Testovi mobitela

HTC Desire C

Desire C Desire C Desire C Desire C Desire C Desire C Desire C Desire C
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Frekvencija 900 / 1800 / 1900 / HSDPA
Hrvatski izbornik Da
Dimenzije uređaja (mm) 107,2 x 60,6 x 12,3
Masa uređaja (g) 100
Ekran i tipkovnica
Rezolucija ekrana 320 x 480
Broj boja ekrana 16,7 milijuna
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 5 megapiksela (2592 x 1944)
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Da
WAP Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Kapacitet baterije (mAh) 1230
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Glazbeni player Da
Video player Da
FM radio Da
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Da
Organizator Da
Dodatno Call grupe, više brojeva po kontaktu, Picture ID, Ring ID, Threaded view, SNS integracija, Qualcomm
Gdje kupiti
Cijena 1.999 kn
Info Intelkom


01/ 3863 888
http://meanit.hr/
Cafe Mobil
Pogledajte što se na najvećem hrvatskom forumu o mobilnim komunikacijama piše o ovom proizvođaču!
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

Igračka za početnike
Autor: Branko Kos

HTC Desire C uređaj je koji svojim dizajnom podsjeća na kopiju popularnog Wildfire S modela

Nakon testiranih nekoliko modela One serije, Desire C u srebrno-bijeloj izvedbi nije nam donio nikakvu novost na tržište već tek sjećanje na vrlo popularni model Wildfire S koji je izgledao praktički isto.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1354087390.JPG

Sadržaj pakiranja

U serijskom pakiranju uređaja dobiva se tek ono osnovno. Putni punjač sa zajedničkim kabelom za povezivanje s računalom te audio slušalice koje reproduciraju izvrstan zvuk. Klasično i prihvatljivo serijsko pakiranje za uređaj ovakve klase.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1354087601.JPG

Ergonomija, dizajn i izrada

Simpatičan u ruci, Desire C dolazi u 3 boje od kojih je nama u ruke stigao srebrno-bijeli koji neodoljivo podsjeća na prijašnji model Wildfire S. Ono što je definitivno zamjetno je ekran koji je veće dijagonale. Težina uređaja je 100 g i to je optimalna težina za uređaj ovakvih dimenzija. Izrada je klasično HTC-ovska, fina plastika u kombinaciji s kvalitetnim rubom odaje dojam kompaktnosti.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1354087693.JPG

Ekran i tipkovnica

Ekran je nešto veći nego kod modela Wildfire pa Desire C ima čak 3,5“ i ekran je prilično pregledan. Njegov je najveći minus što uz rezoluciju od 320 x 480 piksela ima tek 146 ppi, što uvjetuje da slika nije pretjerano oštra, te se same točkice na ekranu vide prilično jasno i to nas smeta kod uređaja koji ne spada u kategoriju jeftinih smartphoneova. S tipkovnicom nismo imali problema, precizna je i ugodna za rad.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1354087737.JPG

Operativni sustav, sučelje i brzina rada

Kako smo i naveli, Android operativni sustav  je osnovica koja pokreće HTC uređaje. Tako je u ovom modelu iskorišten OS 4.0 poznatiji pod imenom Ice Cream Sandwich. U kombinaciji s procesorom od 600 MHz korištenje je prilično sporo. Naime ovaj procesor je vjerojatno jedan od najslabijih koje smo imali prilike koristiti u uređaju s Ice Cream Sandwichem.

Sučelje je u ovom uređaju već klasično i prepoznatljivo HTC Sense koje se po svojoj intuitivnosti može usporediti s Timescapeom kojeg koriste novi modeli serije Xperia. Mogućnost dodavanja kratica za pojedine aplikacije te kontakata za brzo biranje olakšava samo korištenje uređaja. Ipak voljeli bismo da u HTC Senseu vidimo i nešto malo novija rješenja koja bi vjerujemo razveselila korisnike. Iako se tu mogu pronaći vrlo uspješni HTC-ovi „prsti“ kod kamere, glazbenog playera, zabave, personalizacije telefona, korištenja mobitela tijekom vožnje...

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1354087829.JPG

Imenik, pozivi i društvene mreže

Smiješno je u današnje vrijeme pretjerano govoriti o imeniku uređaja kada je već esencijalna funkcija postala neograničenost dodavanja unosa. Neograničen broj unosa u imenik omogućava poslovnom korisniku da na jednom mjestu ima apsolutno sve informacije svojih partnera počevši od imena pa sve do adrese ureda i web stranice. Društvene su mreže zastupljene putem aplikacija kojima se vrlo lako služiti. Facebook i LinkedIn vrlo su jednostavni za korištenje na taj način.

