Testovi mobitela

HTC Explorer

Explorer Explorer Explorer Explorer Explorer Explorer Explorer Explorer Explorer Explorer Explorer Explorer Explorer
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Dual SIM Ne
Frekvencija 850 / 900 / 1800 / 1900
Hrvatski izbornik Da
Dimenzije uređaja (mm) 102,8 x 57,2 x 12,9
Masa uređaja (g) 108
Ekran i tipkovnica
Rezolucija ekrana 320 x 480
Broj boja ekrana 262.144
Tipkovnica Alfanumerička
Memorija
Telefonski imenik Neograničeno
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 3,2 megapiksela (2048 x 1536)
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Da
WAP Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Kapacitet baterije (mAh) 1230
Vrijeme razgovora 2G (h) 7,7
Vrijeme čekanja 2G (h) 485
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Diktafon Da
Glazbeni player Da
FM radio Da
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Da
Organizator Da
Gdje kupiti
Cijena 1,200,00 kn
Info Bonbon


097/0266266
http://www.bonbon.com.hr
Cafe Mobil
Pogledajte što se na najvećem hrvatskom forumu o mobilnim komunikacijama piše o ovom proizvođaču!
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

Odličan best-buy telefon
Autor: Krunoslav Ćosić

Više nego dobar početni pametni telefon donosi jako dobre performanse te odličan omjer uloženo/dobiveno. HTC Explorer je mobitel namijenjen ne samo onima koji tek istražuju svijet pametnih telefona – ovo je telefon i za nešto naprednije korisnike

Može li nešto biti jeftino i dobro? Ako bismo sudili po marketingu i reklamama, sve oko nas je povoljno i dobro, ali da li je to zaista tako mogu reći samo stručni mediji kakav je Mobil koji je u 13 godina postojanja istestirao više od 1200 različitih modela mobitela. Dakle, iskustvo i znanje imamo stoga možemo krenuti s testiranjem novog HTC-ovog Android pametnog mobitela – Explorer (istraživač).

Već se iz samog naziva modela sugerira da je riječ o istraživaču odnosno mobitelu namijenjenom korisnicima željnim istraživanja mobilnih prostranstava. Uzmemo li u obzir performanse mobitela, o kojima ćemo u nastavku testa, cijenu i završnu obradu, zaključak (koji vas čeka nakon što pročitate još 15.612 znakova), bit će zasigurno zanimljiv.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1329999528.JPG

Sadržaj pakiranja

U kutiji srednje veličine smješten je mobitel zajedno s USB kabelom koji se koristi i kao kabel za punjač. Kabel nije predugačak i bilo bi praktičnije kada bi bio nešto duži, dok je punjač moderno dizajniran i jedan je od najljepših koji se danas nude. Naravno, tu su i detaljne upute na hrvatskom jeziku jer mobiteli više nisu jednostavni uređaji, to su prava mala računala koja mogu štošta.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1329999923.JPG

Ergonomija, dizajn i izrada

Ergonomski, mobitel predstavlja odličan kompromis veličine i praktičnosti nošenja u bilo kojoj situaciji. Ugodan je za nošenje i korištenje, a tu prvenstveno mislimo na finiš stražnje strane kućišta koja je izrađena od plastike koja asocira na gumu. Materijal je mekan i pomalo hrapav tako da mobitel sigurno leži u ruci i nema klizanja. Uzorak je točkast i vrlo moderan, ima stila.

 

Materijal djeluje kvalitetno i sigurni smo da bi pad mobitela na kakvu tvrdu površinu završio samo „laganim potresom“, ne i vidljivim oštećenjima. Savršen mobitel za one koji već unaprijed znaju da će im mobitel koji put završiti na podu. Iako su šanse za takav scenarij smanjene upravo zbog hrapave površine stražnje strane, ali znamo da smo svi ponekad „smotani“ i mobitel zna ispasti iz ruke.

 

Stražnjom stranom dominira i veliki logotip HTC (High Tech Computers) na čijoj se površini nalazi leća kamere te zvučnik za multimediju. S prednje je strane prepoznatljivi HTC-ov dizajn po kojem su ovi mobiteli prepoznatljivi, a dizajn se odlikuje jednostavnošću kojom kao i kod svih touch mobitela dominira ekran.


Kao i kod većine drugih proizvođača, mobitel na prednjoj strani nema fizičke tipke – ispod ekrana se nalaze kapacitivne tipke osjetljive na dodir, dok na boku pronalazimo ipak dvije prave tipke za kontrolu glasnoće. Naravno, na vrhu se nalazi tipka za uključivanje i isključivanje uređaja.

