koje imate na određenim računima, a dodatno povezivanje uvezenih kontakata i primjerice kontakata sa SIM kartice moguće je izvršiti na vrlo jednostavan način.


Pokraj imena svakog kontakta nalazi se ikonica čijim pritiskom je moguće odabrati nekoga iz liste te ujediniti ta dva kontakta u jedan. Svakako nam se sviđala ova opcija, jer primjerice na Twitter računu niti jedan korisnik nema telefonski broj, ali ovako olakšanim načinom povezivanja kontakata HTC značajno pojednostavljuje baratanje kontaktima.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1330180463.JPG

E-mail i poruke

U posljednjoj iteraciji Windows Phone 7 e-mail aplikacija je unaprijeđena, pa se sada može pohvaliti threaded pogledom poruka i jedinstvenim inboxom za više korisničkih računa. Kalendar je također doživio redizajn, pa sada nudi i prikaz više kalendara s Windows Livea, Exchange računa ili Facebooka, a nažalost i dalje nije omogućen prikaz događaja prema tjednima.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1330180733.JPG

Procesor, memorija

Unutar Titana mjesto je našao Snapdragon procesor koji radi na čak 1,5 GHz. Procesor je Qualcomm Scorpion, a uz njega je mjesto našao i grafički koprocesor.

 

Riječ je o Adreno 205 GPU koji daje bolje performanse u odnosu na stariju generaciju Adreno 200 kakvog smo primjerice nalazili u HTC Desireu ili SE Xperiji X10. Mobitel ima 512 MB RAM i 16 GB ROM memorije. ROM memoriju je moguće napuniti s fotografijama, video isječcima i naravno aplikacijama koje možete skinuti s MarketPlacea.

 

Žao nam je što se možda HTC ipak nije odlučio na dvojezgreni procesor koji puno efikasnije koristi bateriju od jednojezgrenog, a i RAM memorija nam se također čini skučena....

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1330180789.JPG

Baterija i trajanje

HTC je ugradio 1600 mAh bateriju koja prema specifikacijama nudi oko 12 sati razgovora na 3G mreži. U praksi se pokazalo da je mobitel potrebno puniti svaku večer ako ga više upotrebljavate, a u slučaju stvarno intenzivne uporabe za punjačem ćete morati posegnuti i puno ranije.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1330181181.JPG

Multimedija, FM radio, glazba

Music&Videos hub je mjesto gdje ćete pregledavati sve video isječke ili slušati glazbu. Prilikom pokretanja huba prikazuje se povijest slušanja pa je tako moguće odabrati neku od dvije zadnje preslušane pjesme ili pregledana videa. Odlaskom u potpuni izbornik pronaći ćete opcije za pokretanje video svirača, FM radija ili odlaska u MarketPlace.

 

Pokretanjem FM radija prikazuje se prilično jednostavna aplikacija koja ima velike brojeve frekvencije koju trenutno primate ispod kojih se prikazuje RDS prijem postaje. Od opcija je dostupno obilježavanje postaje kao favorita te promjena postaje.

 

Glazbeni svirač je također poprilično jednostavan i izveden u minimalističkom stilu. U pozadini se nalazi cover albuma kojeg trenutno slušate kao i tipke za povratak, pauzu ili sljedeću pjesmu. Promjena pjesme je moguća i skrolanjem lijevo, odnosno desno.

Fotoaparat i video

Aplikacija kamere je minimalistički izvedena i s desne strane se nalaze tipke za zumiranje, kao i tipke za prebacivanje na prednju kameru i kamkorder. Opcije kamere uključuju odabir scena (Automatski, portret, sport, plaža, macro, slabo osvjetljenje), odabir efekata (crno-bijelo, negativno, sepia), panorama snimak, balans bijelog, kontrast, oštrina, ISO, detekcija lica i mod mjerenja svjetlosti.

 

Svakako treba istaknuti opciju za automatsko prilagođavanje snimljenih fotografija koje će popraviti kontrast i balans boja te samim time i uljepšati snimljenu sliku.

 

Prema ovim postavkama vidljivo je da kamera ima doslovno brdo opcija koje će pravi znalci svakako znati iskoristiti.

U slučaju da je kamera postavljena na auto postavke, fotografije ispadaju dosta dobre. Posebno u uvjetima boljeg osvjetljenja, u slučaju da snimate u mračnijim uvjetima do izražaja će doći šum, ali potrebno je napomenuti da nije toliko izražen kao kod konkurencije.

 

Snimanje video isječaka je također odlično i fluidno, što je i razumljivo obzirom da mobitel snima u HD rezoluciji pri 30 sličica u sekundi. Sve u svemu, Titan je mobitel za kamera entuzijaste.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1330181247.JPG

Povezivost i Internet pretraživač

Za surfanje Internetom poslužit ćete se Internet explorerom. Moramo napomenuti da je preglednik sjajan. Nedostatak mu je nemogućnost pregledavanja Flash/Silverlight sadržaja, ali osim toga sve radi kako treba.

 

Posljednja iteracija Windows Phone 7 donosi i novi Internet Explorer 9. IE9 je podosta dorađeniji u usporedbi s prošlom verzijom te nudi inteligentno zumiranje, podršku za HTML5, poboljšani javascript engine, tabove i još mnoštvo toga.