Ipak ono što bi za FB ipak bilo malo jednostavnije je da je ekran nešto veći. Sinkronizacija društvenih mreža s kalendarom omogućuje praćenje kalendara s eventima s Facebooka, a ako odlučite sinkronizirati i imenik onda će se ukoliko su imena u imenik unesena kao i na FB prikazivati za svaki kontakt njegova profilna slika s društvene mreže.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1354087881.JPG

E-mail i poruke

Prvi pojam e-maila kod Android uređaja definitivno je Gmail bez kojega ovaj uređaj praktički ne može funkcionalno raditi. Razlog tome je cjelokupna sinkronizacija računa s operativnim sustavom pri čemu je najbitnija stavka povezivanje s Play Storeom.

Ipak, moguće je podesiti još nekolicinu korisničkih računa. Pisanje poruka nije teško zbog precizne tipkovnice, ali bi ipak i ovdje bilo lakše da je tipkovnica nešto veća jer ovako stvara malene probleme za one čiji su palčevi nešto veći.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1354087918.JPG

Procesor, memorija

Ukoliko pratite procesorsku snagu današnjih mobitela, zasigurno ćete za 600 MHz pomisliti kako se radi o vrlo slaboj snazi. I to je istina.
 

Interna memorija ima 4 GB, s mogućnošću proširivanja vanjskom jedinicom do 32 GB. Naše je mišljenje da će to ipak biti dovoljno prosječnom korisniku. Moguće je uređaj napuniti s iznimno puno multimedije, od aplikacija pa sve do glazbe i fotografija.
 

RAM memorija ima 512 MB što je zadovoljavajuće za uređaj ovakvog procesora. Ipak se osjeti sporiji rad nego kod nekih drugih konkurentskih uređaja. Za neke zadatke ova RAM memorija u kombinaciji s procesorom od 600 MHz jednostavno je preslaba.

Benchmark test

Za potrebe benchmarka koristili smo Quadrant i Vellamo. Po Vellamo testu Desire C ima 540 bodova i nalazi se tek pred  ljestvice svih uređaja. Quadrant rezultati upućuju na isto. Desire C nalazi se na zadnjem mjestu na ljestvici s 1442 boda. Ovaj rezultat upućuje na to da je ovaj procesor u uređaju, od samo 600 MHz postao prošlost te ne razumijemo implementaciju istoga u ovako novi uređaj.

Baterija i trajanje

Baterija u uređaju je Li-Ion 1230 mAh za koju nismo dobili službenu specifikaciju.
 

Što se našeg korištenja tiče baterija je u normalnom korištenju izdržala nepunih 24 sata tako da ju zapravo svaki dan morate staviti na punjenje. Ovo je u današnje vrijeme ipak postala boljka gotovo svih telefona zbog velikih trošila koja su u uređaj ugrađena posebno pritom stavivši naglasak na veliki ekran.

Multimedija, FM radio, glazba

Osim mogućnosti stavljanja glazbe na telefon može se slušati i radio uz pomoć slušalica koje koriste 3,5 mm utor i dobivaju se u paketu. Slušalice ujedno kao i kod svih drugih mobilnih telefona služe kao antena tako da je bez njih radio nemoguće slušati.
 

Zvuk je iznimno čist bez šumova kako na slušalice tako i preko zvučnika u slučaju slušanja pohranjenih pjesama u mp3 formatu. Jedan od razloga izvrsnog zvuka putem slušalica je i Beats Audio sustav koji poboljšava zvuk reproduciran s ovog mobilnog uređaja.

Fotoaparat i video

Implementirani fotoaparat ima rezoluciju od 5 megapiksela, nema LED bljeskalicu niti autofokus. Na samom uređaju zbog razlučivosti piksela slike i nisu pretjerano čiste.

Ako ih pogledamo primijetit ćemo da su pojedini dijelovi slabije oštrine s više šumova. Optika samog uređaja nije najkvalitetnija stoga ćete ipak za važnije prigode morati ponijeti pravi digitalni fotoaparat. Video snimke su osrednje kvalitete, s slabom oštrinom. Podvučemo li crtu kamera i fotoaparat ovog uređaja su zadovoljavajući za mobilni telefon, ali od njih nemojte očekivati ništa više jer će vam poslije biti žao.


