Testovi mobitela

HTC Desire S

Desire S Desire S Desire S Desire S Desire S Desire S Desire S Desire S Desire S Desire S Desire S Desire S Desire S Desire S Desire S Desire S Desire S
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Dual SIM Ne
Frekvencija 900 / 1800 / 1900 / 3G
Dimenzije uređaja (mm) 115 x 60 x 12
Masa uređaja (g) 130
Operativni sustav Android 2.3 Gingerbread
Ekran i tipkovnica
Rezolucija ekrana 480 x 800
Broj boja ekrana 16,7 milijuna
Tipkovnica Alfanumerička
Memorija
Telefonski imenik Neograničeno
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 5 megapiksela (2592 x 1944)
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Da
WLAN WiFi 802.11 b/g/n
WAP Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Kapacitet baterije (mAh) 1450
Vrijeme razgovora 2G (h) 7
Vrijeme čekanja 2G (h) 455
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Diktafon Da
Glazbeni player Da
FM radio Da
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Da
Navigacija GPS
Organizator Da
Gdje kupiti
Cijena 4,499,00 kn
Info Intelkom


01/ 3863 888
http://meanit.hr/
Cafe Mobil
Pogledajte što se na najvećem hrvatskom forumu o mobilnim komunikacijama piše o ovom proizvođaču!
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

Desire je evoluirao?
Autor: Dejan Pavlović

Desire S dolazi s istim ekranom kao i prethodnik, ali uz više RAM memorije i nedostatak fizičkih tipaka

Desire je vjerojatno najuspješniji HTC-ov model Android telefona. Od početka 2010. godine kada ga je HTC najavio, odmah je postao predmet želja posebno u dijelovima svijeta gdje njemu sličan telefon – Google Nexus nije bio dostupan. Nakon izlaska Desire je odmah postao bestseller. Čitatelji portala Mobil.hr proglasili su Desire najboljim mobitelom u 2010. godini.

 

Nakon otprilike godinu dana od predstavljanja Desirea, HTC nam je pripremio i Desire S (vjerojatno asocijacija na Second). Mobitel sličnih (ako ne i identičnih) specifikacija kao i njegov stariji brat ipak nam donosi više memorije, nešto veću bateriju i noviji OS.

 

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1309888156.jpg

Sadržaj pakiranja

S mobitelom u kutiji dolaze punjač, USB kabel, slušalice te standardni set priručnika za korištenje. Bitno je napomenuti da USB kabel ima dvojaku ulogu, pa se tako koristi za prijenos podataka, ali ako ga se utakne u punjač mobitela tada on postaje običan kabel za napajanje. Slušalice su dobre kvalitete, a nude i gumbe za promjenu pjesama kao i gumb za javljanje/prekidanje razgovora.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1309888165.jpg

Ergonomija, dizajn i izrada

Ne možemo se ne oteti dojmu da je velika većina HTC mobitela dizajnerski iznimno slična. Iznimka nije niti Desire S. Izgledom podsjeća na starijeg brata, ali i na niz novijih HTC uređaja. Da li je to dobra ili loša odluka HTC-a prvenstveno će prosuditi kupci.

 

Desire S je sličnih dimenzija kao i originalni Desire. Na vrhu uređaja se nalazi dosta široki zvučnik, a lijevo od njega je mjesto pronašla i kamera za video pozive. Prednjom stranom uglavnom dominira ekran veličine 3,7“ ispod kojeg se nalaze i četiri Android tipke – tipka za povratak na početni zaslon, meni, tipka povratka i tipka za pretraživanje.

 

Sve tipke su kapacitivne, što je uz prednju video kameru razlika u odnosu na prethodni Desire koji je imao prave, harderske tipke. Nestao je i optički trackball.

 

Na vrhu su mjesto pronašli 3,5 mm utor za slušalice i tipka za paljenje, odnosno gašenje.

Desna strana uređaja je u potpunosti prazna, a na lijevoj se nalaze tipke za promjenu glasnoće kao i micro USB utor. Na stražnjoj strani je i 5 megapikselna kamera pokraj koje se nalazi običan LED flash.

