Testovi mobitela

HTC One Max

One Max One Max One Max One Max One Max One Max One Max One Max One Max One Max One Max One Max One Max One Max One Max One Max One Max One Max One Max
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Predstavljen 08-2013
Vrsta uređaja Smartphone
Dual SIM Ne
Frekvencija 850 / 900 / 1800 / 1900
Hrvatski izbornik Da
Dimenzije uređaja (mm) 164,5 x 82,5 x 10,3
Masa uređaja (g) 217
Operativni sustav Android 4.2 Jelly Bean
Chipset Qualcomm Snapdragon 800
Procesor Krait
Frekvencija procesora 1,70 GHz
Broj jezgri procesora 4
Grafički procesor Adreno 320
Ekran i tipkovnica
Dijagonala ekrana (inča) 5,9
Rezolucija ekrana 1080 x 1920
Broj boja ekrana 16,7 milijuna
Vrsta ekrana Super LCD3
Pikseli po inču (ppi) 342
Multitouch Da
Tipkovnica Virtualna
Memorija
Interna memorija telefona 16 GB
RAM memorija 2 GB / 0 MB
Utor za memorijsku karticu microSD
Memorijska kartica 64 GB
Telefonski imenik Neograničeno
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 4 megapiksela (2688 x 1520)
Rezolucija prednje kamere 2 megapiksela (1600 x 1200)
Bljeskalica LED
Autofokus Da
Stabilizacija slike Da
Rezolucija video snimanja 1920 x 1080
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
UMTS (3G) Da
HSDPA / HSUPA 850 / 900 / 1700 / 1900 / 2100
LTE (4G) Ima
Infracrveni port (IrDA) Da
Bluetooth Da (4.0)
NFC Da
WLAN WiFi 802.11 b/g/n
WiFi hotspot Da
Flash Da
HTML5 Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Kapacitet baterije (mAh) 3200
Vrijeme razgovora 2G (h) 25
Vrijeme čekanja 2G (h) 585
Vrijeme razgovora 3G (h) 25
Vrijeme čekanja 3G (h) 585
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Diktafon Da
Glazbeni player Da
Video player Da
FM radio Da
3,5 mm ulaz Da
USB microUSB 2.0
HDMI Nema
MHL Da
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Da
Navigacija A-GPS, GLONASS
Organizator Da
Dodatno Ultrapixel, Sense 5.5
Mobil.hr testovi
Vrijeme uključivanja uređaja (s) 27
Vrijeme uključivanja kamere (s) 1
Benchmark test Quadrant (bodova) 12110
Trajanje baterije u praksi (dana) 2
Dužina kabela punjača (cm) 100
Gdje kupiti
Cijena 6.499 kn
Info HTC Hrvatskahttp://www.htc.com/hr/
Cafe Mobil
Pogledajte što se na najvećem hrvatskom forumu o mobilnim komunikacijama piše o ovom proizvođaču!
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

HTC One na rastezanju
Autor: Ivan Češković

One Max predstavlja HTC-ov ulazak u takozvanu phablet klasu mobilnih uređaja. Hoće li prvijenac s čitačem otiska prsta uspjeti ispuniti očekivanja korisnika saznajte u našem testu

HTC slovi kao jedan od popularnijih mobilnih brendova na tržištu. HTC One Max je posljednji njihov uradak koji je stigao na naše tržište. Ovaj model predstavlja njihov ulazak u phablet klasu i borbu sa Samsungom čija Note serija predstavlja dominaciju. Odgovor na pitanje hoće li HTC One Max ponuditi nešto bolje (novost je čitač otiska prsta) kako bi privukao korisnike donosi naš detaljni review/recenzija.

Sadržaj pakiranja

Uređaj na test nismo dobili u njegovoj originalnoj kutiji već smo samo dobili uređaj i slušalice koje se isporučuju uz njega. Pošto je startni paket u današnje vrijeme isti, za očekivati je još punjač, USB kabel i upute.

Ergonomija, dizajn i izrada

Svojima dimenzijama testirani HTC One Max ne spada u ergonomične uređaje. Uređaj posjeduje ekran dijagonale od 5,9 inča i samim time nagoviješta svoju veličinu. Dimenzijama 164,5 x 82,5 x 10,3 mm i masom od 217 grama uređaj ćete teško pospremiti u džepove hlača te ćete biti ograničeni na držanje u jakni ili kakvoj torbici.