 

Tabovi su možda malo nespretno izvedeni, jer je za njihov prikaz potrebno pritisnuti tipku menija i iz izbornika odabrati tabs. Svakako bi nam bilo draže da postoji nekakav shortcut direktno u sučelju preglednika. Nedostatak smo također pronašli u nemogućnosti pregledavanja Flash sadržaja.

 

Ali, osim ove dvije stvari preglednik je radio fantastično. Izuzetno fluidno i brzo što nas je oduševilo. Pinch to zoom je izveden savršeno te usitinu radi kao na iPhoneu – bez i malo zastajkivanja. Također je i skrolanje stranicom jako glatko.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1330180918.JPG

Navigacija

Slično kao što i Google nudi besplatnu navigaciju pomoću Google mapsa, i Microsoft se odlučio na slično rješenje te nudi Bing Maps.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1330181340.JPG

Uredski paket

Ipak je Microsoft kralj uredskog softvera. Srećom pa je tu odličnu karakteristiku prenio i na svoj mobilni OS. Tako je editiranje i pregledavanje dokumenata omogućeno direktno u OS-u, odnosno u Office Hubu.

 

Ovaj Hub je podijeljen u tri dijela – documents, locations i notes. Unutar documents dijela moguće je kreirati, editirati ili pregledavati Word, Excel ili Powerpoint datoteke.  Zanimljivo je da sve ove aplikacije sadrže veliku većinu najvažnijih mogućnosti sa svojih desktop dvojnika, uz potpunu kompatibilnost.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1330181379.JPG

Organizator i alarm

Organizator u Windows Phoneu 7 ima tradicionalni izgled i tradicionalni set mogućnosti. Moguće je dodati određeni event, uz mogućnost unosa osoba koje sudjeluju na sastanku, kao i podsjetnik s predefiniranim vremenom paljenja.

Aplikacije i igre

Bing search je središnja aplikacija pomoću koje se pretražuje mobitel, Internet ili čak i aplikacije na MarketPlaceu. Zanimljivo je da osim ovih standardnih opcija pretraga Bing search nudi i pretragu bar kodova, kao i identifikaciju pjesama.

 

Po uzoru na Google Googles i Microsoft je uveo sličnu uslugu koju naziva Bing Vision. Vision radi na sličan način kao i Googles, odnosno potrebno je fotografirati neki tekst koji se nakon obrade može prevesti na drugi jezik, pretraživati Internet po obrađenim ključnim riječima i slično.

 

Windows Phone MarketPlace je aplikacija pomoću koje ćete skidati ostale programe na vaš smartphone. Sve aplikacije su podijeljene u 4 sekcije – aplikacije, igrice, glazba i HTC app store. Svaka aplikacija sadrži kraći opis kao i ocjene korisnika koje su je skinuli.

Cijena

Cijena od 4.999 kuna je u rangu današnjih mobitela i te cijene se drže gotovo svi proizvođači, čim izbace neki dosta jak mobitel. Naravno, nakon određenog vremena cijena pada, ali do tada ćete nižu cijenu moći dobiti samo u kombinaciji s mjesečnom pretplatom i ugovorom na određeno vrijeme.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1330181450.JPG

Cool faktor

Veličina! Ako se vodite krilaticom veće je bolje, HTC Titan je mobitel za vas. Ima ogroman ekran koji je za brojne korisnike na granici upotrebljivosti, ali i on će svakako naći svoju vjernu publiku.

Zaključak

HTC Titan je mobitel koji oduševljava veličinom ekrana i kvalitetom izrade. Također je i podosta tanak (9,9 milimetara), pa zbog toga i njegove povećane dimenzije u širini i dužini su podnošljivije. Dimenzije su takve zbog velikog ekrana koji će brojnim korisnicima donijeti smiješak na lice zbog ugodnog surfanja webom i čitanja npr. pdf datoteka i slično.

 

Ali, obzirom na današnje dvojezgrene mobitele (te vrlo skori dolazak i četverojezgrenih) Titan pomalo zaostaje za konkurencijom, jer ipak ima jednojezgrenu platformu s relativno skromnom količinom RAM memorije (512 MB). Srećom, WP7 je dovoljno optimiziran OS pa i ove skromnije specifikacije ne donose nikakve nedostatke tijekom rada uređajem.


Plus

 

+ veličina ekrana

+ najnoviji WP7

+ ekran

 

 

Minus

- veličina

 

 

 

Konkurencija

 

HTC Sensation XESensation XE je dvojezgreni procesor, s qHD rezolucijom ekrana, ali i Android OS-om. Dimenzije su mu nešto manje od Titana, i u slučaju da vas privlači hardverska snaga Titana, a OS ne, Sensation XE je pravi izbor.

 

 

Nokia Lumia 800

 


Lumia 800 ima puno manji ekran, iste rezolucije kao i HTC Titan. Upravo zbog toga je i puno manjih dimenzija koje mogu cijeniti korisnici kojima je Titan ipak prevelik.


 

 

 

Komentari

newmobil

10. srpnja 2012 - 21:20 Prijavi neprimjeren komentar

Najjeftiniji mobiteli na e-mail: newmobil@email.cz

htc titan only 450 euro

marcell

31. siječnja 2012 - 15:07 Prijavi neprimjeren komentar

Odličan mobitel. Imate ovdje opširnu recenziju http://mob.hr/recenzija-htc-titan/

Odgovori