 

Nedostatke smo pronašli u nepostojanju fizičke tipke okidača kamere, kao i postavljanju jednostrukog LED flasha.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1309888200.jpg

Ekran i tipkovnica

Prethodno spomenuti 3,7“ ekran iste je rezolucije kao i kod originalnog Desirea, odnosno 480 x 800 točaka. Tehnologija izrade je S-LCD i možemo ga samo nahvaliti. Kutovi gledanja su iznimno široki, a reprodukcija boja kao i kontrast na zavidnoj razini.

 

Nedostatak ekrana su refleksije koje se javljaju na suncu pa je i čitanje teksta bilo dosta otežano, ali ručnim podešavanjem osvjetljenja na najvišu razinu smo bar djelomično uklonili ovaj problem.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1309888207.jpg

Operativni sustav, sučelje i brzina rada

Desire S dolazi s najnovijom verzijom Android OS-a. Radi se o Gingerbreadu, odnosno Androidu 2.3.3. Kao i na svim HTC uređajima nećemo pronaći „čisti“ Android, već Android upotpunjen s HTC Sense sučeljem. Desire S dolazi sa Senseom u verziji 2.1 i ne donosi previše noviteta u odnosu na originalni Desire.

 

I dalje na raspolaganju imate 7 virtualnih ekrana koje možete popuniti s HTC, ali i ostalim widgetima. Widgeti se dodaju dužim pritiskom na ekran.

 

HTC je ugradio čak 73 različita widgeta koje je moguće dodati, a možete ih pregledavati i kroz posebnu galeriju do koje se dolazi također dugim pritiskom na ekran i odabirom „browse all HTC widgets“.

 

Posebno su nas se dojmili widgeti za društvene mreže koji nakon unosa računa za primjerice Twitter i Facebook prikazuju sva događanja i eventualne poruke vaših prijatelja u jednom widgetu. Widgeti su skrolabilni pa je u potpunosti olakšana navigacija kroz brojne update statusa i poruke s društvenih mreža.

 

Osim widgeta za društvene mreže, dostupan je i onaj za e-mail poruke koji također prikazuje svu elektroničku poštu sa svih e-mail računa koji su uneseni na mobitelu.

 

HTC je ugradio i widgete za čitanje RSS feedova, omiljene kontakte, glazbu, fotografije, razna paljenja i gašenja funkcija mobitela – kao što su Wi-Fi, GPS, sinkronizacija i Bluetooth te već tradicionalni widgeti satova i vremena. Široka je lepeza dostupnih widgeta pa će i svi ukusi korisnika biti zadovoljeni.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1309888215.jpg

Imenik, pozivi i društvene mreže

Imenik se može sinkronizirati sa širokim spektrom društvenih računa. Nakon sinkronizacije prikazat će se svi kontakti koje imate na određenim računima, a dodatno povezivanje uvezenih kontakata i primjerice kontakata sa SIM kartice moguće je izvršiti na vrlo jednostavan način.

 

Pokraj imena svakog kontakta nalazi se ikonica čijim je pritiskom moguće odabrati nekoga iz liste te ujediniti ta dva kontakta u jedan. Svakako nam se sviđala ova opcija, jer primjerice na Twitter računu niti jedan korisnik nema telefonski broj, ali ovako olakšanim načinom povezivanja kontakata HTC značajno pojednostavljuje baratanje kontaktima.

 

Desire S ima jak zvučnik pa su i pozivi bili zadovoljavajući. Čak i u uvjetima slabije čujnosti mogli smo razaznati što sugovornik govori.

 

Razne račune društvenih mreža je moguće dodati iz menija opcija. Opcije koje imate su Facebook, Flickr, Google, Twitter, news i POP3/IMAP računi. Nelogično nam je zbog čega se nalaze Facebook i Facebook for Sense te Twitter i Twitter for Sense odabiri, ali nakon kraćeg istraživanja zaključili smo da u slučaju da dodate običan Facebook račun svoje updateove nećete moći pratiti na Sense widgetima.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1309888223.jpg

E-mail i poruke

Poput svih Android telefona i Desire S ima dvije aplikacije za e-mail poštu. Prva je klasična Googleova – Gmail, a druga Senseova koja objedinjuje sve ostale POP3/IMAP račune.