 

Zahvaljujući velikim dimenzijama uređajem je izrazito teško baratati jednom rukom, poneku radnju ćete moći izvesti jednom rukom, al neko duže korištenje ili radnje koje zahtijevaju odabir nečega na vrhu ekrana će biti nemoguće stoga ćete morati većinu vremena koristiti obje ruke. No, kod ovako velikih uređaj morate biti spremni na ovaj kompromis.

 

Uređaj se ne može pohvaliti kompletnim unibody dizajnom kao manja braća. Stražnji aluminijski pokrov je odvojiv i skida se na pritisak tipke na lijevoj bočnoj strani. Pokrov je potrebno skinuti da bi mogli umetnuti SIM i microSD karticu.

 

Na prednjoj strani uređaja dominira ekran uz koji su s gornje i donje strane smješteni zvučnici. Iznad ekrana se nalazi prednja kamera, a ispod su smještene dvije tipke, tipka za nazad i home tipke. Na stražnjoj strani je smještena kamera s bljeskalicom te senzor za otisak prsta o kojemu možete nešto više pročitati u nastavku te(k)sta.

Na bočnim stranama su smještene tipke za glasnoću, otključavanje/zaključavanje uređaja te microUSB ulaz i ulaz za slušalice.

Ekran i tipkovnica

Kako smo rekli već, uređaj posjeduje ekran od 5,9 inča rezolucije 1080 x 1920 piksela s gustoćom piksela od 373 ppi. Kako je već uobičajeno za HTC uređaje, ekran je izrazito kvalitetan. Prikaz boja je odličan, kut gledanja je širok, kontrast je savršen.

 

Tipkovnica je standardna Sense tipkovnica i korištenje na ovako velikom ekranu je odlično. Zahvaljujući veličini ekrana tipke su široke i teško je promašiti slovo kada tipkate. Tipkovnica osim standardne QWERTZ, odnosno QWERTY tipkovnice, nudi i klasičnu alfanumeričku tipkovnicu. U postavkama tipkovnice moguće je uključiti prikaz strelica koje služe kretanju tekstom radi ispravka eventualnih grešaka u pisanju.

Operativni sustav, sučelje i brzina rada

Uređaj dolazi s posljednjom verzijom Android operativnog sustava, 4.3, i Sense 5.5 verzijom. Daljnje nadogradnje je za očekivati.

 

Novost koja nas je ugodno iznenadila na zaključanom zaslonu je da su sada prisutna dva ekrana. Drugom ekranu pristupate tako da povučete prst s desnog ruba prema sredini uređaja. Ovaj zaslon služi za dodavanje raznih widgeta i samim time brži pristup aplikacijama.

Uređaj je moguće zaključati, tj. otključati otiskom prsta. Senzor za otisak prsta nalazi se na stražnjoj strani uređaja i funkcionira na način da odaberete prst s kojim želite otključavati uređaj i provučete ga preko senzora. Iako je novost, pomalo je iritantan ovaj način otključavanja. Senzor često ne uhvati otisak iz prvog pokušaja ili prebrzo prijeđete preko senzora i otključavanje je samim time puno sporije nego ono tipično preko koda ili šifre. Dodatna mu je funkcionalnost automatsko pokretanje aplikacija povlačenjem prsta preko senzora. Mi smo tako odabrali pokretanje kamere povlačenjem kažiprsta, a moguće je dodati još dvije aplikacije koje će se pokrenuti pomoću drugih prstiju.

 

Blinkfeed je dobio mogućnost dodavanja naših lokalnih portala, tj. raznih portala i sada više nije ograničen samo na predefinirane portale i regije. No, i ovaj dodatak ima manu. Uspjeli smo samo pregledavati jedan portal, tj. nije moguće imati vijesti s različitih portala kao što je to slučaj kod predefiniranih portala. Ali, ipak nije sve tako sivo, zahvaljujući quicklanch baru, koji se pojavi kada provučete prst preko lijevog ruba ekrana, moguće je brzo izmjenjivanje između portala. Blinkfeed možete isključiti dužim pritiskom na zaslonu i kada se pojavi izbornik za dodavanje widgeta u gornjem lijevom kutu je opcija za isključivanje.