 

Tu su još i utor za micro USB kabel tako da se mobitel može puniti putem strujnog punjača ili pak preko računala. Utor za slušalice je 3,5 milimetarski, ali ćete slušalice sami morati nabaviti.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1329999958.JPG

Ekran i tipkovnica

Na uređaju dužine od gotovo 103 mm smješten je 3,2 inčni ekran koji koristi TFT tehnologiju, a radi se kapacitivnom ekranu osjetljivom na dodir koji radi jako dobro. S obzirom da je ekran osrednjih dimenzija, sve je dohvatljivo dok se mobitel drži u jednoj ruci, tako da se palcem može doći do apsolutno svega što je vidljivo. Znamo da veći ekrani zahtijevaju dobre akrobatske sposobnosti prstiju ukoliko se sve želi obaviti sa samo jednom rukom.

 

Rezolucija ekrana je 320x480 piksela, čime se dolazi do brojke od 180 piksela po inču. Sasvim solidan broj piksela tako da slika na ekranu nije pikselasta i ne primjećuje se manjak piksela. Jedino se prilikom skrolanja sadržaja na ekranu primjećuje nešto sporije osvježavanje slike, ali je sve u granicama normale.

 

Tipke ispod ekrana smo već spomenuli – to su standardne Android tipke Home, Option, Back i Search (početna stranica, opcije, natrag i pretraživanje) koje dobro obavljaju svoj posao.

 

Tipkovnica je virtualna i moguće ju je koristiti i u polegnutom položaju kada je još veća i komfornija. Dok je mobitel u uspravnom položaju pisanje je sasvim ugodno, ne osjeća se manjak prostora. HTC-ovi dizajneri su dobro posložili tipke koje na sebi sadrže brojeve i druge posebne znakove tako da nije potrebno ići u posebne znakove tijekom pisanja teksta, a što zna i te kako biti zamorno kod nekih proizvođača koji nemaju ovako dobru tipkovnicu za rad.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1330001446.JPG

Operativni sustav, sučelje i brzina rada

HTC Explorer dolazi s Android operativnim sustavom u verziji 2.3.5, koja je standardna na većini novih modela mobitela. Android, inače najpopularniji OS današnjice, u trenutku kupnje mobitela dolazi siromašan aplikacijama i nećete na njemu pronaći puno zabave.

 

Naravno, zato je tu Android Market, trgovina aplikacijama u kojoj se nalazi više od 300.000 različitih aplikacija kojima nadograđujete svoj mobitel. Isto kao i računalo, na koje se instaliravaju novi programi.

 

Svaki svoj mobitel HTC oplemeni i svojim Senseom, svojevrsnim paralelnim OS-om koji dolazi u verziji 3.5 te omogućuje neke dodatne funkcionalnosti na telefonu koje će korisnicima svakako dobro doći. Na primjer, početni ekran je drugačiji i može imati prečace i sat, a u ponudi je veći broj HTC-ovih aplikacija i widgeta koji se mogu postaviti na početne ekrane.

 

Sučelje je jednostavno za korištenje i ako ste koristili bilo koji drugi Android telefon, odmah ćete na ovom telefonu biti „kod kuće“. Sve je prepoznatljivo i omogućuje logično korištenje, a što je najbitnije – omogućuje jako puno personalizacija po vašem izboru.

 

Mobitel nema brzi procesor – dolazi s provjerenim Qualcommovim Snapdragonom chipsetom i procesorom Cortex A5 koji radi na frekvenciji od 600 MHz, a tu je i Adreno 200 grafika koja dodatno potpomaže mobitel.

 

Iako ćete u današnje vrijeme dvojezgrenih procesora, koji rade na taktu od 1,4 GHz, možda pomisliti kako je ovo prespor procesor, u praksi je sasvim dovoljno jak i omogućuje da se na mobitel obavlja većina funkcionalnosti koje rade mobiteli koji koštaju po 5000 kuna. Ovo je uređaj koji košta samo 1200 kuna (u bonbon ponudi, bez ikakve ugovorne obaveze).

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1330001502.JPG

Imenik, pozivi i društvene mreže

Imenik telefona je vezan uz Googleov Gmail tako da ćete sve kontakte vrlo jednostavno moći imati pohranjene i na Googleovom serveru. Odlična stvar jer ste tako sigurni da su vaši brojevi dodatno backupirani. Naime, u slučaju da ostanete bez mobitela, nakon što kupite novi mobitel dovoljno je samo upisati svoj Gmail u telefon i odmah ćete imati sve svoje kontakte. Tako je isto moguće i u ovom mobitelu imati svoje kontakte iz prethodnog telefona.