 

HTC-ova aplikacija je već tradicionalna kao i u većini prijašnjih modela. I dalje se u donjoj traci nalaze ikone za pregled mailova, omiljenih kontakata, prikaz attachementa, a na gornjem dijelu je uvijek prisutna i velika tipka za kreiranje nove poruke. Svidjela nam se mogućnost postavljanja potpisa na sve poruke, što klasična Google aplikacija na žalost još uvijek nema.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1309888230.jpg

Procesor, memorija

Unutar Desirea S mjesto je našao Snapdragon procesor koji radi na 1 GHz. Procesor je isti kao i u Desireu, a unaprijeđen je grafički čip. Sada je to riječ o Adreno 205 GPU koji daje bolje performanse u odnosu na stariju generaciju Adreno 200.

 

Mobitel ima 768 MB RAM i 1,1 GB ROM memorije. ROM memoriju je moguće napuniti s fotografijama, video isječcima i naravno aplikacijama koje možete skinuti s Android Marketa.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1309888239.jpg

Baterija i trajanje

HTC je ugradio 1450 mAh bateriju koja prema specifikacijama nudi oko 7 sati razgovora na 3G mreži. U praksi se pokazalo da je mobitel potrebno puniti svaku večer ako ga nešto više upotrebljavate (prijenos podataka, sinkronizacija mailova).

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1309888249.jpg

Multimedija, FM radio, glazba

Ulaskom u aplikaciju za slušanje glazbe prikazuje nam se cover flow s coverima albuma koji se nalaze na memoriji telefona. Sučelje je lijepo animirano i nudi najvažnije operacije nadohvat ruke.

 

Svidjela nam se opcija poboljšanja zvuka pa je tako moguće uključiti opciju za SRS poboljšanje kao i razne predefinirane opcije equilizera (rade samo na slušalicama).

Desire S nudi i FM radio kojeg je moguće slušati samo sa slušalicama, a uz klasične funkcije kao što su memoriranje postaja i uključivanja mono moda, moguće je i primati RDS informacije.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1309888258.jpg

Fotoaparat i video

Fotografije koje daje Desire S s 5-megapikselnim fotoaparatom mogle bi biti i bolje. Iako je sučelje kamere izvedeno jako dobro. Primjetno je agresivno izoštravanje fotografije koje uništava detalje. Osim toga, snimljene boje nisu dovoljno dobre i djeluju isprano.

 

Na desnoj strani se nalaze opcije za podešavanje balansa bijelog, kontrasta, oštrine i ISO vrijednosti, a pošto mobitel nema fizičku tipku kamere i ona softverska se nalazi na sredini desne strane ekrana. Na lijevoj je mjesto našao slider pomoću kojega se zumira i gumb za promjenu prednje/stražnje kamere. Zgodan dodatak kameri je i tkz. touch to focus. Ova funkcija omogućuje odvlačenje focus kvadratića na razne elemente slike kako bi fokusirali samo određene dijelove fotografija.

 

Sve ove naprednije funkcije padaju u vodu jer fotografije koje Desire S radi nisu na istom tom nivou. Srećom, video snimanje je ponešto bolje pa se HD rezolucija (720p) iskupljuje za loše fotografije.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1309888266.jpg

Povezivost i Internet pretraživač

Desire S, kao i svaki moderni smartphone ima široku lepezu povezivosti. Pa je tako prisutna brza 3G mreža, kao i WiFi, GPS i Bluetooth. Internet pretraživač je odličan. Stranice su se učitavale brzo, a prikaz je kao i na računalu. Svakako ovom dojmu pridonosi i predinstalirani Adobe Flash player.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1309888277.jpg

Navigacija

HTC ne isporučuje vlastitu aplikaciju za GPS navigaciju, ali dostupne su Google mape koje u Gingerbread verziji donose neke novitete. Prvi od njih je cachiranje mapa, odnosno skidanje dijelova mapa kako se ne bi trošio podatkovni promet prilikom navigiranja, a drugi je novo 3D sučelje koje radi, nažalost samo na tlu Amerike, jer za naše prostore Google još nije izradio 3D mape.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1309888284.jpg

Uredski paket

S mobitelom dolazi predinstalirana aplikacija QuickOffice s kojom je moguće pregledavati sve Microsoft formate (.doc, .ptt, .xl), a osim njih podržane su i pdf datoteke. Osim preglednika datoteka QuickOffice služi i kao file manager što je svakako pohvalno.