 

Ostatak sučelja je standardno HTC Sense sučelje bez nekih velikih promjena u odnosu na prošlu verziju. Najveća zamjerka je da u HTC-u nisu poradili na iskoristivosti ekrana te je ovaj veliki ekran jednako iskoristiv kao i manji ekrani na ostalim uređajima. Raspored je daleko prevelik za uređaj i samim time korištenje raznih aplikacija je nezgrapno jer su često pojedini dijelovi preveliki, a i voljeli bi veću iskoristivost ekrana.

Ostali smo razočarani jer HTC, na žalost, nije ponudio nikakve aplikacije koje su optimizirane za veliki ekran ili neke nove funkcije koje bi ponudile bolje iskorištavanje ovako velikog uređaja i ekrana.

 

Rad s uređajem je ugodan, sučelje je brzo i odaziv je izvrstan. Sve aplikacije otvara brzo i nismo doživjeli neke probleme u otvaranju ili korištenju aplikacija.

Imenik, pozivi i društvene mreže

Imenik nije doživio neka unaprjeđenja. Od Sense 5 verzije imenik se sastoji od pet kartica; popisa poziva, telefona, favorita, kontakata i grupa. Korištenje je iznimno jednostavna i puno brže nego na prijašnjim verzijama jer se odvija na principu slajdanja između kartica. Zahvaljujući Senseu moguće je sinkronizirati kontakte s Facebook računom i time uvesti HD fotografije kontakata. Imenik je intuitivan i unutar prikaza kontakta prikazuje SMS poruke, e-poštu, popis poziva, ažuriranja na društvenoj mreži i galeriju slika.

Kvaliteta poziva je odlična i u razgovoru nismo primijetili smetnje i šumove. Sam razgovor i preko vanjskih zvučnika je odličan i glasan.

 

Sense sučelje i društvene mreže su dva pojma koja su dobro uglazbljena i savršeno surađuju. Osim integracije društvenih mreža u Blinkfeed i imenik, uz uređaj dolaze aplikacije za Facebook, Twitter i Google+.

E-mail i poruke

HTC Mail aplikacija također je organizirana preko kartica kao i imenik. Kartice su prisutne zbog grupiranja mailova i time možete odvojiti na laki način poslovne i privatne mailove. Aplikacija nudi podršku za razne mail servise i višestruke mail račune. Osim pregleda prema računima, moguće je pregledati sve mailove odjednom, a svaki mail će imati oznaku u boji pored opisa tako da znate kojem računu pripada.

Druga aplikacija na uređaju je Gmail aplikacija koja nudi podršku samo za Google Mail račune. Ako koristite ove račune aplikacija će vas zadovoljit, a pruža i push uslugu tako da ćete odmah dobiti obavijest o novom mailu.

Ako vam ni jedna od ovih neće odgovarati, na trgovini ima raznih ostalih rješenja kao Aqua Mail, my Secure Mail i slični.

 

Aplikacija za poruke ostala je ista kao i prije sa svim svojim svojstvima. Poruke su grupirane prema kontaktima, a prikaz poruka za svaki kontakt  je u oblačićima. Moguća je personalizacija pregleda poruka, tj. mijenjanje boja oblačića, pozadine.

Procesor, memorija

HTC One Max posjeduje četverojezgreni procesor koji radi na taktu 1,7 GHz te 2 GB RAM memorije. Iako posjeduje stariji čipset, Snapdragon 600, specifikacije omogućuju fluidnost u radu i potpuno nesmetan i brz rad uređaja, obavljanje svih zadaća s iznimnom brzinom i bez naznaka usporavanja, zastajkivanja ili trzanja.

 

Na testu smo imali verziji s 16 GB interne memorije od kojih je korisniku dostupno oko 11 GB za pohranu. Na tržištu postoji još verzija s 32 GB interne memorije. One Max posjeduje ono što je HTC posve zanemarivao u posljednjih flagship uređajima, posjeduje podršku za memorijsku karticu.

Benchmark test

Benchmark testiranje smo odradili na tri aplikacije, Quadrant, Vellamo i Antutu aplikacije. Prilikom testiranja na uređaju uz sve predinstalirane aplikacije bilo je instalirano nekoliko aplikacija koje smo koristili.