 

Kontakti se mogu sinkronizirati i s društvenim mrežama, tako da ćete u telefonu imati odmah i fotografije vaših prijatelja jer će telefon automatski povezati ime osobe iz vašeg telefonskog imenika s imenom osobe na Facebooku. Naravno, i prilikom pozivanja ćete na ekranu imati prikazanu fotografiju osobe s kojom komunicirate. Čim osoba promijeni fotografiju na društvenoj mreži, fotografija će se osvježiti i u vašem telefonu.

 

Društvenim mrežama možete pristupiti putem različitih aplikacija koje možete preuzeti s Marketa, tako da je na vama da se odlučite za onu koja vam se najviše sviđa. S obzirom na cijenu i mogućnosti vjerujemo da će mnogi mladi korisnici, inače ovisnici o Facebooku i drugim društvenim mrežama, vrlo rado odabrati ovaj telefon za sebe.

 

Za biranje brojeva koristi se virtualna numerička tipkovnica koja se proteže preko većeg dijela ekrana tako da su brojevi sasvim veliki i ugodni za biranje.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1330001530.JPG

E-mail i poruke

Uz pomoć e-mail i Gmail aplikacija moguće je telefon koristiti i kao pravi e-mail klijent. Ovisno o postavkama sinkronizacije pošta će vam stizati u intervalima kako vi želite (ili pak samo na zahtjev, kada odlučite ručno provjeriti poštu, kako biste kontrolirali troškove prijenosa podataka).

 

Ipak, u današnje je vrijeme prijenos podataka značajno pojeftinio, a mreža u kojoj je mobitel u ponudi, u bonbonu, pruža i mogućnost stvaranja vlastitih kombinacija u kojima je moguće kombinirati i internetski promet.

 

Poruke su vrlo siromašne opcijama, kao i kod svakog Android mobitela, što znači da nije moguće stvaranje osobnih mapa nego su sve poruke poredane u jednu mapu. Ukoliko pak želite drugačiji podizbornik Poruke na mobitelu, posjetite Market i isprobajte neku od desetaka različitih aplikacija unutar kojih možete podesiti apsolutno sve – od veličine i boje fonta, stvoriti mape…

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1330001559.JPG

Procesor, memorija

Procesor je već spomenuti Cortex A5 koji svoj posao obavlja jako dobro i bez zastajkivanja u radu, tako da njegovih 600 MHz obavlja sve što mu se naredi.

 

Interna memorija uređaja je 90 MB, što i nije previše, ali memorija je proširiva microSD karticama do 32 GB. Uz uređaj se dobije kartica od 1 GB, što je za prosječnog korisnika sasvim dovoljno ukoliko će se mobitel koristiti za instalaciju novih aplikacija, snimanje kamerom i pohranu nekoliko pjesama.

 

Ukoliko imate veći apetit onda obavezno kupite karticu većeg kapaciteta, a cijena kartice od 4 GB košta praktički nekoliko desetaka kuna.

 

Mobitel ima vrlo dobru RAM i ROM memoriju – do prije nešto više od godinu dana samo su najjači mobitel dolazili s 512 MB RAM i 512 MB ROM memorije, a koštali su više od 4000 kuna.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1330001590.JPG

Baterija i trajanje

Kad govorimo o bateriji i njezinom trajanju, polazimo od informacije o kapacitetu baterije koji iznosi 1230 mAh. Kod mobitela koji imaju puno jače procesore to bi bilo dovoljno za maksimalno jedan dan, dok ćete kod HTC Explorera dobiti 2 do 3 dana autonomije.

 

Naravno, ukoliko mobitel radi na 3G mreži, koristite stalnu e-mail komunikaciju i surfate Internetom, tada možete računati na jedan i pol do maksimalno dva dana. Ali, ako mobitel prebacite u 2G mod i koristite wireless za pristup Internetu tada ćete dobiti i nešto više autonomije. Dakle, sve ovisi koliko ste „stisnuli papučicu gasa“.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1330001619.JPG

Multimedija, FM radio, glazba

Android pametni telefoni su bogati multimedijom – osim fotoaparata tu su glazbeni i video player, s tim da ćete kod glazbenog playera primijetiti kako je Appleov iOS ipak tu daleko napredniji i bolje dizajniran.

 

FM radio je stereo i prikazuje RDS informacije koje radijske postaje odašiljaju, radi samo sa slušalicama koje se koriste kao antena, a s Marketa možete skinuti neke od domaćih i stranih aplikacija koje omogućuju slušanje internetskog radija. Tako da sve domaće radijske postaje, iako nisu u dometu gdje se vi nalazite, možete slušati putem Interneta.