 

Nažalost, editirati dokumente nije moguće pa ako vam je to bitno morat ćete posegnuti za drugim rješenjima na Marketu kao što su Documents to go i slično.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1309888291.jpg

Organizator i alarm

Oragnizator u HTC-ovoj izvedbi nam se iznimno svidio. Iako je po funkcijama riječ o klasičnom Google kalendaru HTC je posebno olakšao način dodavanja novih eventova tako što je postavio veliki gumb za novi događaj na početni zaslon kalendara. Ovo se čini kao sitnica, ali brojni proizvođači ovu najčešće korištenu tipku sakriju negdje duboko u menijima.

 

Događaje je moguće pregledavati kao listu (agendu) ili kao kalendar u kojem su pojedini dani označeni – ako postoje dogovoreni događaji.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1309888300.jpg

Aplikacije i igre

Desire S kao i svaki Android smartphone ima pristup Googleovom Marketu. Na njemu je moguće pronaći aplikacije i igrice za gotovo sve potrebe i ukuse. Od aplikacija koje su instalirane na Desire S su klasične HTC Sense. One uključuju aplikacije za društvene mreže (Facebook, Twitter...), ali i program za obradu Office dokumenata, što je za svaku pohvalu.

 

Tijekom testiranja mobitela isprobali smo igru Angry Birds i ona je, očekivano radila bez zastajkivanja. Posebno nam se svidio odličan multitasking (zbog povećane RAM memorije) pa smo tako i nakon odlaska iz Angry Birdsa na početni ekran i ponovnog vraćanja u igricu nastavili gdje smo stali. Većina mobitela bi „ubila“ igricu, zbog nedostatka memorije pa bi s igranjem morali krenuti ispočetka.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1309888308.jpg

Benchmark

Za benchmark smo koristili Quadrant Standard aplikaciju i na njoj je Desire S prosječno osvojio 1200 bodova. Ovo je rezultat koji je u potpunosti očekivan u odnosu na ono što mobitel hardverski nudi, i u rangu je s primjerice Nexus Oneom koji postiže oko 1300 bodova.

Cijena

Cijena od 4.499 kuna je već standardna cijena za većinu HTC-ovih mobitela u zadnjih godinu dana, barem što se tiče mobitela ovog ranga. Podsjetimo se, isto toliko je koštao i Desire prije godinu, a ovaj mobitel je sada ipak nešto jači od prethodnika.

Cool faktor

Cool faktor ovog mobitela je njegov atraktivan dizajn. Dizajn se očituje u neobičnom smještaju poklopca koji štiti kartice i bateriju. Naime, on se nalazi u donjem dijelu pa je za skidanje potrebno odvojiti jednu trećinu mobitela ispod koje se nalaze utori za bateriju, SD i SIM karticu.

Zaključak

Desire S je nasljednik iznimno uspješnog HTC-ovog modela Desire. Iako moramo napomenuti da se nasljednik nije iskazao u nekim ključnim poljima koja su mučila i originalni Desire, kao što je lošija kamera, svejedno nosi neke napretke. Oni su vidljivi na polju internih specifikacija – poboljšanom grafičkom procesoru i većoj količini memorije te na novijem operacijskom sustavu.

 

 Plus

+ HTC dizajn

+ hardverske specifikacije

+ najnoviji Android OS

 

 Minus

- lošije fotografije

- nedostatak fizičke tipke okidača

Konkurencija

HTC Desire

 

Iako godinu dana stariji, nije naročito lošiji. Desire ima jednak procesor, ekran, ali i manje RAM/ROM memorije, kao i stariji OS. Ima i fizičke tipke ispod ekrana.

 

Samsung Galaxy S

 

Galaxy S ima nešto veći ekran (4 inča), ali i lošiju završnu izradu u odnosu na Desire S. Ostale specifikacije su slične pa odluku o odabiru između ova dva mobitela vjerojatno će ovisiti o tome da li vam je draža HTC implementacija Androida – u obliku Sensea ili Samsungova u obliku TouchWiza.

 

 

 

Komentari

duck

06. srpnja 2011 - 10:31 Prijavi neprimjeren komentar

mislio sam na kupnju starog desirea

duck

06. srpnja 2011 - 10:31 Prijavi neprimjeren komentar

Ne vidim baš neki razlog zašto bi kupio desire s kad za puno manje novca dobiješ gotovo isto to. a i biće upgrade na noviji softver zar ne?

Odgovori