 

U Quadrant Standard aplikaciji uređaj je postigao 12.110 bodova. Za usporedbu, Samsung Galaxy Note 3 dobio je 20.145 bodova, a HTC One je postigao 12.133 bodova.

 

U Vellamo aplikaciji na dijelu testa određenom performansama uređaj je postigao 757 bodova. Usporedbe radi, Samsung Galaxy Note 3 je postigao 1210 bodova, a HTC One 781 bod.

U HTML5 dijelu testiranja uređaj je postigao 2525 bodova, Samsung Galaxy Note 3 2711 bodova, a HTC One 2381 bod.

 

U Antutu aplikaciji HTC One Max je postigao 26346 bodova. Na tablici se smjestio na treće mjesto.

Baterija i trajanje

HTC One Max posjeduje bateriju kapaciteta 3300 mAh. Baterija je neizmjenjiva i nije ju moguće izvaditi, iako se poklopac stražnjeg dijela može skinuti. Baterija je svjetla točka ovoga uređaja i uspješno će odraditi dva dana korištenja, a za nezahtjevne korisnike čak i više. Naše korištenje se svelo na korištenje aplikacija za instantno dopisivanje, surfanje, pregledavanje Youtube sadržaja i razgovore - dobili smo dva dana korištenja što nismo do sada ni na jednom HTC uređaju.

Multimedija, FM radio, glazba

Glazbeni player je poprimio dizajn ostalih aplikacija i sastoji se od kartica koje možete mijenjati, ovisno o tome koje želite imati aktivne za brže upravljanje playerom. Glazbeni player ne posjeduje mnoštvo opcija, uz izostanak ekvilajzera naprednijih opcija nema. Jedine zanimljive opcije su automatsko skidanje slika albuma s Interneta te prikazivanje teksta pjesama gdje postoji i karaoke mod.

 

Beats Audio je izostao na ovome uređaju, no to se ni ne osjeti prilikom reprodukcije. Prednji stereo zvučnici su jako glasni, pri najjačoj glasnoći nismo primijetili šumove ili krčanje.

 

Galerija je također u duhu 5.5 Sense i sastoji se od kartica. Sastoji se od tri kartice - događaji, albumi i naša HTC dijeljenja. U albumima su osim albuma na memoriji telefona prisutni albumi s društvenih mreža te cloud servisa. Uređaj posjeduje FM radio koji je doživio također maleni redizajn. Korištenje radija je jednostavno te je za lakši pristup moguće dodati radio widgete na početne zaslone. Za korištenje radija potrebne su slušalice.

Fotoaparat i video

One Max posjeduje poznatu nam već kameru. Kamera je 4 megapikselna s UltraPixel tehnologijom, a prednja je 2,1 MPx. Stražnja kamera je opremljena i bljeskalicom. Na žalost, iz značajki kamere izostao je OIS, dodatak koji služi optičkoj stabilizaciji slike.

 

Same funkcije kamere su ostale nepromijenjene. Moguće je podešavati kontrast, oštrinu, ISO i još nekoliko svojstava. Zoe funkcija je prisutna i ovdje, a novost je dvostruko snimanje. Ono nam omogućuje istovremeno fotografiranje prednjom i stražnjom kamerom. Kvaliteta fotografija je dobra. Slike su prilikom pregledavanja zadovoljavajuće, no zbog manje rezolucije i manjka detalja neko daljnje uređivanje, rezanje, zumiranje fotografija će biti malo otežano.

 

Uređaj snima fullHD videozapise(1080p rezolucija) pri 30 fps (slika u sekundi). Ako smanjite rezolucije na 720p kamera će snimati pri 60 fps. Videozapisi pri dobrim uvjetima su dobri, no kako uvjeti padaju prisutno je sve više šuma u njima.

 

Fotografirano s HTC One Max:
 

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1383160284.jpg http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1383160341.jpg http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1383160531.jpg

Povezivost i Internet pretraživač

Uređaj donosi sve načine povezivanja. Prisutan je Wi-Fi s a/ac/b/g/n protokolima te Wi-Fi hotspot, DLNA za dijeljenje medijskog sadržaja, Bluetooth 4.0 te LTE koji je ograničen prema tržištima, NFC te MHL.