 

Naravno, možete slušati bilo koji radio, s bilo kojeg kontinenta i države. Želite poslušati neku kinesku radijsku postaju, ili pak postaju iz Brazila ili iz Rusije, sve vam je dostupno. Trebate imati samo pristup.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1330001966.JPG

Fotoaparat i video

Osim glazbenog i video playera tu je fotoaparat koji nudi razlučivost od 3,15 megapiksela. Sasvim solidna megapikselaža, a nedostatak auto fokusa ćete osjetiti prilikom fotkanja iz neposredne blizine. Fotoaparat nema nikakvu stabilizaciju slike tako da ćete prilikom fotografiranja morati imati mirnu ruku.

 

Većina današnjih mobitela s fotoaparatom tijekom dana će vam ponuditi dobre fotografije, s kojima ćete biti sasvim zadovoljni. Takav je i fotoaparat kod Explorera, ali tek se u uvjetima slabijeg osvjetljenja vidi kvaliteta leće. Isprobali smo nekoliko fotografija i u unutarnjim prostorima, sa svjetlom, i možemo reći kako smo jako zadovoljni kvalitetom fotografija. Slika nije zamućena, ne primjećuje se veliki šum, a boje su dovoljno vjerne.

 

Fotoaparat nudi opciju automatskog poboljšavanja slike, a što preporučujemo da se uvijek koristi. ISO ide do 800, a moguće je koristiti i automatski ISO. Fotografije se mogu obilježiti i geolokacijskom informacijom, kako biste znali gdje su točno snimljene. Ili se kasnije eventualno vratili na tu poziciju.

 

Prilikom fotkanja moguće je koristiti i neke od efekata kako biste dobili drugačiji kolorit fotografija (sivi tonovi, sepija, negativ, sunčani efekt, vodeni efekt).

 

Video kamera snima video u rezoluciji 480p, što znači da nećete dobiti veliku gustoću piksela, ali prilikom pregledavanja videa na mobitelu to je sasvim dovoljno. Moguće je podesiti oštrinu slike, zasićenost boja, kontrast i ekspoziciju, a zgodno je što se odmah na ekranu mogu pregledavati promjene koje dolaze prilikom promjene bilo kojeg od ovih parametara.

 

Testne fotografije:

 

 

 

 

 

 

 

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1330002079.JPG

Povezivost i Internet pretraživač

U dijelu s povezivosti HTC Explorer nimalo ne zaostaje za najnaprednijim telefonima na tržištu. Sve je tu: GPRS, EDGE, 3G, HSDPA (koja ide do 14,4 Mb/s u downloadu). Wireless je podržan u b/g/n verzijama, a kako se radi o Androidu verzije 2.3 to znači da je mobitel moguće postaviti u hot-spot način rada te se na njega spajati s drugim uređajima.

 

Vrlo zgodno ukoliko se nalazite na putovanju, a s laptopom se želite spojiti na Internet. Bluetooth je verzije 3.0 i podržava A2DP (stereo prijenos glazbe putem Bluetootha).

 

Internetski pretraživač je standardni Googleov, što znači da prilikom surfanja možete dodavati nove prozore i tako lakše manevrirati s više web stranica. Dvostruki klik prsta na ekran zumirat će stranicu, a širenje i skupljanje više prstiju, putem multitoucha, omogućuje također zumiranje stranice.

 

Naranvo, ukoliko niste zadovoljno s ovim browserom, s Marketa možete skinuti neke druge (Opera mini, Dolphin…) koji u odnosu na ovaj nativni nude i neke druge opcije podešavanja ili pak uštede prometa prilikom surfanja. Tako ćete uz Operu Mini ili Operu Mobile uštedjeti i do 80% u količini prenesenih podataka.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1330002126.JPG

Navigacija

Mobitel ima integrirani GPS prijamnik, a tu je i A-GPS koji koristi internetski prijenos prilikom lociranja i bržeg pronalaženja pozicije. Osim već postojećih Googleovih mapa moći ćete na mobitel instalirati neku navigacijsku aplikaciju koja se može pronaći besplatno, ali postoje i one kvalitetnije za koje se plaćaju karte (od 50 kuna na više).

Uredski paket

Mobitel ne dolazi s uredskim aplikacijama tako da ćete za pregledavanje i uređivanje dokumenata morati skinuti neku od aplikacija s Marketa.