Fotografirano s HTC Desire C:


 

 

 

Povezivost i Internet pretraživač

Bežično spajanje putem Wi-Fi povezivosti omogućuje spajanje na Hot Spot lokacijama i bežičnim mrežama na kojima vam je poznata šifra. Slanje podataka omogućeno je putem Bluetootha veze, no isto tako ga se može spajati s računalom putem USB kabela kojeg dobivate u serijskom pakiranju. Internet pretraživač je dobar i brz, a zahvaljujući dobrom odazivu dodirnog ekrana njime se i lako služiti. Sporiji rad procesora uvjetuje i sporiji rad s Internetom tako da ne možemo reći da smo u ovome baš pretjerano uživali.

Navigacija

Sam Android operativni sustav nudi pregršt navigacijskih rješenja. Pritom mislimo na cestovne navigacije, ali i ostale koje vam mogu pomoći, bilo na moru ili planinama. Veličina ekrana ovdje odigrala glavnu ulogu. Dijagonala od 3,5“ ipak je u vožnji malo premalena.

Uredski paket

Zahtjevnije je dokumente nešto teže otvarati jer je potrebno prilično dugo dok se otvore, a zatim i procesuiraju u smislu listanja i pregleda. Dosta zastajkivanja i smrzavanja su nas odvukli od toga da HTC Desire C koristimo kao uređaj u poslovne svrhe.

Organizator i alarm

S obzirom na mnoštvo aplikacija, organizator i podsjetnike moguće je odabrati prema svojem ukusu. Mi smo se ipak zadržali na implementiranom organizatoru unutar kalendara i bili smo iznimno zadovoljni funkcionalnošću. S Play Storea moguće je skidanje nekolicine organizatora s kojima ćete svoje poslovanje i dnevne obaveze uvijek imati kraj sebe. Postavljanjem zvučnog signala na svaki od pojedinih zapisanih događaja u kalendaru uvjereni smo da ga nikada nećete propustiti.

Aplikacije i igre

Mogućnost instalacije mnogih aplikacija razveselit će sve korisnike. Aplikacije svih vrsta personalizirat će uređaj onako kako vama to odgovara. Što se tiče igara, savjetujemo da ne instalirate igre koje su dosta zahtjevne (Real Football 2012) jer će se sama slika dosta kočiti i smrzavati. Ako podvučemo crtu zaključujemo da smo najviše problema imali s pokretanjem zahtjevnijih aplikacija, zbog slabog procesora koji se pokazao kao kamen spoticanja u radu inače solidnog uređaja.

Cijena za HTC Desire C

Cijena samog uređaja je 1999 kn. S obzirom na procesor od samo 600 MHz i rezoluciju ekrana moramo priznati da je cijena visoka. Konkurentski proizvođači su u ovoj klasi ipak ponudili nešto više, a opet povoljnije.

Cool faktor

Realno gledajući ovaj uređaj nema baš i neki cool faktor.

Zaključak

Iako ima najnoviju verziju Androida, slaba strana ovog uređaja je procesor od 600 MHz. Moramo se složiti da nas dugo nije tako razočarao uređaj tajvanskog proizvođača naročito jer se u ovoj klasi nalaze puno brži i bolji uređaji, a k tome i povoljniji. Procesor od 600 MHz s jednom jezgrom u naletu puno jačih uređaja ove jeseni dovoljan je tek da zadovolji one koji se susreću sa smartphoneom po prvi puta ili od njega očekuju tek ono osnovno, da mogu telefonirati i koristiti neke funkcionalnosti naprednih telefona, ali u sporijoj brzini.

 

Plus

 

+ Implementiran Ice Cream Sandwich

+ Dimenzije

+ Zvuk

 

Minus
 

- Slab procesor

- Baterija

- Serijsko pakiranje

Konkurencija

Sony Xperia U

     

Sony Xperia U je predstavnik Xperia serije u ovoj klasi. Cijenom je nešto skuplji povoljniji (2.299,00 KN), a procesorom jači. Uređaj ima procesor od 1000 Mhz, ali i puno kvalitetniji ekran upotpunjen Bravia tehnologijomm. Naš odabir ipak bi bio Sony jer je brži i dizajnerski inovativniji od HTC-a, te mu kamera radi puno bolje fotografije.

 

Samsung Galaxy Mini 2

 

I Galaxy serija ima svog predstavnika u klasi. Samsungova je uzdanica Galaxy Mini 2 koji je i povoljniji (1.398,00 KN) i ima 4GB interne memorije. Nešto manji ekran i jači procesor idu na stranu Galaxya.

 

 

 

Komentari

Trenutno nema komentara.

Odgovori