 

Kao i svi HTC uređaji do sada dolazi s dva internetska pretraživača. Chrome i Internet pretraživač redizajniran u duhu Sensea. Pretraživači su slični, fluidni u radu čak i prilikom pregledavanja zahtjevnijih stranica i morat ćete sami odabrati svoga favorita. Ako vam ni jedan neće odgovarati na Trgovini Play postoji mnogo alternativa kao što su Dolhpin Browser, Firefox i Opera.

Navigacija

Uređaj dolazi s Google Maps navigacijom koja za čiji rad je potreban Internet. Uz njih, dolazi i aplikacija Car namijenjena navigaciji. Aplikacija donosi posebno dizajnirane aplikacije za korištenje. Sve aplikacije postaju veće i komande unutar njih su mnogo veće i lakše dohvatljive. Korištenje Car aplikacije je moguće u pejsažnom i portretnom položaju uređaja. No, ako ćete koristit uređaj na dulje rute svakako ćete morati nabaviti auto punjač.

Uredski paket

Uz uređaj dolazi Polaris Office aplikacija za pregled Office dokumenata.  Za kreiranje i uređivanje dokumenata možemo preporučiti besplatnu aplikaciju naziva Kingsoft Office.

Uz ovu, prisutna je i aplikacija za pregled PDF dokumenata te aplikacija za bilješke.

Organizator i alarm

Organizator se nalazi u sklopu kalendara i omogućuje sinkronizaciju s Google računom i Microsoft Exchange ActiveSync računima. Kalendar je također doživio redizajn i na dnu nema trake s pregledom kalendara po mjesecima, tjednu ili pregledu obaveza već se nalazi na vrhu.

 

Zanimljiva aplikacija je Scribble(ili ti Škrabanje). Aplikacija donosi predefinirane predloške koje je moguće uređivati. Neki od predloška su podsjetnici, popis obaveza, zapisivanje vašeg budžeta, čestitke gdje samo ime dodate, razglednice, itd.

Alarm je ostao nepromijenjen i nalazi se unutar sata.

Aplikacije i igre

Osim već opisanih aplikacija uz uređaj dolazi još nekoliko aplikacija, no za potpuno korištenje uređaja morat ćete posjetiti Trgovinu Play. Zahvaljujući svojim specifikacijama uređaj neće imati problem s pokretanjem zahtjevnih aplikacija i igri.

Uređaj posjeduje aplikaciju za dječji način rada čime se znatno limitira korištenje uređaja te neće biti neočekivanih troškova ili nepotrebnih poziva.

Cijena za HTC One Max

Cijena za HTC One Max je 6.499 kn (studeni 2013.), što je visoka cijena jer uređaj ne nudi najnoviji hardver, iako nudi veliki ekran i čitač otiska prstiju.

Cool faktor

Cool je senzor za otisak prsta smješten na stražnjoj strani kućišta.

Zaključak

HTC One Max je pomalo čudan uređaj, rekli bismo. Uređaj je dizajnom potpuno identičan HTC-u One i osim toga nudi, osim većeg ekrana, i novitet - čitač otiska prsta. Uživali smo koristeći uređaj zbog ekrana i ostalih pozitivnih strana koje je naslijedio od HTC-a One. Zbog veličine često je nespretan dok ste u hodu, zbog neoptimiziranosti sučelja na velikom ekranu često dovodi u pitanje i ideje kako se moglo bolje iskoristiti površina ekrana.

 

 

Plus

+ baterija

+ microSD

+ ekran

+ zvučnici

 

Minus

- veličina

- loš senzor otiska prsta

- sučelje ne iskorištava prednosti velikog ekrana

Konkurencija - Samsung Galaxy Note 3

Samsung posjeduje neznatno manji ekran, Note 3 je i puno kompaktniji od HTC-a a same specifikacije i sučelje koje je optimiziranije velikom ekranu idu mu u korist.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1383160582.jpg

Konkurencija - Oppo N1

Iako pomalo nepoznati proizvođač na našim prostorima, Oppo N1 je ozbiljni konkurent. Ono što Oppo izdvaja u ovoj usporedbi je rotirajuća kamera koja ujedno služi kao prednja i stražnja kamera i predstavlja novost u Android svijetu. Ostatak specifikacija je pomalo identičan HTC-u.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1383160558.jpg

 

 

 

Komentari

Trenutno nema komentara.

Odgovori