Organizator i alarm

Kalendar je povezan s Googleovim kalendarom tako da ćete kao i u slučaju telefonskog imenika imati backup svih podataka na Googleovom serveru. Naravno, možete skinuti i neku kalendarsku aplikaciju koja će vam ponuditi i neke druge funkcionalnosti. Na primjer, Business calendar daje bolju mogućnost upravljanja kalendarom prilikom uređivanja stavki jer se pri odabiru novog datuma prikazuje cijeli mjesec, što je praktičnije nego ručno odabiranje pojedinog datuma.

 

Alarm je klasičan i omogućuje osnovne postavke kao što je višestruko ponavljanje tijekom pojedinih dana u tjednu te dodavanje opisa alarma, a na Marketu možete skinuti budilice koje neće prestati zvoniti sve dok ne izračunate koliko je na primjer 64 plus 16.

Aplikacije i igre

Standardno, uz uređaj ćete dobiti Googleove aplikacije (Gmail, Google karte, Search, Latitude, Mjesta, Navigaciju, Gtalk, YouTube), a za sve dalje od toga skoknete do Marketa i skinete aplikacije kakve želite. Ukoliko pratite novosti na Mobil.hr portalu ili pak na forumu cafe.mobil.hr, zasigurno ćete pronaći nešto i za sebe, u području koje vas zanima.

 

Mobitel ne dolazi s igrama nego – trk na Android Market.

 

Cijena

Cijena od 1200 kuna je vrlo povoljna ukoliko uzmemo u obzir cijene pametnih telefona, koje dosežu i više od 5200 kuna. HTC Explorer nudi gotovo sve što i jači mobiteli, ali u manjem pakiranju i za puno manje novca. Mobitel je dostupan u ponudi mobilnog operatera bonbon.

Cool faktor

Svakako je stražnja maska cool faktor zbog kojeg će vam se ovaj mobitel svidjeti. Mobitel ipak izgleda nešto drugačije i posebnije nego što se može vidjeti u trenutnoj ponudi.

Zaključak

HTC Explorer nije samo odličan entry level (ulazni) uređaj, njime će biti zadovoljni i korisnici koji se već jako dobro snalaze u svijetu pametnih telefona, ali žele kupiti novi mobitel po povoljnoj cijeni. Dobro podešena veličina uređaja, solidna snaga i radna memorija te dobar fotoaparat i ekran dobri su aduti za kupnju.

 

Ukoliko trebate više memorije od ponuđenih 1 GB, cijene kartica su danas vrlo povoljne i za cijenu jednog pića s nekoliko prijatelja možete imati višestruko više raspoložive memorije.

 

Plus

 

+ cijena

+ odnos dobiveno/plaćeno

+ kućište

 

Minus

 

- dužina USB kabela

- kapacitet memorijske kartice

- nema slušalice u paketu

 

 

Konkurencija:

LG Optimus One P500

 

Ima identičan ekran, ali je nešto veće mase (129 grama) i nešto veće interne memorije (170 MB). Snaga procesora je ista, kao i rezolucija fotoaparata, a LG ima stariju inačicu Bluetootha 2.1.

 

Sony Ericsson Live with Walkman

 

Iste dimenzije ekrana, ali jači procesor kod Sony Ericssona od 1 GHz te jača kamera od 5 megapiksela prednost su modela Live with Walkman. Ali, uz veću cijenu uređaja.

Mobil.hr forum HTC Explorer tema

 

 

 

Komentari

anđelka

23. srpnja 2014 - 01:59 Prijavi neprimjeren komentar

el neko zna kaj da napravim kad pogrijesim previse puta onu pocetnu sifru pa mi se pokaze da upisem korisnicko ime i lozinku,a ja neznam lozinku,kj da napravim?

sandra

10. rujna 2013 - 14:13 Prijavi neprimjeren komentar

Pomoć!
Koliko imena mogu upisati u HTC mobitel (bilokoji)? treba mi više od 1000.
Sa kojeg HTC mobitela mogu poslati masovnu poruku svima iz imenika?
Hvala!!!

:D

15. kolovoza 2013 - 00:28 Prijavi neprimjeren komentar

Moze li mi netko reci gdje se nalazi meduspremnik kada nesto kopiram?

Miha

20. travnja 2013 - 22:20 Prijavi neprimjeren komentar

imam pitanje, kako koristiti prednju kameru, nemogu nac opciju? unaprijed hvala

nekičovjek

29. ožujka 2013 - 15:55 Prijavi neprimjeren komentar

Može mala pomoć??? Moja ga je prijateljica imala 6 mjeseci i neće da joj se puni...Što da radim?

1 2 3 4

Odgovori